Genel Başkanımız Önder Kahveci, Bengü Türk ekranlarında yayınlanan Gökhan Altunkaş’ın sunduğu Söz Hakkı programına konuk oldu.
KAHVECİ: MÜZAKERENİN YAPILMADIĞI BİR TOPLU SÖZLEŞME MASASI OLAMAZ
Çalışma hayatı ve diğer gündem maddelerinin değerlendirildiği programda Genel Başkan Önder Kahveci, geride kalan yılda yapılan toplu sözleşme görüşmelerinin kamu çalışanları açısından yine kayıplarla sonuçlandığını söyledi. Kahveci, “Memurlar ve emekliler açısından son derece önemli bir yılı geride bıraktık. Ne yazık ki toplu sözleşme masası son derece olumsuz sonuçlandı. Masada müzakere yapılmadı, sadece talepler okundu ve geçti. Buna tepkimizi ortaya koyduk ama ne işveren tarafı ne de yetkili konfederasyon oralı olmadı. Bir çok başlığı görüşüp yola koyabileceğimiz, çözüm bulabileceğimiz halde masadan sonuçsuz kalktık.
Netice itibariyle zam oranları hakem heyetine intikal etti ancak hakem heyetinin yapısına bakıldığında biz zaten oradan farklı bir sonuç beklemiyorduk. Aynen de öyle oldu ve kurul kamu işveren heyetinin teklifini tabir-i caizse tasdik ederek aynen onayladı. 11 kişilik hakem heyetinin yapısı 6’ya 5 şeklinde oluşuyor. Bu kuruldan farklı bir karar beklemek zaten imkansız. Bu nedenle biz Türkiye Kamu-Sen olarak 4688 sayılı yasanın yeniden revize edilmesi, hakem heyetinin yapısının düzenlenmesi noktasında ısrarcıyız.
Bu şekilde memurlar ve emekliler sürekli kaybetmeye mahkum haldeler. Böyle bir toplu sözleşme masasının kamu çalışanlarına katacağı bir şey kalmamıştır. Masa yeniden dizayn edilmeli, çözüm odaklı olmalı. Oku geç şeklinde bir anlayışla sorunlar sonuca ulaşmaz. Müzakerenin olmadığı bir masadan çözüm çıkmasını beklemek anlamlı olmaz. Biz 4688 sayılı yasanın nasıl revize edilmesi gerektiği noktasında bir çalıştay yapacağız ve önerilerimizi kamuoyuyla paylaşacağız.
Müzakerenin olmadığı masadan çıkan sonuç %4+4 ve %3+3 olmuştur. Bizim ek zam ısrarımız aynı şekilde devam etmektedir. Bütçe görüşmelerinde TBMM ve Maliye Bakanlığı önünde sesimizi yükselttik ve “Ek zam” dedik. Peşini bırakmayacağız. Hükümetin %22,58 oranındaki yeniden değerleme oranına bakıldığında %4+4’ün hiçbir şey ifade etmediği ortadadır. Unutulmamalıdır ki, memura ve emekliye verilecek ek zam piyasaya da yansıyacak ve hareketlilik getirecektir. Aynı zamanda büyümeden pay ve refah payı uygulamasının hayata geçmesi noktasında da ısrarcıyız. Madem büyüme var bu kamu çalışanlarına da yansımalı ve refah payı verilmeli” dedi.
KAHVECİ: BORDROLARIMIZI YAKACAK, ALANLARI ISITACAĞIZ
“Türkiye Kamu-Sen teşkilatı 15 Ocak Çarşamba günü bütün illerde meydanlara çıkacak ve bordrolarını yakarak alanları ısıtacaktır” diyen Genel Başkan Kahveci, “Bütün kamu çalışanlarını bu eyleme destek vermeye davet ediyorum” dedi. Kahveci, “Bize verilen bu rakamlara baktığımızda bu zam oranlarının cebimize yansımadan gittiğini hep birlikte gördük. Bu nedenle Türkiye Kamu-Sen teşkilatı 15 Ocak Çarşamba günü bütün illerde meydanlara çıkacak ve bordrolarını yakarak alanları ısıtacaktır. Bütün kamu çalışanlarını bu eyleme destek vermeye davet ediyorum. Sesimizi duyurana kadar durmayacağız, susmayacağız. Sesimiz gür çıksın ki, siyasi iktidarda bu sesi duysun ve gereğini yapsın, ben buna yürekten inanıyorum. Biz sorumsuzca asla hareket etmedik etmeyiz. Ülke gerçeklerini gayet iyi biliyoruz. Türkiye büyük bir ülkedir ve kamu çalışanlarının yaşadığı bu zorluklara destek vermelidir” dedi.
KAHVECİ: MEMUR PAKETİ İLE SORUNLARIN ÇOĞUNU ORTADAN KALDIRABİLİRİZ
Patenti Türkiye Kamu-Sen’e ait olan Memur Paketi konusunda ısrarcı olduklarını ifade eden Genel Başkan Kahveci, “Bu pakette yer alan başlıklar çözülürse emin olun sorunların bir çoğu ortadan kalkar” dedi. Kahveci, “Memur paketi konusunda ısrarcıyız. Ana başlıkları içine aldığımız bu pakette yer alan başlıklar çözülürse emin olun sorunların bir çoğu ortadan kalkar. Mesela 3600 ek gösterge meselesi. Sayın Cumhurbaşkanının bu konuda verdiği sözün üzerinden 1 buçuk yıl geçti. Sayın bakan, “Bu sözü yerine getireceğiz” dedi. Peki ne zaman? Ne kadar daha bekleyeceğiz? Artık adım atılsın ve bütün kamu çalışanlarının ek göstergeleri yeniden düzenlensin.
Sözleşmeliler konusu da dilimizde tüy bitti. Bu arkadaşların sorununu çözmenin yolu kadrodur. Belediyelerde ve diğer kurumlardaki bütün arkadaşlarımızın sorunlarını biliyoruz. Kadro vereceksiniz ve bu sorun çözülecek. 2011 ve 2013yılında bu yapıldı şimdi de yapılabilir. Sayın Cumhurbaşkanının geçtiğimiz günlerde sözleşmeliler konusunda yaptığı açıklamaya katılmak mümkün değildir. Yani sözleşmeliler çalışıyor, kadrolu memurlar yatıyor mu? Asla bunu kabul edemeyiz.
Vergi dilimi konusunda herkesin kazancına göre vergi alınmalıdır ama ne yazık ki bizde böyle işlemiyor. Memurlar daha maaşlarını almadan vergilerini ödüyorlar. Kamu çalışanlarının vergi dilimleri %15’de sabitlenmeli ve bu adaletsizlik sona ermeli.
Yardımcı hizmetlilerin bir memur kadrosu istiyoruz. Bunların yaptığı işler memurluk görevidir. Yöneticiler bunlara sorumluluk vermişler. Eğitimleri tamamlanmış. Gelin motive delim ve emeklerinin karşılığını verelim. Bütçeye bir maliyetleri de yok.
İşçilerde bütün gelirler emekliliğe esas kazanç olarak sayılıyor ama memurlarda böyle değil. biz ne isim altında olursa olsun tüm gelirlerimiz emekliliğe sayılsın istiyoruz. Yarın memurlar emekli olunca maaşları neredeyse yarı yarıya düşüyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu talebimiz sistemi de rahatlatacaktır.
Bayram ikramiyesini hak ettik. Kamuda herkes alıyor artık memurlarda alsın. Alınan bu ikramiye çarşı pazara hareket getirsin.
Mülakat ve yönetici atama sistemini beraber değerlendirmek lazım. Mülakat doğru bir yol ve yöntem değildir. Sayın Cumhurbaşkanına da bu konuyu ifade ettim. İnsanların emekleri burada heba oluyor. Bu kaldırılmalıdır. Yönetici atamalarında liyakat mutlaka esas alınmalı. Hak etmeyen bir insan göreve geldiğinde orada bir çok şey göz ardı ediliyor. Liyakatsiz insanları göreve getirmenin bize yaşattığı örnek 15 Temmuz hain darbe girişimidir. Ehil insanlara görevler teslim edilmelidir.
Üniversiteli işçiler konusunda takibimiz devam ediyor. Onların haklı taleplerinin yanındayız. Her yerde dile getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz” dedi.
KAHVECİ: YETKİLİLER SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SORUNLARINA DUYARSIZ KALMAMALI
Sağlık hizmet kolunda ciddi sorunların yaşandığına vurgu yapan Genel Başkan Kahveci, döner sermaye ve şiddet konusunda acil düzenleme konusunda yetkililere çağrı yaptı. Kahveci, “Tarsus Devlet Hastanesinde yaşanan elim kazada yaralanan tüm arkadaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum acil şifalar diliyorum.
600 bin sağlık çalışanının ciddi sorunları var. Maaş ücret meselesi bir yola koyulmalı, döner sermaye artık dönmüyor. Bunu dile getirdik ama bir düzenleme yapılmadı. Yeni bir anlayış ve yaklaşım sağlanmalı.
Şiddet konusunda her gün yeni bir haber alıyoruz. Darp, şiddet.. Artık bunun önüne geçilmelidir. Eksiklik var ise bunun sebebi doktor ya da hemşire değildir. Bu konuda acil düzenleme istiyoruz” dedi.