Sözlü Sınava Danıştay’da İptal Davası Açtık

Sözlü Sınava Danıştay’da İptal Davası Açtık

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına dair yönetmelikte yapılan düzenleme ile sınavlarda yazılının yanı sıra sözlü sınav uygulaması da getirilmişti. Sendikamız tarafından Yönetmelikte bu çerçevede yapılan düzenlemelerin iptali için Danıştay’da dava açıldı.

Dava dilekçesinde değişiklik öncesi sadece şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki unvanlara atanacaklara sözlü sınav yapılırken, değişiklik sonrası alt/üst tüm kademedeki memurlar sözlü sınava tabi tutulacağı belirtilerek Bu durumun eşitlik, tarafsızlık, liyakat ve objektiflik ilkelerine aykırılık oluşturacağı belirtildi.  
Dilekçede sınavlarda bilgi düzeylerini ölçmede en temel kriterin yazılı bilgi olacağına dikkat çekilerek  her kademeden personelin sözlü sınava tabi tutularak, görevinde yükselmek isteyen tüm personelin bilgi düzeyine bakılmaksızın sözlü sınavda başarılı olmasıyla görevde yükselebileceği ifade edildi. 
Dava dilekçesinde sözlü sınavın ülkemizde oturmamış bir kurum olduğu belirtilerek“ Nitelikli personelin görevinde yükselmesi sağlanarak, kamu yararını en üst düzeye taşımak yerine her memura sözlü sınav kıstası getirilerek “kadrolaşmanın' önü açılmaktadır. Tüm kadro ve pozisyonlar için yazılı sınav sadece formaliteyi tamamlamak için yapılan bir sınavı, sözlü sınav ise kadrolaşmak için gerekli kıstasları taşıyıp taşımamanın değerlendirilmesini tanımlamaktadır.' denildi.  
Söz konusu düzenlemelerin Anayasanın kanun önünde eşitlik Türkiye’nin taraf olduğu Uluslararası Sözleşmelerde yer alan “Herkesin işinde daha yüksek mevkilere atanma sırasında, kıdem ve ehliyetten başka bir ölçüye tabi olmaksızın, eşit imkânlara tabi olması'  gerektiği kıstaslarada aykırı olduğuna vurgu yapılarak Öncelikle ve ivedilikle savunma alınmaksızın, yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmesi istendi. 
Açılan dava ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “Kamuda sözlü sınav adalet ve hakkaniyeti sağlamaz. Doğru adayı da seçmede bir kriter olamaz. Bunun örnekleri her sözlü sınavda yaşanmıştır ve mahkemeler birçok sözlü sınavı iptal etmiştir. Çalışma Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu’na da sözlü sınavın meydana getireceği sıkıntıları ifade ettik ve bu yanlıştan dönülmesini istedik. Çünkü tüm görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarında sözlü sınav yapmak kamu çalışanları açısından bir felakettir. Kamuda adalet duygusunu yok edip çalışma barışını bozacaktır. Bunların önüne geçmek hak ve adaleti sağlamak için bu düzenlemelerin iptali amacıyla Danıştay’da davamızı açtık.' dedi.


BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN