Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Arzu Kara, BEÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde görevli 308 sağlık çalışanıyla ilgili yaptıkları anketten vahim sonuçlar ortaya çıktığını belirterek, “Çalışanlar, mesleğini icra ederken duydukları en büyük endişe; yüzde 37,3 ile baskı, dayatma ve soruşturmaya maruz kalmak oldu. Bu feryada mutlaka kulak verilmelidir. Çalışanların mali, özlük ve çalışma hayatından kaynaklı tüm sorunlarının çözümü için mutlaka harekete geçilmelidir” dedi.
Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Arzu Kara, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde görevli 308 sağlık çalışanıyla ilgili yaptıkları anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Sendika binasında düzenlenen basın toplantısına; Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, Şube Başkanları, Yönetim Kurulu üyeleri ve sağlık çalışanları katıldı.
Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Arzu Kara, gerçekleştirilen memnuniyet anketine göre sağlık çalışanlarının mesleğini icra ederken duydukları en büyük endişenin yüzde 37,3 ile “baskı, dayatma ve soruşturmaya maruz kalmak' olarak ortaya çıktığını söyledi,
Başkan Kara, “Türk Sağlık-Sen, gücünü çalışandan alan sendika olarak sorunların ve taleplerin tespiti noktasında da çalışanların görüş ve düşüncelerine her zaman değer vermiştir. Anketler ve araştırmalarla bunların belirlenmesinde çalışanları aktif olarak sürecin içine dahil etmiştir. Bu anlamda Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde görevli 308 arkadaşımızla bir anket çalışması gerçekleştirdik. Tüm meslek gruplarından arkadaşlarımıza verdikleri cevaplar için teşekkür ediyorum. Umarız ki, hastane yönetimi de direkt olarak çalışanın duygu ve düşüncelerini yansıtan bu araştırmamızın sonucunu dikkatle inceleyerek atılması gereken adımları bir an önce atar' dedi.
Kara, açıklamasında şunları söyledi:
“ÇALIŞANLARIN MALİ, ÖZLÜK VE ÇALIŞMA HAYATINDAN KAYNAKLI TÜM SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN MUTLAKA HAREKETE GEÇİLMELİDİR'
“Gerçekleştirdiğimiz memnuniyet anketine göre çalışanların mesleğini icra ederken duydukları en büyük endişe yüzde 37,3 ile baskı dayatma soruşturmaya maruz kalmak olmuştur. Ayrıca çalışanların yüzde 33,8'i ailesine vakit ayıramamak, yüzde 16,9'u çocuklarına iyi bir gelecek hazırlayamamak ve yüzde 12'si de amirleriyle sorun yaşamaktan endişe duymaktadır. Anketimizde çalışanlara kurum amirlerinin bakış açısını da değerlendirmelerini istedik. Sonuçlara göre katılımcıların yüzde 66,8'i kurumdaki amirler çalışanlar arasında ya ayrım yaptığını ya da keyfiyete göre yönetim gösterdiğini düşünüyor. Yüzde 14,3'ü psikolojik baskı uyguladıklarını düşünürken yüzde 15,6'sı hoşgörülü olduklarını düşünüyor. İdarecileri adaletli bulanların oranı ise sadece yüzde 3,2'dir. Çalışanlara kurumun kendilerine sunduğu hizmetlerle ilgili de değerlendirmelerini aldık. Ne yazık ki, çalışanların yüzde 48,7'si kurumda çalışanlara sunulan hizmetlerin hiçbirinden memnun olmadığını belirtmiştir. Tüm hizmetlerden memnun olanların oranı ise sadece yüzde 1,9'da kalmıştır. Üniversite hastanelerinin genel bir sorunu olan fazla çalışma ile ilgili olarak da çalışanlara yönelttiğimiz, ‘Haftalık mesai süresinden daha fazla çalışıyor musunuz?’ sorusuna katılımcıların yüzde 68,2'si, haftalık mesai süresinden fazla çalıştığını belirtmiştir. Katılımcıların yüzde 78,57'si personel eksikliği nedeniyle fazla çalıştıklarını belirtmiştir. “Fazla çalışan personel arkadaşlarımız acaba emeklerinin karşılıklarını yeterince alabildiklerini düşünüyor mu?’ diye yönelttiğimiz, ‘Aldığınız maaş ve döner sermaye ücretinin yeterli olduğuna inanıyor musunuz?’ sorusuna ise, çalışanların sadece yüzde l'i yeterli olduğuna inandığını söylemiştir. Bu sonuç cefakarca hizmet üreten sağlık çalışanlarının emeklerinin, alın terlerinin, haklarının teslim edilmediğini düşündüklerini anlatmaya yeterlidir.
Sağlık çalışanlarının bir türlü çözülemeyen sorunu olan her ay ortalama bin sağlık çalışanının maruz kaldığı sağlıkta şiddet, ne yazık ki, üniversite hastanelerimizde de çalışanları canından bezdirmiştir. Anketimizin sonuçlarına göre çalışanların yüzde 73,l'i şiddete maruz kaldığını belirtmektedir. Çalışanlardan yüzde 38'i birkaç defa, yüzde 20,5'i birçok kez, yüzde 11,4'ü sayısını hatırlamadığı kadar çok şiddete maruz kaldığını ifade etmiştir. Üniversite Hastanesi çalışanlarımız durumlarını kendi ağızlarından böyle ifade etmişlerdir. Bu feryada mutlaka kulak verilmelidir. Çalışanların mali, özlük ve çalışma hayatından kaynaklı tüm sorunlarının çözümü için mutlaka harekete geçilmelidir. Daha iyi şartlarda hizmet üretilirse, bundan hem üniversite, hem Zonguldak ve Zonguldaklılar, hem de çalışanlar kazançlı çıkacaktır.'dedi