Şiddete Çözüm İçin 66 Öneri Hayata Geçirilmeli

Şiddete Çözüm İçin 66 Öneri Hayata Geçirilmeli

17 Nisan 2012 tarihinde Dr. Ersin Arslan'ın bir hasta yakını tarafından katledilmesinin ardından 25 Nisan 2012 tarihinde TBMM'de Sağlık çalışanlarına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu kurulmasına yönelik önerge Genel Kurulda kabul edilmişti.
Mayıs 2012 tarihinde çalışmalarına başlayan Komisyon tüm tarafları dinledi. Görüşler aldı. Komisyon Türkiye'de sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili Ocak 1999-Temmuz 2010 tarihleri arasında yapılmış 29 bilimsel çalışmayı gözden geçirdi.
Türk Sağlık-Sen olarak bizde 31 Ekim 2012 tarihinde komisyonda sağlıkta şiddet ile ilgili bir sunum yaptık. Sağlıkta şiddet ile araştırmalarımızı ve önerilerimizi komisyon üyeleri ile paylaştık. Komisyona sunumuzu birçok televizyon ve gazete tarafından haberleştirildi.
Nisan 2013'te komisyon çalışmalarını tamamlayarak raporunu TBMM'ye sundu. 288 sayfadan oluşan raporda sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi için belirlenen 66 öneri sıralandı.
Dün ise yani Komisyonun raporunu sunmasının üzerinden tam 13 Ay geçtikten sonra TBMM Genel Kurulunda Komisyon raporu görüşülmeye başlandı. Aradan geçen iki yıl içerisinde sadece çalışanlar tarafından bildirimi yapılan şiddet vakalarını içeren Beyaz Kod sistemine göre sözlü veya fiziksel şiddete uğrayan sağlık çalışanı sayısı 20 bin 159 oldu. Aradan geçen iki yılda Komisyon önerilerinin büyük bir çoğunluğunun hayata geçirilmedi, sağlıkta şiddette sürekli arttı. Beyaz koda 2012 yılında ayda 721 şiddet vakası bildiriliyor. 2013 yılında 721 vaka 890'a, 2014 yılında 890 çıkıyor ayda 976'ya yani şiddet sürekli artıyor.
Türkiye'de Soma örneğinde de olduğu gibi hep facialardan, felaketlerden ve cinayetlerden sonra ne oluyormuş neler yapabiliriz diye bakılıyor. Fakat o bakışın ömrüde ne yazık ki kısa oluyor. Her şey bir başka faciaya, felakete ve cinayete kadar unutuluyor.
Sağlıkta şiddette 13 ay önce TBMM'ye sunulan raporun daha yeni genel kurulda görüşülmeye başlanması, belirlenen 66 önerinin çok büyük bir bölümünün hayata geçirilmemesi gibi sıralanıp gelen bu boşvermişliğe artık bir son verilmesini istiyoruz. 66 öneri bir an önce hayata geçmeli ve Sağlık bakanlığı tüm taraflarla birlikte bir eylem planı ortaya koymalıdır.