Bursa Çekirge Devlet Hastanesinde görev yapan Bursa Şube Yönetim kurulu üyemiz Meliha Demirok’un 2001 yılından itibaren ameliyathanede skopi cihazı kullanması nedeniyle radyasyona maruz kaldığından kendisine yıpranma payı verilmesi için hastaneye başvuru yapılmıştı.
Hastanenin bu başvuruyu reddetmesinin ardından sendikamız tarafından Bursa 3. İdare Mahkemesinde dava açıldı.
Atom Enerjisi Kurumu: Skopi Kullananlar Radyasyon Görevlisi Olarak Değerlendirilir
Davayı görüşen mahkeme verdiği kararda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun mahkemeye gönderdiği cevabi yazıda skopi cihazlarının bulunduğu alanların denetimli alan sınıflandırılması içinde yer aldığı ve bu cihazlarla çalışan ve yılda 1 mSv’in üzerinde doz alma olasılığı bulunan kimselerin radyasyon görevlisi olarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Bu nedenle Türkiye Atom Enerjisi Kurumunca denetimli alan olarak kabul edilen yerde hemşirenin sürekli bulunduğu, kişisel dozimetre kullandığı ve radyasyona maruz kaldığının açık olduğu belirtildi.
Kararda radyasyona maruz kaldığı söz konusu hizmetlerinin puanlama yapılmak suretiyle bulunacak sürenin fiili hizmetine eklenmesi gerekirken, aksi yönde tesis edilen işlemde hukuka ve mevzuata uyarlılık görülmediğini karar vererek idarenin red işlemini iptal etti.
Kahveci: Yıpranma Payı Sağlık Çalışanlarının Hakkıdır
Mahkeme kararı ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “ Yıpranma payının sağlık çalışanlarının hakkı olduğunu hukuk tescil ediyor. Açtığımız davalarla da bu anlamda yaşanan mağduriyetleri gideriyor ve haklılığımızı ortaya koyuyoruz. Fakat yıpranma payı tüm sağlık çalışanlarının hakkıdır. Bu konuda 16 Nisan’ın üstünden 2 ay geçmesine rağmen hala kamuoyunun önüne ete kemiğe bürünen bir düzenleme çıkmadı. Sağlık çalışanlarının 2014 yılından itibaren yıpranma payında sürekli oyalanması artık bir son bulmalıdır. Sağlık çalışanları hakkı olan yıpranma payına bir an önce kavuşmalıdır.' dedi.