Genel Başkanımız Önder Kahveci Bakan Zehra Zumrut Selçuk İle Görüştü

Genel Başkanımız Önder Kahveci Bakan Zehra Zumrut Selçuk İle Görüştü

Genel Başkanımız Önder Kahveci, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile telekonferansla konuşarak gündemdeki konuları istişare etti.


Covid-19 nedeniyle yaşanan son gelişmelerin değerlendirildiği görüşmede Genel Başkanımız Önder Kahveci kamu çalışanlarını taleplerini bir kez daha Bakan Selçuk’a iletti. 

KAHVECİ: SAĞLIK ÇALIŞANLARINA TAVANDAN ÖDEME SÜREKLİ HALE GELMELİDİR. AKSAKLIKLAR VE ADALETSİZLİKLER BİR AN ÖNCE GİDERİLMELİDİR.

Yaşanan pandemi sürecinin devletimiz ve milletimizin el birliği yapmasıyla güçlü bir şekilde yönetildiğini belirten Kahveci, sağlık çalışanlarının tavandan maaş ödemesi hususunda yaşanan sıkıntılara değindi ve bu düzenlemenin sürekli hale gelmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Dünyayı sarsan Pandemi sürecini ülke olarak, hem kamu kurumları hem de yöneticilerimiz, devletimiz ve milletimizle el birliği içinde güçlü bir şekilde yönetiyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Mukayese yaptığımız zaman, birçok ülkeden daha iyi durumdayız. Salgınla mücadelede en ön safta olan sağlık çalışanlarını ayakta tutmak için bizler de katkı sunmak adına elimizden geleni yapmaya çalıştık. 

Sağlık çalışanlarıyla ilgili bir takım düzenlemeler yapıldı ama bu düzenlemeler tam hedefine ulaşmadı. Sağlıkta 32 bin atama yapılması yerinde oldu özellikle üniversite hastanelerinde ciddi personel açığı vardı. Hekim dışı sağlık personeli açığı hat safhada. Üniversite hastanelerinde hemşire eksikliğinden kaynaklı kapanan klinikler var. 8600 civarında atama yapılmasına izin verildi.  Bu da gerçekleşirse hastanelerin biraz nefes alması sağlanabilir. 

Döner sermayelerin tavandan ödenme meselesi çok konuşuldu. Kamuoyunda yanlış algılamaya neden oldu. Sağlık çalışanlarına ilave ek bir ödeme yapılmış gibi bir algıya sebebiyet verdi. Böyle bir durum gerçek değil. Sağlık çalışanlarının döner sermaye ödemeleri 1989 yılından beri uygulanan bir ücretlendirme şeklidir. Ama sanki ilave bir ücret verilmiş gibi bir algı oluştu. Oysa almakta oldukları ücretlerin tavandan ödenmesi için kolaylaştırma yapıldı. Bunun da gerekçesi şudur, hastanelerimizdeki gelir düşüklüğünü telafi etmek için hazineden destek yapıldı. Ama ortada bir huzursuzluk var. GİH sınıfındaki arkadaşlarımız 10 , 15 lira gibi bir performans ücreti aldılar.  Dolaysıyla burada bir adaletsizlik oluştu. İnşallah bu giderilir. Döner sermayelerin tavan ödeme biçiminin sürekli hale gelmesi ve emekliliğe yansıtılması çok mantıklı olacaktır.” 

KAHVECİ: SAĞLIKTA ŞİDDET KONUSUNDA TOPYEKÜN MÜCADELE ETMEZSEK, YARIN HASTANELERDE DOKTOR, HEMŞİRE BULMAKTA ZORLANACAĞIZ

Zor günlerden geçtiğimiz bugünlerde büyük bir fedakarlıkla hizmet veren sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçilemediğine dikkat çeken Kahveci şu uyarıda bulundu:

“Sağlıkta çalışanlara şiddetin önlenmesine yönelik cezaların %50 artırıldığı şiddet yasası maalesef olayların önüne geçemedi. Trabzon’da yaşanan olay gösterdi ki, sağlıkta şiddet konusunda topyekün ortak akılla hareket ederek eylem planı gerçekleştirmemiz gerekiyor. Yoksa yarın hizmet edecek doktor hemşire gibi sağlık çalışanı bulmakta zorlanacağız.”

KAHVECİ: PTT ÇALIŞANLARININ İŞ YÜKÜ ARTTI, MUTLAKA ÇALIŞANLARININ ŞARTLARI DÜZELTİLMELİDİR

Genel Başkanımız, Covid 19 hastalığından dolayı yaşamını yitiren sağlık çalışanlarına şehitlik verilmesi yönünde İç İşleri Bakanlığına da teklif götürdüklerini belirterek, PTT çalışanları gibi kamuda zor şartlarda görev yapanların durumunun gözetilmesinin önemine değindi:

“Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle kamuda çalışanların durumunun ayarlanması yönündeki kararların uygulanmasında aksaklılar yaşanan kurumlar var. Mesela PTT’de 12 yaşından küçük çocuğu olanlara idari izin verilmiyor. Kronik rahatsızlığı olanlara da izin verilmiyor. PTT’de çalışan dağıtıcı arkadaşlar zor şartlarda çalışıyor. İş yükleri de çoğaldığı için bu arkadaşların mutlaka rahatlatılıp, kolaylık sağlanması gerekiyor. Onların da fiili hizmetten faydalanmasını talep ediyoruz. Bize gelen bazı bilgiler var ki, örneğin İşkur’da esnek çalışma konusunda ciddi sıkıntılar var. Sosyal izolasyonu sağlamaya yönelik tedbirlerle, bazı kurumlarımızda yaşananlar bağdaşmıyor.”

KAHVECİ: BELEDİYELERİN KEYFİ İŞÇİ KIYIMININ ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR

Daha önce KPDK’da belediyelerde iş akdi feshe edilen işçilerin durumunu düzeltmeye yönelik alınan kararı hatırlatan Kahveci, “Belediyelerde iş akitleri sonlandırılan çalışanlar var. KPDK’da görüştüğümüzde bununla ilgili bir düzenleme yapılacağı söylenmişti. İnşallah kısa sürede çözüm bulunur. Belediyelerin keyfi uygulamalarının önüne geçilmelidir. “ dedi.

KAHVECİ: 3600 EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİNİN YAPILMASININ TAM ZAMANIDIR

Salgınla mücadelede en ön safta yer alan kamu çalışanlarının beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesini bir kez daha hatırlatan Kahveci, kamu çalışanlarına bayram ikramiyesi verilmesini istedi:

“Tüm kamu çalışanlarını kapsayacak şekilde 3600 ek gösterge düzenlemesinin de bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. Kamu çalışanları bu dönemde bu düzenleme ile motive olacaktır. Hem de alım güçleri artacaktır. Zaten çoğu kamu çalışanı görevinin başındadır. Salgınla mücadelede çok ciddi katkı sağlıyorlar. Diğer bir husus da şudur ki; bayram ikramiyesini sadece memurlar almıyor. Önümüzdeki bayramda emeklilere uygulanan bayram ikramiyesinin kamu çalışanlarına da verilmesini istiyoruz.”

KAHVECİ: 65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARIMIZA BELLİ SAATLERDE YÜRÜYÜŞ YAPILMASI İÇİN İZİN VERİLMELİDİR

Görüşmede, maske dağıtımı konusunda yaşanan aksaklıklara yönelik teklifte de bulunan Kahveci, 65 yaş üstü vatandaşlarımızın durumuna da bir düzenleme getirilmesi gerektiğine işaret etti:

“Maskenin devlet tarafından ücretsiz dağıtılması kararı çok güzel ama bazı aksaklıkların yaşandığı konusunda bilgiler geliyor. Belki bir tavan ücret belirlenerek alabilen vatandaşlarımızın bunu temin etmesi, alamayan vatandaşlarımıza da yine devletin ücretsiz olarak maskeyi dağıtması sağlanabilir. Emeklilerimizin de talepleri var. 65 yaş üzeri evdeler. En azından günün belli saatlerinde büyüklerimizin yürüyüş yapmasının yolu açılabilir.”

KAHVECİ: 1 MAYIS’TA TÜM ÇALIŞAN ÖRGÜTLERİ BİR ARAYA GELEREK MESAJ VERMELİDİR.

Yaklaşan 1 Mayıs Emek ve Dayanılma gününe de değinen Kahveci, ”1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yaklaşıyor. Yaşanan bu pandemi olayından dolayı sokaklarda kutlayamayacağız. 1 Mayıs’da, işçi işveren ve kamu görevlileri sendikalarıyla hep beraber ortak bir mesaj verebiliriz kanısındayım” dedi.

BAKAN SELÇUK: BU SÜREÇTE BİR DESTAN YAZILIYOR. SİZ DE BU DESTANIN PAYDAŞISINIZ

Genel Başkanımız Önder Kahveci’yi dinleyen Bakan Selçuk, “Bu süreçte bir destan yazılıyor ve sizler de bunun paydaşlarısınız. Herkes taşın altına elini soktu. Fedakarlıklar ortadadır. Bunları görüyoruz. Elimizdeki imkanları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz“ dedi.

Bakan Selçuk, yaşanan bu zor süreçte ellerinden geleni yapmaya gayret ettiklerini kaydederek, yavaş yavaş kontrolü elden bırakmadan normalleşme sürecine geçmeyi planladıklarını ifade etti ve “Etap etap normalleşme sürecine geçtiğimizde 65 yaş üstü vatandaşlarımız da faydalanacaktır. Bu süreçte talepleri yapmaya gayret edeceğiz. Bununla beraber 3600 ek gösterge düzenlemesi Sayın Cumhurbaşkanımızın sözüdür. Eninde sonunda yürürlüğe girecektir” dedi. 


BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN