09.11.2015 Tarihinde Ege Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı kreş ve anaokullarında yaşanan sorunlara, fahiş ücret artışlarına, kreşin yüksek gerilim hattı altında inşaa edilmesi ile ilgili velilerin yaşadığı tereddüt ve endişelere açıklama gelmemesine karşı sendikalar olarak alınan karar ile ortak basın açıklaması gerçekleştirdik.
Türk Sağlık Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Genel Sağlık İş, Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen, Eğitim sendikalarının katıldığı basın açıklaması Şube Başkanımız Yasemin ZENGİN tarafından okunmuştur. Çalışanlar için konu çözüme ulaşana kadar konunun takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz.
Kreş ve Anaokulu hizmeti, her şeyden önce sosyal bir hizmettir. Devlet yöneticileri genç nüfusun azalmakta olduğuna dikkat çekip daha çok çocuk için sürekli konuşurken, devlet kurumlarının çalışanların çocuklarına kreş hizmeti vermemek için zorluklar çıkarması ise anlaşılır bir durum değildir.
Ege Üniversitesi gibi köklü bir eğitim, öğretim ve bilim yuvasının son dönemde anaokulları, kreşler için sergilediği tutum, izlediği yol, yöntemde tüm çalışanların kabul edeceği bir uygulama değildir. Kreş ücretlerine yapılan fahiş artışlar, kampüs anaokulu ve kreşinin inşaa edildiği alandan geçen yüksek gerilim hattı ile ilgili velilerin yaşadığı endişeye açıklama gelmemesi, kaliteli ve nitelikli kreş bakım hizmeti taleplerine cevap verilmemesi, biz istedik yaparız mantığı tüm çalışanların tepkisine neden olmuştur.
Çalışanlar bir yandan kreş ücretlerine yapılan fahiş fiyatların mücadelesini verirken ve bu konuya cevap alamazken, diğer yandan yüksek gerilim hattının yanına inşa edilen anaokulu ile ilgili endişe ile baş başa bırakılmışlardır.
Yeni anaokulu yerleşkesi yüksek gerilim hattı olan trafonun yanına inşa edilmiş, gerekli izinler bir şekilde alınmış ve çalışanlara anaokulunun taşınacağı bilgisi verilmiştir. Aileler doğal olarak endişe içindedir. Her ne kadar binanın güvenlik ve sağlık açısından bir sorun teşkil etmeyeceği sözel olarak ifade edilse de, kurum yetkililerden çalışanlara ve velilere gerekli açıklama yapılmadığı için uygunluk belgeleri paylaşılmadığı için, çalışanların endişesi giderilmediği için konu ile ilgili endişe ve tepkiler devam etmektedir. Kurum yetkilileri derhal ve acil olarak çalışanlara bir açıklama yapmak, çocuklarımıza güvenli ve sağlıklı bir kreş ortamı sağlamak zorundadırlar. Aksi takdirde çocukların can güvenliği ile ilgili gelişen tüm olumsuzluklardan sorumludurlar.
7800 Çalışanı olan Ege Üniversitesi gibi köklü bir kurumun yetersiz olan kreş ve anaokulu kapasitesini artırması gerekirken, çalışanları zora sokan aksi bir tavır ve tutum içine girmesi düşündürücüdür. Özellikle çocuklara sağlanan eğitim niteliksizleştirilmiş, çalışan sayıları azaltılmış, sosyal ve kültürel gelişimler için faydalı olan eğitimler azaltılmış, sağlık hizmeti sunumunda aksamalar olmuş ve çocuk psikolojisi alanı boş bırakılmıştır. Kurumun çocuklara ve çalışanlara reva gördüğü hizmet anlayışı bu olmamalıdır. Kurum yetkilileri bu tavır, tutum ve uygulamalara derhal son vermelidir.
Bütün çocuklar eşittir ve kreş hakları vardır. Kreş ve anaokulu, çalışan ebeveynlere tanınan ve ücretsiz olması gereken yasal bir hak olmalıdır. Ege Üniversitesi akademik personeli, idari ve teknik personeli yanı sıra, şirket çalışanlarının çocukları da bu kreşlerden eşit şekilde faydalanmalıdır.
Kurumun kreş ücretlerine, diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki kreş ücretleri ile kıyaslandığında neredeyse iki kat oranında fahiş bir artış oranı ile zam yapılmasını görmezden gelmek imkansızdır. Kurum adeta kreş ve anaokulu hizmeti vermekten vazgeçmiş velileri bezdirme yoluna baş vurmuştur. Çalışanlara yapılan zam oranı kabul edilebilir bir oran değildir. Kurum yetkilileri ile yapılan görüşmelerde ‘’Zaten yıllarca zam yapmayı unutmuşuz, toplu halde zam yapınca göze battı, yıllar içinde yavaş yavaş zam yapılsaydı da bu ücret ortaya bu şekilde çıkacaktı. Zam yapmasak ya kapatacağız, yada işletmelere kiraya vereceğiz. ‘’demesi manidardır. Bu cevap hiçbir çalışanın hak ettiği cevap değildir.
Rektörlüğün ve Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı'nın kreş hakkımız üzerinden dayattıkları bu zamları derhal geri çekmesi gerekmektedir. Benzer kurumlarda da farklı gruplarda çalışanlar olmasına karşın Türkiye genelinde örneği görülmemiş bir zam yapıldığı görülmektedir. Bu durum eşitlik ve hakkaniyet ilkesine aykırıdır.
Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Candeğer YILMAZ konu ile ilgili randevu taleplerimizi görmezden gelmiş ve tarafımıza hiçbir açıklamada bulunmamıştır, kendisine ulaşmak neredeyse imkansızdır!
Bizler kurumda aktif faaliyet gösteren 6 sendika birleşerek üyelerimizin ve çocuklarımızın kreş ve anaokulu haklarını sonuna kadar savunma, mücadele etme konusunda karar aldık.
Çocuk bakımıyla eğitimiyle ve ücretlerle ilgili düzenlemelerin, aşağıdaki noktalar dikkate alınarak yeniden planlanmasını talep ediyoruz:
•Yüksek gerilim hattı civarında yeni açılması planlanan merkezi anaokulu yerleşkesinden vazgeçilerek güvenli ve sağlıklı bir yerde bu yapının inşaa edilmesi.
•Eğitim, kültür ve sağlık hizmetlerinin kapasiteye uygun ve nitelikli olmasını
•Kreşlere yapılan zamların geri alınmasını, hatta kreşlerin ücretsiz olmasını.
•Kreş hizmeti belirli bir kontenjan dahilinde değil, toplam çalışan sayısı üzerinden sunulmalı
•Bakım hizmeti veren kreşlerde hem kadın, hem erkek çalıştırılmalıdır.
•Kreşlerin denetim ilkelerinin belirlendiği yönerge çıkarılmalıdır ve kreş denetimleri; ebeveynlerin de içinde bulunacağı, sosyal çalışmacı ve ilgili uzmanlar ile SKS tarafından oluşturulan bir kurul ile belli sürelerde yapılmalıdır.
•Kreşlerle ilgili yönetmelik ve esaslar net ve uluslararası standartlara uygun olmalıdır. Kuruma göre kreş politikaları şekillenmemelidir.
•Rektörlük makamı, sendikaların ortak randevu talebine cevap vermelidir.
•Rektörlük makamı, kreşin yüksek gerilim hattı yanına inşa edilmesi ile ilgili güvenilirlik belgelerini kamuoyu ile derhal paylaşılmalıdır.
Bu taleplerimiz gerçekleşene kadar sendikalar olarak mücadelemize devam edeceğiz ve çalışanlarımızın haklarını her türlü platformda dile getireceğiz.