2 Kasım 2011’de 663 sayılı KHK ile biz yaptık oldu denilerek tüm uyarılara kulak asmadan başlatılan yanlış macera 25 Ağustos 2017’de yayınlanan 694 Sayılı KHK ile sonlandı.
2011 yılında Türk Sağlık-Sen olarak Türkiye Halk Sağlığı ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumlarının kurulması ile sağlıkta çok başlılık olacak ve kargaşa yaşanacak, bu yanlıştır demiş ve sosyal taraf olarak görüşlerimizi dile getirmiştik. Uyarılarımız dinlenmeden çok başlı sistem ne yazık ki hayata geçirilmişti.
Bugün Hükümet yayınlanan KHK ile Türkiye Kamu Hastaneleri ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumunu kapattı. Bakanlığa bağlı birer genel müdürlük haline dönüştürdü.
Sağlık hizmetlerinin tek çatı altında yürütülmesi gerekliliği sürekli olarak savunduğumuz bir yönetim modeli olmuştu.
Biz devleti, milleti ve çalışanları düşünerek olaylara bakış açımızı ortaya koyuyor ve devlet kurumların bir oyuncak gibi eline alanlar tarafından bilinçsizce kurcalanmaması gerektiğini düşünüyoruz.
Aksi takdirde aradan geçen yıllarda kaybedenin, zarara uğrayanın devlet olduğunu, yıprananın devlet kurumları olduğunu açıkça görüyoruz. Personelden hizmet alan vatandaşlarımıza kadar herkesi olumsuz etkileyen bu tür yap-bozlara bir daha tevessül edilmemelidir.
Türkiye’de siyaset ve hükümet yaparım olmazsa bozarım yerine istişare ve diyaloğa açık olmalıdır. Memlekete daha fazla kaybettirilmemelidir.
Söz konusu 694 Sayılı KHK ile şu düzenlemeler yapılmıştır;
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu kapatılarak Sağlık Bakanlığına bağlı Genel müdürlük haline getirildiler.
İl sağlık müdürlüğü bünyesinde ihtiyaca göre halk sağlığı, kamu hastaneleri, ilaç ve tıbbi cihaz, sağlık ve acil sağlık hizmetleri ile personel ve destek hizmetlerini yürütmek üzere başkanlıklar kurulabilecek,
Hastaneler hastane başhekimi tarafından yönetilecek. Hastane başhekimine bağlı olarak idari ve mali işler ile sağlık bakım hizmetleri müdürlükleri kurulacak. Bu kurumlarda görev yapan tüm yöneticilerin görevleri sona erdi.
İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde ihtiyaca göre halk sağlığı, kamu hastaneleri, ilaç ve tıbbi cihaz, sağlık ve acil sağlık hizmetleri ile personel ve destek hizmetlerini yürütmek üzere başkanlıkları kurulabilecek.
İl sağlık müdürü, ilçe sağlık müdürü, başhekim, başhekim yardımcısı, başkan, başkan yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı ve uzman kadroları sözleşmeli olacak. Toplam 9 bin 831 kadro bu şekilde sözleşmeli olacak.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun merkez ve taşra teşkilatı kadrolarına atanmış veya görevlendirilmiş olup kadroları iptal edilen personelden; Kurum Başkam, Kurum Başkan Yardımcısı, 1, Hukuk Müşaviri, İl Sağlık Müdürü, 11 Sağlık Müdür Yardımcısı, İlçe Sağlık Müdürü, Halk Sağlığı Müdürlüğünde müdür ve müdür yardımcısı olanların görevleri bu maddenin yayımı tarihinde sona erdi.
Bunlardan Kurum Başkan Yardımcısı ve I. Hukuk Müşaviri kadrolarına asaleten atanmış bulunanlar Genci Müdür Yardımcısı kadrolarına; il sağlık müdür yardımcısı ve halk sağlığı müdürlüğünde müdür yardımcısı kadrolarına asaleten atanmış bulunanlar ise şube müdürü kadrolarına halen bulundukları kadro dereceleriyle atanmış sayıldı.
Kadro unvanı değişmeyen diğer personel, ilgisine göre Bakanlığın merkez, taşra ve döner sermaye teşkilatındaki aynı unvanlı kadrolara başkaca bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılacak.
Kamu hastaneleri birlikleri genel sekreterlikleri ile birliklere bağlı hastanelerde görevli sözleşmeli personelin sözleşmeleri sona erdi. Ancak sözleşmeleri sona eren personel, üç ayı geçmemek üzere yeni görevlendirmeler yapılıncaya kadar aynı şartlarda görev yapacak.
Sağlıkta sözleşmeli istihdam devam edecek. Sözleşmeli istihdamın her türlüsünün yanlış olduğu gibi sözleşmeli yöneticiliğinde yanlış bir istihdam modeli olduğunu düşünüyoruz. Bakanlığın bunda ısrarla devam etmesi de sakıncalıdır. Bu modelde terk edilmelidir.
Açıktan alınacak uzmanların Kamu Personeli Seçme Sınavından en az yetmiş puan almış olmaları şart. Açıktan istihdam edilen uzmanların oranı toplam uzman sayısının yüzde otuzunu geçemeyecek
Bakanlık teşkilat ve kadrolarını bu maddenin yayımı tarihinden itibaren en geç üç ay içinde bu Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine uygun hale getirecek. Teşkilat ve kadrolar bu Kanun Hükmünde Kararnameye uygun hale getirilinceye kadar, görevler daha önce bu görevleri yapmakta olan birimler ve personel tarafından; harcama ve ödemeler de ilgili bütçesinden yapılmaya devam edilecek. Düzenleyici işlemler ise 6 ay içinde tamamlanacak.