2016-2017 yıllarını kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda başladı.
FARUK ÇELİK: TOPLU SÖZLEŞME DÖNEMİ HAYIRLI OLSUN
Çalışma Bakanı Faruk Çelik Toplu Sözleşme Görüşmeleri öncesinde yaptığı açılış konuşmasında, 4688 sayılı yasada yapılan değişikliklerle önemli düzenlemeler yapıldığını belirtirken, geride kalan toplu sözleşme dönemlerinde kamu çalışanlarının bir çok sorununun çözüldüğünü söyledi. Çelik, “2010 yılında anayasa da ve 4688 sayılı yasada yapılan değişiklerle kamu görevlileri için yeni düzenlemeler yapıldı ve toplu sözleşme hakkı hayata geçti. İki toplu sözleşme sürecini bu süreçte tamamlamış olduk.
Küresel kriz nedeniyle birçok ülkede kaynaklar kısılmış ama Türkiye’de de emekli ve çalışanlar enflasyona ezdirilmemiştir. 4688 sayılı yasaya göre toplu Sözleşme görüşmesi Ağustos ayının ilk iş günü başlar ve 22 Ağustos’a kadar müzakereler devam edecektir. Uzlaşma kurulu ise bir uzlaşma olmaması halinde üç gün içinde yapılacak itirazla kurul beş gün içinde karar verecektir ve süreç 31 Ağustos’ta sonlanacaktır. Bugünkü ilk toplantımızda çalışma usulü ve takvimini belirleyeceğiz. Kamu çalışanlarını memnun edecek bir çalışma içinde olacağımızı belirtiyor toplantıların hayırlı olmasını diliyorum' dedi.
KONCUK: TÜRKİYE KAMU-SEN BU MASADA MEMURLAR VE EMEKLİLER İÇİN MÜCADELE EDECEK
Toplu Sözleşme Görüşmelerinin açılış toplantısında konuşan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise, Toplu sözleşme masasının umut bağlanan bir masa olduğunu ancak, ne yazık ki sorunlara ve problemlere kalıcı çözümler bulunamadığını kaydetti. Koncuk, “Toplu sözleşme dönemleri hep umut bağladığımız dönemler oldu ama maalesef umutlara cevap bulamadık. Sayın Bakan konuşmasında neredeyse tüm sorunlar çözüldü noktasında görüş bildirse de, buna katılmadığımızı söylemeliyim. Türkiye'de kamu çalışanları ve emeklilerin yaşama aczi içinde olduğu açık bir gerçektir. 2014 yılında bile enflasyon oranında zam yapılmadı bunu herkes çok iyi bilmektedir. Enflasyon oranında zam sıfır zam demektir. Yani çalışanları enflasyona ezdirmedik demek çok önem arz etmemektedir.
2013 yılında imzalanan toplu sözleşme ile, ortalama memur zammı yüzde 5, 2’de kalmıştır. O atılan imzadan alacağımız yüzde 3’lük bir oran mevcuttur. Problemler o kadar çok ki, yıllardır toplu sözleşme yapıyoruz, sorunları çözme adına ciddi mesafeler alamıyoruz. Türkiye Kamu-Sen’in talep metnindeki sayfa sayısı 254. Bu sayfa sayısına baktığımızda taleplerin çözülemediği gayet net görülmektedir. Bu toplu sözleşme farklı olsun istiyoruz. Türkiye Kamu-Sen olarak, emekli ve kamu çalışanları için kazançları artsın diye mücadele edeceğiz. Bu millet için emekli ve memurlarımız için mücadele edeceğiz. Bu masada Türkiye Kamu-Sen hep kamu çalışanları lehine kararları adına destek olmuştur ve olmaya da devam edecektir.
Birileri bu masada yüksek zam alırken biz aşağı çekme gayretinde olmadık. Her zaman destek olduk yine oluruz. Türkiye Kamu-Sen bu masada 450 bin üyesi adına vardır. Kimin kaç üyesi olursa olsun emekli ve memurlarımızın hakları için mücadele sergilemeliyiz. Yıllardır kökleşen sorunların çözülmesini istiyoruz.
Bu sorunların en başında 4- C’liler geliyor, iktidar 4-C’lilerle inatlaşma yaklaşımından vazgeçmelidir. Artık bu masadan, bu toplu sözleşmeden 4-C’lilerimize kadro çıkmalıdır. Bunu başarabilmelidir bu masa. Sayın Bakan’ın 4-C’lilerle ilgili olumlu kanaatlerini biliyorum ama seçim sathı mahallinde muhalefet partilerimizin seçim beyannamelerine de yansımıştı 4-C ve 4-B’lilere kadro verilmesi, taşeron işçilere kadro verilmesi konusu. Seçim meydanlarında siyasilerimiz tarafından söylenmiş bu sözlerin 4-C’liler bakımından da hayata geçmesini ve 4-C ayıbının artık Türkiye gündeminden düşürülmesini istiyoruz. Artık kadro verilmeli ve bu konu bu masanın gündeminden bir an önce çıkarılmalıdır.
Ayrıca tabii, 4-B’liler, vekil ebe, vekil imam, belediyelerde çalışan sözleşmeliler, PTT’de çalışan ucube bir anlayışla uygulanan idari sözleşmelilik meselesinin bu masada kaldırılmasını ve çalışma hayatına kadrolu çalışma hakim olsun istiyoruz. Çalışma hayatı delik deşik edildi. Bu masa artık bunları çözmeli ve bunları konuşmamalıyız.
KONCUK: GEÇMİŞ YIL KAYIPLARIMIZ TELAFİ EDİLMEZSE BU TOPLU SÖZLEŞMEYE SAYGI DUYMAYIZ
Mali haklarımızla ilgili olarak 2016 yılı öncesi 2014-2015 kayıplarımız telafi edilmelidir, bunları istiyoruz. Kamu işçisine 2015 yılında yüzde 11,3 zam yapan iktidar bize bu zammı açıklamalıdır. Memur ve emeklinin suçu nedir bilmek istiyoruz. 2016'da yüzde 22 oransal zam 100 TL taban aylık istiyoruz ve kaybımız olan 2 Bin TL’nin dört eşit taksitte ödenmesini talep ediyoruz, bu kayıplar telafi edilsin. 2017'de ise yüzde 10 + 10 ve taban aylığa 150 TL istiyoruz. 2014 ve 2015 kayıplarımız bu masada telafi edilmezse, bu toplu sözleşmeye saygı duymayacağımızın bilinmesini istiyoruz. Biz her türlü başarıyı alkışlarız. Sendikacılığın ne olmasını gerektiğini bilenlerdeniz ve mücadelemizi vereceğiz.
KONCUK: MUTABAKATA VARILAN KONULAR BU MASADA ARTIK ÇÖZÜLMELİDİR
Genel Başkan İsmail Koncuk, daha önce karar altına alınmış başlıklara da değinerek;
* 2005 yılından sonra göreve başlayanlara bir derece konusunda artık adım atılmalı ve bu sorun çözülmelidir. Biz bu meseleyi artık çözülmüş olarak görüyoruz ve bu çözüm metinde yer almalıdır,
* Disiplin affı konusunda mutabakata varıldı ama hala adım atılmadı, bunu anlamıyoruz. İnsanları mutlu etmek bu kadar zor mu? Bu konuda da derhal adımlar atılmalı ve çözüm sağlanmalıdır,
* Öğretmenlere ve sağlık personeline nöbet ücreti verilmelidir, nöbet tutan herkese de bu ücret verilmelidir,
* Ek gösterge rakamları her çalışan için 800 puan artırılmalıdır.
* Dini bayramlarda ikramiye ödenmesi yine seçim meydanlarında çok kullanıldı. Türkiye Kamu-Sen yıllardır bu mücadeleyi yapıyor, artık bu konuda da bir adım atılmalı, dini değerlerimiz önemli görülüyorsa bayramların önemine binaen anlaşacağımız bir noktada ikramiye ödenmelidir, biz bu rakamı 1600 TL olarak düşünüyoruz,
* Görevde yükselme yazılı esasa bağlanmalıdır. Torpil gündemden düşmelidir. İktidarın yükselme yönetmeliklerini yazılı sınav üzerine bina etmesi ve sözlü mülakatı kaldırması gerekir,
* Şeflerin şube müdürlerinin bozulan maaş düzenleri yeniden gözden geçirilmelidir. Şefler arası yaşanan maaş adaletsizliği son bulmalıdır,
* Vergi dilimleri meselesi çözüme bağlanmalıdır. Maliye Bakanlığı yanaşmıyor ama bu vergi dilimleri çözülmeli. Kaşıkla verip kepçeyle alma dönemi bitmeli. Masada alınan zam 3-5 ay sonra vergiyle elden gidiyor. Bu masa bu sorunu da çözmelidir,
* Kamuda can güvenliği sağlanmalı, öğretmen ve sağlıkçılara yönelik saldırılar şiddetle cezalandırılmalıdır. Bu saldırılar ciddi suçlar kapsamına alınmalıdır.
* Kılık kıyafet yönetmeliğindeki yasakçı maddeler değiştirilmelidir,
* Üniversiteli işçiler meselesi makul bir taleptir, bu insanlar diplomasına uygun statü istiyorlar. Görevinde yükselmek istiyor, maddi bir yükü olmayan bu talebin çözüme bağlanması gerekir,
* Kamuda tüm çalışanların görev tanımları yapılmalıdır. Bu tanım olmadığı için her türlü iş yaptırılmaktadır,
* Emekli maaş oranları düzenlenmelidir. Bir ülke kendi emeklisine bu kadar vefasız olmamalıdır,
* Çerçeve yönetmelik meselesi ciddi bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Seçim meydanlarında “Bu sorunu çözeceğiz' dedi Başbakan, derhal çözülmelidir. Türkiye'de hangi özel sektör kesintisiz 3 yıl sigorta yapıyor, çerçeve yönetmelik sil baştan düzenlenmelidir,
* Yargı kararları bütün Bakanlıklar tarafından uygulanmalıdır. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda yanlış bir tutum sergilemektedir. Hukuk devletinde bu olmaz. Bu bizleri yanlış yere götürür.
TÜRKİYE KAMU-SEN’İN TALEPLERİ
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Genel olarak taleplerimize gelecek olursak, ana başlıklarıyla bu toplu sözleşme görüşmelerinde ele alınmasını istediğimiz konular şu şekilde özetlenebilir;
* Memur maaşını oluşturan bütün kalemler ile ek ödeme, döner sermaye, ek ders, fazla mesai, ikramiye gibi tüm ödemelerin emekli keseneğine dâhil edilerek, emekli olacak memurların yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesini talep ediyoruz.
* Yılda iki kez dini bayramlar öncesinde tüm kamu görevlilerine ve emeklilere yaklaşık 1600 TL tutarında “Bayram İkramiyesi' ödenmesini istiyoruz.
* Görevde yükselme unvan değişikliği sınavlarının boş kadro bulunması durumunda derhal yapılmasını zorunlu kılacak mevzuat değişikliği talep ediyoruz.
* Görevde yükselmelerde her türlü istismara açık olan sözlü sınav uygulamasının kaldırılmasını, bu tür atamaların objektif bir şekilde gerçekleştirilecek yazılı sınavlar aracılığıyla yapılmasını istiyoruz.
* Ek gösterge uygulamasındaki adaletsizlikler giderilsin, Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan personele de ek gösterge verilsin diyoruz.
* Yardımcı Hizmetler sınıfındaki personelin bir defaya mahsus olarak Genel İdare hizmetleri sınıfına geçirilmesini; Genel İdare Hizmetleri ve Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan memurlara eğitim durumlarına göre yükselebilecekleri derecelerin kadrosu verilmesini talep ediyoruz.
* Özel hizmet tazminatında yaşanan adaletsizliklerin giderilmesi, özel hizmet tazminat oranlarının unvan bazında eşitlenerek tüm memurlar için yükseltilmesi, çalışma barışına katkı sağlayacaktır diyoruz.
* Ek ödeme sorunları çözülsün,
* Şefler, müdürler ve şube müdürlerinin özlük hakları hakkaniyete uygun bir şekilde yeniden düzenlensin,
* Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan uzmanlar arasında oluşturulan kariyer uzmanlığı- normal uzmanlık, merkez-taşra uzmanları gibi farklılıklar giderilmeli, aynı unvanlı personelin özlük hakları eşitlensin,
* Zorunlu rotasyon uygulamasına son verilsin, kalkınmada öncelikli yörelerde çalışan personel için mahrumiyet yeri ödeneği gibi teşvikler getirilsin diyoruz.
* Öğretmenlerde olduğu üzere doktor, akademisyen gibi kamu görevlilerinin, vatani görevlerini hizmetine ihtiyaç duyulan bölgelerde yapması sağlanmalı, asker öğretmen uygulaması benzeri, asker sağlık görevlisi, asker akademisyen uygulamasına geçilmelidir diyoruz.
* Fazla mesailerin insan haklarına dahi aykırı bir şekilde ücretlendirilmesine karşı çıkıyor, fazla mesai ücretinin çalışanın normal çalışması karşılığında aldığı saat başı ücretten az olmayacak şekilde artırılmasını istiyoruz.
* Ortalama memur maaşının yıllık toplam tutarı dikkate alınarak gelir vergisi tarifesinde yeni düzenleme getirilsin, kamu görevlilerinin yaşadığı vergi adaletsizliği son bulsun diyoruz.
* Başta aile yardımı ve çocuk parası olmak üzere tüm sosyal yardım ve ödemelerin yükseltilmesini; tüm kamu görevlilerine giyim, kira, evlenme, ulaşım, doğum, ölüm ve eğitim yardımı ödenmesini, sosyal devlet ilkesinin gerçek anlamda hayata geçirilmesini talep ediyoruz.
* Ek ders ve nöbet ücretleri artırılmalı, kamu kurum ve kuruluşlarında fiilen öğretmenlik yapan personele de ek ders ücreti, nöbet tutan öğretmen, sağlık personeli gibi tüm personele nöbet ücreti verilmelidir diyoruz.
Bunun yanında;
* Tüm kamu görevlilerinin işçilerde olduğu gibi yemeklerden ücretsiz yararlanması ve yemek hizmeti sunulmayan işyerlerinde yemek ücretinin nakit olarak ödenmesi,
* Vatani görevini yapmak üzere ya da doğum yapması nedeniyle ücretsiz izne ayrılan kamu görevlilerinin sosyal güvenlik primleri kurumları tarafından yatırılmaya devam etmesi, söz konusu personele izinleri süresince maaşlarının ¼’ü oranında destek ödemesi yapılması,
* Aile birliğinin sağlanması temel alınması, eş durumu, sağlık ve öğrenim özrü önündeki engellerin kaldırılması,
* Bayramlarda ve hafta sonlarında tatil yapamayan kamu çalışanlarının çalışma şartlarının yeniden gözden geçirilmesi,
* Mobbing uygulamasına maruz kalan personelin korunmasına yönelik yasal düzenleme yapılması,
* Doğal afet halinde bu bölgelerde görev yapan personele bir maaş tutarında ikramiye verilmesi ve talepleri halinde başka bölgelere tayin hakkı tanınması,
* Fiili hizmet zammının yeniden belirlenmesi,
* 18 yaşını dolduran çocuklarımızın öğrenimlerine devam edememeleri durumunda ödemek zorunda kaldıkları Genel Sağlık Sigortası Primi uygulamasına son verilmesi, yaş sınırının yükseltilmesi,
* Engelli personelin daha kolay hizmet üretebilmeleri için görevleri ile ilgili gerekli araç ve gereçlerin alınması; engelli personele engel durumunu artıracak görevlendirme yapılmaması,
* Emeklilere de aile yardımı ve çocuk parası gibi sosyal yardımlar ile banka promosyonu verilmesi gibi taleplerimiz bulunmaktadır.
Genel Başkan Koncuk, konuşmasının sonunda, “Taleplerimiz bunlarla sınırlı değildir, hizmet kolları itibariyle çözülmesi gereken yüzlerce sorun bulunmaktadır. Hazırladığımız bu kitapçık içinde bütün sorunlarımıza ve taleplerimize yer verdik. Dileğimiz bütün sorunların toplu sözleşme süreci içinde çözülerek insanca yaşanabilecek huzurlu ve refah içinde bir Türkiye’ye kavuşmamızdır. Ben toplu sözleşme sürecinin çalışanlara, emeklilere ve milletimize hayırlı olması ı diliyorum.' dedi.
Yapılan konuşmaların ardından belirlenen takvime göre, bu hafta içerisinde 11 hizmet kolunun talepleri değerlendirmeye alınacak, genel Toplu Sözleşme Görüşmelerine ilişkin ikinci toplantı ise 11 Ağustos Salı günü Çalışma Bakanlığı’nda gerçekleştirilecektir.