Performansa Göre Dağıtılan Döner Sermaye Ek Ödemelerinde geçen yıllara göre bir artış olmadığı gibi birçok kurumda düşüş yaşanmıştır.
Hâlbuki malum-sen toplu sözleşmede attığı imzalarla ek ödemelerinde 200- 600 TL arasında bir artış yaşanacağını iddia ediyor, bunu da her yerde kazanım diye pazarlamaya çalışıyordu. Fakat 2016 gelince tüm sağlık çalışanları gördü ki artmak şöyle dursun döner sermayeler daha da azaldı. Yok olma noktasına geldi.
Çalıştıkça artması gereken döner sermaye ne hikmetse tersine dönmüştür. İş yoğunluğunun her geçen gün arttığı muayene ve ameliyat sayılarının bir yılda milyona yakın artış gösterdiği hastanelerimizde çalışanın alın teri olan performans ödemesi ise sıfıra doğru gerilemiştir.
Performansa dayalı döner sermaye sistemi artık ek ödemeyi sabitlemeye dayalı bir sistem halini aldı. Sağlık çalışanları 5-6 yıl önce aldıkları döner sermayeleri mumla arar oldu. Artan enflasyon oranları ve beceriksiz yetkilendirilmiş sendikanın toplu sözleşme komedisi ile birlikte, döner sermaye ödemelerindeki reel düşüşler, artık aile bütçesini sarsar bir duruma gelmiştir.
Durum böylesine vahim bir hal almışken verdikleri her müjdenin içi boş çıkan malum-sen ise ortalıkta gözükmemekte, 3 ay önce hastane birliği bünyesinde yüzde 50 döner sermaye tavanı değiştirilmeden, döner sermayeden dağıtılacak üst limit yüzde 50'den yüzde 65'e çıkarılmasıyla döner sermayede sorun tamamen çözüldü diye açıklama yapıp övdükleri yazının bugün çalışanı mağdur ettiğini dile getirerek iptalini istemek gibi tuhaf açıklamalar yapmaktadırlar.
4/B’ lilerin ek ödemelerinden kesilen SGK primlerinin geri ödenmesine yönelik malum senin biz davayı kazandık müracaatlarınızı yapın paralarınızı alın şeklindeki açıklamaları yine fiyaskoyla sonuçlandı. Yargıtay 21. Daire daha önce verdiği onama ilanını kaldırdı.
Bu haliyle döner sermaye ek ödemesi artık sağlık çalışanları için haklı bir isyanın adı olmuştur. Yandaşın sessizliği ve kabullenişi, hastanenin ödemesi, hazinenin kesintisi, Bakanlığın düzenlemeleri ile ekmeğinin ve emeğinin elinden alınmasına tepkilidir. Bu sorun derhal çözülmeli sağlık çalışanının hakkı teslim edilmelidir. Çözüm zorda değildir, gayet basittir
Diğer tüm memurlarda olduğu gibi sabit ek ödeme genel bütçeden ödenmelidir.
Döner sermayeden maaş alan tüm çalışanların maaşları genel bütçeden verilmelidir.
Döner sermaye ödemelerinde birinci öncelik çalışanın alın teri olmalı ve döner sermayeleri arttırılmalıdır.
Hazine payı kaldırılmalı, bakanlık merkezinin alacağı pay düşürülmeli, idarelerin keyfi kesintilerine son verilmelidir.
Bütün sağlık çalışanlarının sabit ek ödemeleri hastanelerin gelirinden değil, genel bütçeden ödenmeli ve emekli maaşlarına yansıyarak mağduriyetler önlenerek emekli olmak isteyenlerin önü açılmalıdır.
Üç yıldır meydanlarda-konferans salonlarında söz verilen yıpranma payı formaliteden uzak işe yarar bir biçimde sağlık çalışanları bir ekip olarak kabul edilerek hakkaniyetli ve elle tutulur şekilde yasal düzenleme bir an önce çıkarılmalıdır.
Taleplerimizin hayat bulması, Haklı isyanımızı mücadeleye dönüştürmek isteyen tüm sağlık çalışanları adına döner sermayemize sahip çıkmak için 2000 adet dilekçe kampanyamızı sonlandırarak Türk Sağlık Sen Genel Merkezimize gönderiyoruz.