Türk Sağlık Sen Genel Merkezimin tüm yurt genelinde Döner Sermaye ek ödemelerinde yaşanan düşüşlere ve Döner Sermaye adaletsizliğine son vermek için başlattığı dilekçe ve imza kampanyasını İzmir Üniversiteliler Şubesi olarak 09.03.2016 tarihinde bünyemizdeki kurumlarda başlattık.
Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Ege Diş Hekimliği Fakültesi çalışanları için 09.03.2016 tarihinde kurumların yemekhane girişinde kurduğumuz stantta çalışanların yoğun talebi vardı. Yoğun iş yükü altında çalışanların aldıkları Döner Sermayelerin düşüklüğü kabul edilebilir bir durum değildir. Şube Başkanımız Yasemin ZENGİN ayrıca basın açıklaması yaparak konuyu değerlendirdi.
Performansa göre dağıtılan Döner Sermaye ek ödemelerinde geçen yıllara göre bir artış olmadığı gibi birçok kurum ve kurumlardaki birimlerde düşüşler yaşanmıştır. Halbuki malum-sen toplu sözleşmede attığı imzalarla sağlık çalışanlarının ek ödemelerinde 200-600 TL arası bir artış yaşanacağını iddia etmiş, bunu da kazanım diye pazarlamaya çalışmıştır. Bizler kurumlarda çalışan sağlık çalışanlarımıza 2016 Ocak ayında vergi diliminden çıkacaksınız, artış olup olmadığını o zaman daha net anlayacaksınız dediğimizde bugün itibarı ile ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha gördük. 2016 Ocak ayında vergi diliminden çıkan çalışanların artması gereken döner sermaye ek ödemeleri azalmış veya yerinde saymıştır. Hatta bazı kurumlarda döner sermaye ek ödemeleri nerdeyse yok olma noktasına gelmiş, çalışan sabit ek ödemeye mahkum edilmiştir. Çalıştığımız kurumda Diş Hekimliği Fakültesi çalışanlarında ve idari personelde bu daha bariz ve net görülmektedir.
Bizlerin çalıştıkça artması gereken döner sermayesi ne hikmetse tersine dönmüş, bizler çalıştıkça ve iş yükü altında ezildikçe alın terimizin karşılığı olan döner sermaye ek ödemesi azalmaya başlamıştır. İş yoğunluğunun her geçen gün kat be kat arttığı, mesai dışı çalışmalardan dolayı muayene, ameliyatların ve hasta sayılarının bir yılda milyona yakın artış gösterdiği hastanelerimizde, çalışanın alın terinin kaynağı olan performans ödemesinin azalması ve sıfıra doğru gitmesi ise çalışanı çileden çıkarır, konuma getirmiştir.
Performansa dayalı döner sermaye sistemi artık ek ödemeyi sabitlemeye dayalı bir sisteme doğru gitmektedir. Artan enflasyon oranları ve beceriksiz yetkilendirilmiş sendikanın toplu sözleşme komedisi ile birlikte döner sermaye ödemelerindeki reel düşüşler sağlık çalışanlarımızın hak ettikleri alın terlerini alamamalarına neden olmuştur. Mali haklarda hak ettiği oranı alamayan çalışanlarımız bugün ekonomik sıkıntılar içine girmiştir ve emeklilik neredeyse çoğumuz için hayal olmuştur.
Toplu sözleşmede malum senin müjdesinin içi ne yazık ki boş çıkmıştır. Üniversite hastaneleri için tek bir kazanımları olmadığı gibi döner sermaye ek ödemelerinde de, çalışan hayal kırıklığına uğramıştır. Genel İdari Hizmetler grubu çalışanları dahil olmak üzere çalışanlar sabit ödemeye mahkum edilmekten çıkartılmalı ve tüm çalışanlar için oranlar artırılarak alın terimiz olan döner sermaye ek ödemelerinin adaletli dağıtılması sağlanmalıdır. Performans sistemi bu hali ile ne yazık ki çökmüştür.
Çalıştıkça artan, artıkça çalışanın cebine giren miktarında artacağı ve çalışanı motive eden bir uygulamaya geçilmelidir.
Hesap kitap bilmez malum sen toplu sözleşmede bu konuyu da eline yüzüne bulaştırmış, sağlık çalışanlarının halinden zerre kadar anlamadığını göstermiş ve tüm sağlık çalışanlarını bir kez daha mağdur etmiştir. Şimdi hesap sorma zamanıdır. Umarız, sağlık çalışanları kendilerini mağdur edenlere gerekli cevabı verir ve hesabını sorar.
Artmayan ve gittikçe azalan döner sermaye ek ödemeleri artık sağlık çalışanları için haklı bir isyanın adı olmuştur. Yandaşların sessizliği, hastanenin ödemesi, hazinenin kesintisi, bakanlığın düzenlemeleri ile ekmeğimizin ve emeğimizin elimizden alınmasına tepkiliyiz. Bu sorun derhal çözülmeli ve çalışanların hakkı çalışana teslim edilmelidir. Çözüm ve taleplerimiz ise gayet basittir.
· Diğer tüm memurlarda olduğu gibi sabit ek ödeme genel bütçeden ödenmelidir.
· Döner sermayeden maaş alan tüm çalışanların maaşları genel bütçeden verilmelidir.
· Döner sermaye birinci öncelik çalışanın alın teri olmalıdır ve döner sermayeler artırılmalıdır.
· Performans yönetmeliği acilen değiştirilmeli, oranlar yükseltilmelidir.
· Hazine payı kaldırılmalı, idarelerin keyfi kesintilerine son verilmelidir.
· Çalışanın alacağı oranlar kurum yöneticilerinin iki durağı arasında olmamalı ve oranlar çalışan lehine artırılmalıdır.
· Döner Sermayelerimiz vergiden muaf olmalı ve emekliliğimize yansıtılmalıdır.
Değerli çalışanlar tüm bu taleplerimizin hayat bulması için, haklı isyanımıza ortak olun, başlattığımız, imza kampanyasını imzalarınızla destek çıkın. Vakit artık mücadele vakti, zaman bu soruna hep birlikte mücadele ederek çözüm sağlama dönemidir. Gelin emeğinize ve ekmeğinize, döner sermayenize sahip çıkın. Tüm çalışanlarımızın bu emek ve ekmek çağrısına karşılık vermesini bekliyor saygılar sunuyoruz.