Afyon ve Konya'da Türkiye Kamu-Sen Coşkusu

Afyon ve Konya'da Türkiye Kamu-Sen Coşkusu

Genel Başkanımız Önder Kahveci, “Türkiye Kamu-Sen Teşkilat Buluşmaları” çerçevesinde Afyon ve Konya’da düzenlenen iftar programlarına katılarak teşkilat yöneticilerimiz ve üyelerimizle bir araya geldi.

Toplantılarda, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın Genel Başkanları, Genel Merkez Yöneticilerimiz, Şube Başkanlarımız, il temsilcilerimiz ve üyelerimiz de hazır bulundu.

KAHVECİ: OECD ÜLKELERİNE BAKILDIĞINDA TÜRKİYE’NİN 5 MİLYON 400 BİN KAMU ÇALIŞANINA İHTİYACI VARDIR

Toplantıların açılışında konuşan Genel Başkanımız Önder Kahveci, katılımcıları selamlayarak sözlerine başlarken, ülkemizdeki memur sayısı ve OECD ülkelerindeki duruma dikkat çekti. “Ülkemizde kamu çalışanlarının sayısının yeterli olmadığı ortadadır” diyen Genel Başkan Kahveci, OECD ülkelerinden örnekler verdi. Kahveci, “Bazı taraflı kurum ve kuruluşlarca aksi iddia edilse de bugün resmi veriler incelendiğinde kamu çalışanlarının sayısının yeterli olmadığı görülmektedir. OECD verilerine göre bir kamu çalışanı Avusturya’da ortalama 18, Kanada’da ve Fransa’da 12, Finlandiya’da 9, Almanya’da 18, Hollanda’da 19, ABD’de 13 kişiye hizmet verirken yaklaşık 81 milyon nüfusu olan Türkiye’de 2 milyon 900 bin kamu çalışanı bulunmakta ve 1 kamu çalışanına yaklaşık 28 kişi düşmektedir. Bu durumda kamu çalışanları birçok kurumda iş yoğunluğu içinde kalmaktadır.

OECD ortalamasına göre her 15 kişiye bir kamu çalışanı düşmektedir. Bu rakam dikkate alındığında Türkiye’de şu anda 5 milyon 400 bin kamu çalışanına ihtiyaç vardır. Türkiye ortalamasına göre her 28 kişiye bir memur düştüğü göz önüne alındığında, memur sayısı gelişmiş ülkeler ve nüfusla kıyaslandığında olması gerekenin 2 milyon 500 bin altındadır” dedi.

KAHVECİ: TÜRKİYE’DEKİ BİR ÇALIŞAN DAHA UZUN ÇALIŞIYOR AMA DAHA AZ KAZANIYOR

“Türkiye 35 OECD üyesi ülke arasında en uzun çalışma süresine sahip 11. ülke iken saat başına elde edilen gelirde Meksika, Şili, Yunanistan ve Letonya’nın ardından en düşük 5. Ülkedir” diyerek sözlerine devam Genel Başkan Önder Kahveci, “Türkiye’de 13,54 dolar olan 1 saatlik çalışmanın karşılığı 23,86 dolar olan OECD ortalamasının %76,2 altında kalıyor.  Başka bir ifade ile OECD ülkelerinde çalışanlar Türkiye’ye göre ortalama 1,76 kat daha fazla kazanıyor.

Aradaki bu fark, Finlandiya ile kıyaslandığında 1,94; Fransa ile 2,08; ABD ile 2,39; Hollanda ve Almanya ile 2,65; Lüksemburg’la kıyaslandığında ise 5 kata kadar ulaşıyor.  Yani bir Türk çalışan Lüksemburg’daki bir çalışandan 5 kat fazla çalışırsa ancak onun kadar gelir elde edebiliyor.  Bir başka ifade ile Türk çalışan daha uzun süreler çalışırken emsallerine göre de çok daha az kazanıyor. 

Yaptığımız en son araştırmaya göre 4 kişilik bir ailenin kimseye muhtaç olmadan ve dışarıdan destek almadan asgari ihtiyaçlarını karşılaması için aylık en az 5 bin 700 liraya ihtiyacı var. Hal böyleyken ortalama memur maaşı bugün 3 bin 147 lira… Yani ortalama bir memurun ailesini geçindirmek için aylık 2 bin 553 liraya ihtiyacı var.

Son 10 yılda bireylerin borçluluk rakamları 10 milyar TL’den toplamda 500 milyar TL’ye çıktı. Bu da borçlandığımızın, geleceğimizi ipotek altına alıp henüz kazanmadığımız parayı rehin vererek günü kurtardığımızın en açık göstergesidir” dedi.

KAHVECİ: EK GÖSTERGE MESELESİ BİR KHK İLE ÇÖZÜLEBİLİR

Bayram ikramiyesi ve ek gösterge konularına da değinen Genel Başkanımız Önder Kahveci, bayram ve seçim öncesi kamu çalışanlarının heyecanla müjdeli haber beklediklerini söyledi. Kahveci, "Kamu çalışanları bakımından ek gösterge konusunda atılan adımlar sevindiricidir.Bayramdan hemen önce bir KHK çıkarılarak kamu çalışanlarının hepsine bu hak kazandırılabilir. Ek göstergeler  800'er puan artırılarak bu beklenti karşılanmış olur" dedi.

İş güvencesi tartışmalarına da değinen Genel Başkan Kahveci, "İş güvencesi Türkiye Kamu-Sen'in kırmızı çizgisidir, bundan asla vazgeçmeyiz, taviz vermeyiz" dedi. 

Genel Başkanımız, tüm katılımcıların yaklaşan Ramazan bayramlarını kutlayarak sözlerini bitirdi.