Ağız ve Diş Sağlığı Çalıştayı’mızı Gerçekleştirdik

Ağız ve Diş Sağlığı Çalıştayı’mızı Gerçekleştirdik

Sendikamız tarafından 17-20 Nisan tarihleri arasında diş hekimlerimiz ile ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde görev yapan sağlık meslek mensuplarımızın katılımıyla II. Ağız ve Diş Sağlığı Çalıştayımız gerçekleştirdik.

Açılışını Genel Başkan yardımcımız Mustafa Köse’nin yaptığı çalıştayımızda bir konuşma yapan Genel başkanımız Önder Kahveci Türk Sağlık-Sen olarak çalışanların tüm meseleleri derinlemesine inceleyip, meslek mensuplarının katkılarıyla çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydederek “Bu amaçla daha önce Hekim, aile hekimliği, üniversite hastaneleri, acil sağlık hizmetleri, sağlık meslek mensupları, kadın ve gençlik çalıştayları yapmıştık. Şimdi de Ağız ve Diş Sağlığı Çalıştayımızı gerçekleştiriyoruz. Diş hekimlerimizin ve ağız diş sağlığı çalışanlarının sorunlarının çözüme kavuşturulması ve taleplerinin karşılanması elzemdir.” dedi.

İstihdam Artırılmalı

Türkiye’de 12 Bin 874 Sağlık Bakanlığı’nda, 5.948’i üniversitelerde ve 26.896 özelde olmak üzere 45 Bin 718 diş hekimi görev yaptığını 70 bine yakın kamu personelinin kamuda ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde görev aldığını kaydeden Genel Başkanımız Önder kahveci Türkiye’de 100 Bin Kişiye 55 diş hekimi düşmektedir. OECD ortalaması 78, AB ortalaması ise 85’dir.  Bir yılda 11 bine yakın Diş Hekimi mezun oluyor. Fakat 2024 yılında kamuya atanan diş hekimi sayısı 1000 altında kaldı.
2024 yılında atanan Diş, Diş Protez ve Ağız Diş Sağlığı Teknikeri sayısı ise 600 civarında oldu. İstihdam mutlaka arttırılmalı, planlı bir istihdam modeli ile atama bekleyen gençlerimizin talepleri karşılanmalı, çalışanların iş yükü hafifletilmelidir” dedi.

Teşvik Dağıtım Oranları Yükseltilmeli

Kamu çalışanlarının ücretlerindeki mağduriyetlerin giderilmesi için refah payı ve ek zammın zaruret olduğunu belirten Genel Başkanımız Önder Kahveci “ADSM ve ADSH’lerde geçtiğimiz yıl ocak ayında 0,36 olan teşvik dağıtım oranlarının bu yıl ocak ayında 0.22'ye kadar düşmesi ciddi gelir kayıplarına neden olmuştur diyerek bu konuda başvuru yaptıklarını ve bakanlığın bu mağduriyeti gidermesi gerektiğini kaydetti.  Çalışanların ne kadar ücret alabileceklerini bildikleri tek kalem maaş politikasına geçilmesini talep ettiklerini belirtti.

ADSM, ADSH ve diş kliniklerini çalışma şartları ve ortamının çalışanların sağlığın koruyacak biçimde düzenlenmesi gerektiğini belirten Genel Başkanımız Önder Kahveci çalışanların iş kaynaklı sağlık problemlerinin de giderilmesi için çalışma yapılmasını istedi.

Cezaevlerinde ve kadrosu Adalet Bakanlığı’nda olan 400 diş hekiminin mali, özlük ve sosyal haklar ile ilgili kayıplarız olduğunu ve çalışma ortamından kaynaklanan sorunlar yaşadığını belirten Genel Başkanımız Önder Kahveci mağduriyetin çözümü için diş hekimlerimizin Sağlık Bakanlığı’na geçişin sağlanmasını istediklerini belirtti

5 Komisyon’da Çalışmalar Yapıldı, Raporlar Sunuldu

Genel Başkanımızın konuşmalarının ardından daha önce oluşturulan ve hazırlıkları yapılan konularda 5 komisyonda ağız ve diş sağlığı hizmetleri, çalışanların sorun ve taleplerini tartıştı. Çözüm önerileri belirlendi.Komisyon toplantılarının ardından Komisyon başkanları tarafından komisyon raporları katılımcılara kürsüden paylaşıldı. Sorular cevaplandırıldı.  Çalıştayımızda ayrıca Ağız ve Diş Sağlığı Derneği Yöneticisi. Ar. Gör. Ali Rasat tarafından da ağız ve diş sağlığı ve çalışanların meseleleri ile ilgili bir konuşma gerçekleştirildi.

Çalıştayımızın tamamlanmasının ardından sertifika töreni yapılarak katılımcılara sertifikaları takdim edildi. Çalıştayın kapanışını yapan Genel Başkanımız Önder kahveci “ Değerli fikirleriniz ile çalıştayımıza sunduğunuz katkılar için siz tüm katılımcılara teşekkür ederim. Türk Sağlık-Sen olarak bu kıymetli çalışmanız bir kitap halinde muhataplarına ulaştırılacak, sorunların çözümü için tüm platformlarda mücadele edilecek. Tüm Ağız ve Diş Sağlığı Çalışanlarını da bu mücadelemize destek vermeye çağırıyoruz” dedi. 


BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN