Genel Başkanımız Önder Kahveci Bengü Türk TV'ye Konuk Oldu

Genel Başkanımız Önder Kahveci Bengü Türk TV'ye Konuk Oldu

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Bengü Türk TV’de her salı canlı olarak yayınlanan, Gökhan Altunkaş’ın sunduğu Söz Hakkı programına konuk oldu.

Çalışma hayatı ve ülke gündeminin değerlendirildiği programda Genel Başkanımız Önder Kahveci Cumhurbaşkanı ile gerçekleşen görüşme, toplu sözleşme masası, sözleşmeliler, işsizlik rakamları ve ekonomik gelişmelere ilişkin  değerlendirmelerde bulundu.

KAHVECİ: EK GÖSTERGE VE ÇALIŞMA HAYATININ SORUNLARINI SAYIN CUMHURBAŞKANINA BİR KEZ DAHA İLETTİM

Türkiye - AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye kanadının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yaptığı ziyarete ilişkin bilgiler veren Genel Başkan Kahveci, görüşmede kamuda heyecanla beklenen ek gösterge konusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yeniden hatırlattığının altını çizdi. Kahveci, “KİK heyeti olarak Cumhurbaşkanına yaptığımız ziyarette çalışma hayatı ve sendikal alana ilişkin bir çok konuyu dile getirme fırsatımız oldu. Ben Cumhurbaşkanımıza kendi verdiği söz olan ek gösterge konusunun kamuda ciddi heyecan yarattığını ve beklenti oluştuğunu ifade ettim. Bu konuda sadece dört meslek grubu değil tüm kamu çalışanlarını kapsayıcı bir adım atılması gerektiğine vurgu yaptım.

Sayın Cumhurbaşkanı da verdiği sözün arkasında olduğunu, parlamento açıldığı anda TBMM Genel kuruluna ilk olarak bu konunun geleceğinin altını çizdi. Türkiye Kamu-Sen olarak bu konunun takipçisi olduğumuzu bir kez daha yinelemek isterim. Biz bu konuda çok ciddi bir çalışma yaptık ve bu çalışma şu an TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bekliyor. Bu çalışmadan hareketle bütün kamu çalışanlarını kapsayan bir ek gösterge düzenlemesi yapılabilir. Yarın TBMM Başkanı sayın Mustafa Şentop’u da ziyaret edeceğiz. Bu konu ve diğer meseleler yine gündemimizde olacak.

Yine ayrıca sayın Cumhurbaşkanıyla, yönetici atama, kamuda liyakat, ehliyet, sendikal alanda yaşananlar gibi bir çok konuda da karşılıklı görüş alış verişinde bulunduk. 8-9 Nisan tarihlerinde Avrupa’da gerçekleşen KİK toplantısı ve detaylarına ilişkin bilgilerde verdik. Vize serbestisi, müzakere süreci, gümrük birliğinin yeniden etkin hale gelmesi gibi konularda gündemimizde yer aldı” dedi. 

KAHVECİ: SÖZLEŞMELİLERİN TALEPLERİNİ BEŞTEPE’YE TAŞIDIM

Sözleşmelilerin yaşadığı sıkıntıları da görüşmede masaya getirdiğini ifade eden Genel Başkan Önder Kahveci, “Türkiye Kamu-Sen sözleşmelilerin durumunu yakından bilen ve onların yanında olan bir konfederasyondur. Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı yardımcısı ile yaptığımız görüşmelerde yine onların sesi olduk. Aile bütünlüğü, sağlık, eğitim durumları gibi yaşadıkları meseleleri gündeme taşıdık. 2011 ve 2013’de nasıl bu insanlara kadro verildiyse yine verilmelidir. Sözleşmeli, vekil, Fahri, geçici vs, bütün bunlar kaldırılmalı ve iş güvencesi olan tek tip bir istihdam modeli uygulanmalıdır” dedi. 

KAHVECİ: AHLAKSIZLIĞIN KİTABINI YAZANLAR BİZE AHLAK DERSİ VEREMEZ

Memur-Sen Genel Başkanının son günlerde yaptığı çıkışları da değerlendiren Genel Başkan Önder Kahveci, “40 bin üyeden 1 milyon üyeye nasıl çıktınız?” diye sordu. Kahveci, “Ben Memur-Sen’e sormak istiyorum, “Hangi tavır ve sendikacılıkla 40 bin üyeden 1 milyon üyeye ulaştınız?” Bu üyeleri baskıyla, bürokrasiyi  ve siyasi konjonktürü kullanarak yaptınız. 17 senedir biz bunu yaşıyoruz, zorluklara rağmen sapasağlam ayaktayız. Kamuda bazı şeyler ortadan kalksın, bürokrasi bu işe müdahil olmasın emin olun bu 1 milyon üyenin üçte birini bulamazlar. Nasıl geldilerse bugün öyle gidiyorlar. Rüzgar eken fırtına biçer. Biz 17 yıldır sendikal ayrımcılıkla mücadele içindeyiz. Bizim üyelerimiz yıllardır mobbing ve baskı yaşadı ve hala yaşıyorlar. İnsanların iradesine ipotek koyamazsınız. Kimse kusura bakmasın, ahlaksızlığın kitabını yazanlar bize ahlak dersi veremez. Biz sendikal mücadelemizin hiçbir döneminde hukuk dışı, ahlak dışı bir iş yapmadık. Türkiye Kamu-Sen ahlaklı bir sendikacılığı benimsemiştir. Hukuk bir gün herkese lazım olacaktır. Bizim sendikal mazimiz pırıl pırıl bir geçmişe sahiptir. Biz yaşadıklarımızla ilgili eğer konuşacak olursak bunlar hepsinin altında kalırlar. Birlik beraberlik diyoruz ama kamu hayatında hala bu tür şeyleri sürdürmek kimseye hiç bir şey kazandırmaz. Yavuz hırsız ev sahibini bastırmasın. Yaptıklarının cezasını çekiyorlar. 

Şimdi çıkmış, “Yetkini bir anlamı yok” diyor. Sen kullanamazsan anlamsızlaşır. Masaya biz katkı sağlıyoruz. “Çalışanlar adına alacağınız her türlü olumlu kararda yanınızdayız” dedik. “Türkiye Kamu-Sen gelmesin, diğerleri olmasın” diyorlar. Amacın nedir? İmza yetkisi sende, bu denli yetkin var ama bugüne kadar olan hangi toplu sözleşmeyi hakem kuruluna götürdün? Siz başarılı müzakereler yaptınız da biz engel mi olduk? Yapılan yanlışlara itiraz ettik, çalışanlar için mücadele ettik. Türkiye Kamu-sen olmayınca masada kendin çalıp kendin mi oynayacaksın? Kusura bakma, o masaya sen oturtmadın ki bizi sen kaldıracaksın. 400 bin üye ve kanunun verdiği hak ile oradayız. Binlerce sorun varken mesele masaya kimin katılacağı mevzusu mu? Masayı tartışmaya açmak topu taca atmaktan başka bir şey değildir. Masayı bırakın da başka şeyleri konuşun. Enflasyona yenik düşen çalışanlar neden gündeminizde değil? Biz aylardır ek zam istiyoruz ama bunlarda çıt yok. Esas sorun bunlardır. 

Dayanışma aidatı konusunu sürekli gündeme taşıyorlar. Biz kasamıza biraz daha dolduralım derdindeler. Biz kamu çalışanlarının cebine ne girecek bunun derdindeyiz. “Benim dışımda hiç bir sendikaya yaşam hakkı tanımam” mantığı doğru değil. “Demokrasi ve çoğulculuk” diyordunuz şimdi ne oldu? Dünya katılımcı demokrasi derken sen tek kalma derdindesin, kusura bakma bu olmaz. “Yetkili sendika dışında hiçbir sendikaya ödeme yapılmasın” diyorlar. Bu sistem dünyanın neresinde var bize de anlatsınlar. Biz bu işi beceremiyoruz demenin farklı yollarıdır bunlar. Dört toplu sözleşmede hep masada kaldılar. Hangi toplu sözleşmede çalışanların şartları iyileşmiş? Bizim ve bunların yetkili olduğu dönemlere bakın fark ortaya çıkacaktır. Kamu çalışanları geriye dönük toplu sözleşmelere baksınlar hep geriye gidiş var. Bunlar yetkilerinin kullanamamış. Yetkinin el değiştirme zamanı gelmiştir. Verin bize yetkiyi yapamazsak bizden de alın. Atılan bütün imzalar memura ve emekliye kaybettirmiştir. İnanıyorum ki kamu çalışanları bu yetkiyi emin ellere teslim edecektir” dedi. 

KAHVECİ: GENÇ İŞSİZLİĞE HIZLA ÇARE BULUNMALIDIR 

İşsizlik rakamları, kıdem tazminatı ve Bireysel emeklik konusu da Genel başkanımızın gündemindeydi. Kahveci, “İşsizlik almış başını gidiyor. Bizim bu konularda kafa yormamız lazım. Gençlerimize iş imkanı yaratabilmenin yollarını bulmak lazım. Ekonomimiz güçlü olmalı ki bu yol açılsın. Kıdem tazminatı noktasında taraflar mutlak mutabakat içinde olmalı. Sayın Cumhurbaşkanı da zaten bu konuda vurgu yapmıştı. Müzakere değil tam bir mutabakat ve ortak akılla bu iş çözülmeli. Bireysel Emeklilik konusunda insanları zorunlu tutmak doğru değil. İsteğe bağlı olmalı. Geçmişte mesela KEY sistemi yapıldı.  Ancak bakıyoruz istenen sonuç alınamamış. Biz yıllardır “Kamu çalışanlarının tüm ücretleri emeklilikte esas hale gelsin” dedik. Bu memurlar açısından daha doğru bir adım olur. Hem maaşları, hem emekli ikramiyeleri biraz daha artar. En düşük memur maaşı bugün 3bin 400 TL dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 6 bin 472 TL olmuş. İnsanlar bu aldığı rakamlardan nasıl BES’e ayıracak, tasarruf yapacak? Bireysel emekliliği zorunlu tutmayı doğru bulmuyoruz” dedi.  

KAHVECİ: MİLLİ MÜCADELENİN 100. YILINDA TÜRKİYE KAMU-SEN SAMSUN’DA OLACAK

1919’dan 2019’a tam yüz yıl sonra anlamlı bir günde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü Samsun’da kutlayacağız. Emeğin taleplerini, geleceğe yönelik beklentileri oradan bir kez daha söyleyeceğiz. Türkiye Kamu-Sen ailesi olarak, milli mücadelenin yüzüncü yılında Samsun’da olmanın anlamlı olacağını düşündük. Samsun’da, önce milli mücadele kahramanlarımızı anacak, ardından düzenleyeceğimiz mitingle çalışma hayatının sorunlarını 1 Mayıs’ın adına yakışır bir şekilde ifade edeceğiz” dedi.