Genel Başkanımız Önder Kahveci, Bengü Türk ekranlarında Salı günleri yayınlanan, ülke ve çalışma hayatı gündeminin değerlendirildiği, sunuculuğunu Gökhan Altunkaş’ın yaptığı Söz Hakkı programının canlı yayın konuğu oldu.
Gündeme ilişkin çarpıcı tespit ve değerlendirmelerde bulunan Genel Başkanımız Önder Kahveci, “Ek zam, ek gösterge, sözleşmeliler, mülakat ve Andımız” gibi pek çok konuda görüşlerini dile getirdi.
KAHVECİ: CUMHURİYETİMİZİN 95. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN
“Cumhuriyetimizin 95. Yıl dönümü kutlu olsun” diyerek sözlerine başlayan Genel Başkan Kahveci, son günlerde yaşanan Andımız tartışmalarını değerlendirdi. Kahveci, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurarak bizlere emanet ettiği Cumhuriyetimizin 95. Yılı kutlu olsun. Biz cumhuriyetin anlam ve önemini gayet iyi biliyoruz. Böylesine anlamlı günlerde Andımız ile ilgili yaşanan tartışmalar son derece üzücü. Danıştay’ın verdiği bir kararı tanımamak ne demektir? Türkiye bir hukuk devletidir. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda temyize gitti, bizce gitmese daha iyiydi ama bu yolu seçti. Bakanlığın 2009 yılında verdiği savunma ile 2018 yılında izlediği yol son derece şaşırtıcı. Aslına bakarsanız kendiyle çelişti. Diğer bir taraftan da memurların sorunları ile ilgilenmeyen bir sendikanın bu konuda Arslan kesildiğini gördük. Kendilerine sormak isterim, “Çalışanların sorunları konuşulurken neredesiniz?” Türkiye Kamu-Sen bu konuda taraftır. Geçtiğimiz gün ülke genelinde yaptığımız eylemimiz büyük yankı uyandırdı. Ancak Ankara Valiliği “Sendikal çalışma değil” diyerek bizim eylem yapmamızı engellemek istedi ama biz buna müsaade etmedik. Ankara ve tüm illerimizde Andımız’ı okuduk. Kamu çalışanları artık yaşananları iyi okumalı ve kendilerini temsil eden bu sendikanın tavırlarını gözden geçirmelidir” dedi.
KAHVECİ: TBMM GÜNDEMİNE TAŞINAN EK GÖSTERGE VE SÖZLEŞMELİLERE KADRO KONUSUNUN TAKİPÇİSİYİZ
TBMM gündemine taşınan 3600 Ek gösterge ve sözleşmeli Personele kadro konularını da değerlendiren Genel Başkanımız Önder Kahveci, “Ek gösterge konusundaki yasa teklifi bir an önce geciktirilmeden TBMM’den çıkmalıdır. Görünen o ki, partiler bu konuda bir görüş birliği içinde. Ancak seçim meydanlarında dört meslek grubu ile sınırlandırılması sıkıntı yaratmıştır. Biz Türkiye Kamu-Sen olarak bunun tüm kamu çalışanları nezdinde uygulanması gerekliliğine vurgu yaptık ve bu konuda çok önemli bir çalışma yaptık. Elbette eksiklikler olabilir ama TBMM’deki görüşmeler sırasında bu eksiklerde giderilebilir. Yaptığımız bu çalışma MHP Genel Başkan Yardımcısı sayın Mustafa Kalaycı tarafından TBMM’ye sunuldu. Ek gösterge bütün çalışanları ve yardımcı hizmetler sınıfını kapsamalıdır. Herkesin ek gösterge artışı istemesinin nedeni emekli maaşlarını etkiliyor olması. Çünkü emeklilerin özel hizmet tazminatı oranları aldıkları ek göstergeye göre değişiyor. Özellikle ek göstergesi 3600 ile 3600’ün altında olanlar açısından 60 puanlık bir fark var, bu da 672 TL’ye denk geliyor. Büyük bir adaletsiz yaratmaktadır. Bunun giderilmesi için ek göstergeye bağlı özel hizmet tazminatı oranları üzerinde bir çalışma yapıyoruz”
Sözleşmelilerin kadroya alınması noktasında da çabamız devam ediyor. 2013 yılında 230 bini aşkın sözleşmeliye kadro verildi. Şimdi de verilebilir. Aslında kamuda istihdam modeli tamamen gözden geçirilmelidir. Sözleşmeli, vekil vs. gibi tüm istihdam modellerine karşıyız. İş güvencesi olmayan bütün modeller terk edilmelidir. Ücretli öğretmen diye bir şey olabilir mi? Öğretmenlik son derece önemli bir meslek ve hepsi kadrolu olmalı. Sağlık alanında keza öyle. Yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan personel bir defaya mahsus Genel İdari Hizmetler sınıfına alınmalıdır. TBMM çatısı altında bu sorunlara çözüm bulunmalı ve artık gündemden düşmelidir.
KAHVECİ: MEMURA VERİLECEK EK ZAM PİYASALARI DA RAHATLATACAK
Yaşanan ekonomik kriz ve buna bağlı olarak yaşanan sıkıntıları değerlendiren Genel Başkan Önder Kahveci, “En çok kaybeden kesim olan kamu görevlilerinin bir nebze olsun rahat nefes alması ve piyasalara da can vermesi açısından bir an önce memura ek zam verilmelidir” dedi Kahveci, “Yaşanan ekonomik sıkıntılar toplumun tüm kesimlerini etkilediği gibi memurları da derinden etkilemektedir. Çalışanların alım gücü reel olarak ciddi bir düşüş gösterdi. Ekonomi de ciddi bir durağanlık var, bu durağanlığı canlandırmak adına kamu çalışanlarına derhal ek zam verilmelidir. Sözde yetkili sendikanın attığı imza ile aldığı zam oranlarının bir anlamı kalmamıştır. Biz artık gerçekleşen enflasyon üzerinden maaş zammı istiyoruz, ayrıca büyüme rakamları ve refah payı da buna dahil edilmeli. Kredi kartlarının limitlerinin artırılması ile ekonomi de sorun çözülmez. Bireysel tüketim artırılmalı bunun içinde kamu çalışanlarına bir an önce ek zam verilmelidir. Kamu çalışanlarına bir kez daha sesleniyorum. Testiyi getirenle kıranı birbirinden ayırın. Sizleri masada bırakanları unutmayın. Yaşanan bu ekonomik krizde sesi soluğu çıkmayanları iyi görün” dedi.
KAHVECİ: MÜLAKAT SİSTEMİ KÖKTEN KALDIRILMALIDIR
“Mülakat doğru bir sistem değildir” diyen Genel Başkan Önder Kahveci, “İnsanların hakları gasp ediliyor, bunu görüyor ve yaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’na bunu görüşmemizde ifade ettim. Kamuya illegal örgütlerin sızmasını düzgün bir yazılı sınav ve güvenlik soruşturması engelleyebiliriz. Mülakatla devam edilemez. “Burada torpil var diyor insanlar ve kapı kapı dolaşıyorlar adam bulmak için. İlk atama ve görevde yükselmelerde herkesim mutmain olacağı bir sistem getirilmelidir ama bu sistem mülakat sistemi değildir” dedi.
KAHVECİ: SAĞLIKTA ŞİDDETLE İLGİLİ CAYDIRICI TEDBİRLER ALINMALI
Sağlık alanında yaşanan sorunları da değerlendiren Genel Başkan Kahveci, “Can güvenliği endişesi yaşadığınız bir ortamda nasıl hizmet verebilirsiniz?” diye sordu. Kahveci, “Sağlık alanı 24 saat hizmetin devam ettiği bir alan. Bunun karşılığında hak ettikleri değeri alıyorlar mı? Hayır. OECD ülkelerinin çok gerisindeyiz. Yeterince personel istihdamı sağlanmamış az personelle çok işi yapılıyor sağlık alanında. İyi temenniler kafi gelmiyor, sorunlar çözülmüyor. Sağlık çalışanlarına şiddet artarak devam ediyor. Can güvenliği endişesi yaşadığınız bir ortamda nasıl hizmet verebilirsiniz? Aciller meselesi inanılmaz boyutlara ulaştı. Buna çözüm bulunmalı. Caydırıcı tedbirler alınmalı bu gayet açık ve net” dedi.