OHAL Komisyonu İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

OHAL Komisyonu İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

23.01.2017 tarih ve 29957 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan KHK ile, ihraç edilen kamu personelinin itirazlarını incelemek üzere OHAL Komisyonunun Oluşturulmasına Yönelik düzenleme yapılmıştır.

Komisyon Kimlerden Oluşacak ?

Komisyon 7 üyeden oluşacak olup, 3 üye kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından, 1 üye hakim ve savcılar arasından Adalet Bakanlığınca, 1 üye mülki idare amirleri sınıfından İçişleri Bakanlığınca, birer üye ise Yargıtay’da ve Danıştay’da görev yapan tetkik hakimleri arasından HSYK tarafından belirlenecektir.

Komisyon’un Görev Süresi

Komisyon KHK’nın yayım tarihi olan 23.01.2017 tarihinden itibaren 2 yıl süreyle görev yapacaktır. Gerekli görülürse Bakanlar Kurulu görev süresini birer yıl uzatabilecektir.

Komisyona Başvurular Nasıl Yapılacak ?

Komisyona Başvurular Valilik aracılığı ile yapılacaktır. İhraç edilenlerin en son görev yaptığı kuruma da başvurabilecektir. Valilikler ve kurumlara yapılan başvurular gecikmeksizin Komisyona iletilecek. Aynı anda iki yere birden yapılan başvuru yapılırsa işleme alınmayacak.

Başvurular Ne Zaman Başlayacak?

KHK’da yer alan geçiş hükümlerine göre şu an başvuru yapılamayacak. Başvuruların alınmaya başlayacağı tarih, KHK nın yayım tarihi olan 23.01.2017 tarihinden itibaren 6 ay geçmemek üzere Başbakanlık tarafından ilan edilecektir. Başvurunun alınmaya başladığı tarihten itibaren 60 gün içerisinde başvurunun yapılması gerekmektedir.

İadeler Nasıl Olacak?, İade edilenler Nerede Göreve Başlayacak ?

Komisyonun yapılan başvuru sonucunda kamu çalışanın iadesine karar verilmesi halinde, ihraç edilen kamu personeli daha önce istihdam edildikleri kurumlar dışındaki kamu kurumlarına eski statülerine ve unvanlarına uygun kadro ve pozisyonlara 15 gün içerisinde Devlet Personel Başkanlığı tarafından atamaları yapılacaktır. Ancak, yöneticilik görevinde iken ihraç edilen kamu personelinin iadesi halinde yöneticilik görevinden önce bulundukları kadro ve pozisyon unvanları dikkate alınacaktır.

Başvuru Sonucunda İade Talepleri Reddedilenler Ne Yapacak?

Başvuruları sonucunda iade talepleri reddedilenler komisyon kararına karşı,  HSYK tarafından belirlenecek Ankara İdare Mahkemelerinde iptal davası açılabilecektir.

Genel Başkan Önder Kahveci: Komisyon Önemlidir. Hatta gecikmiştir.

OHAL Komisyonunun önemli ama gecikmiş bir düzenleme olduğunu kaydeden Genel Başkanımız Önder Kahveci “ Böyle bir komisyonun gerekliliğini OHAL’in ilan edildiği günden beri söylüyorduk.  Bu komisyonda masum insanların geri dönüş yolunun açılması bakımından önemlidir.  100 Bine yakın ihracın olduğu OHAL sürecinde canın yanan masumların göreve dönebilmesi için yeni bir gelişmedir.  Bu açıdan aynı zamanda gecikmiştir de. Umarız bu komisyonda ciddi ve titiz bir değerlendirme yapılarak, haksızlığa uğramışlara hakları iade edilir. ' dedi. 

 


BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN