Acil Sağlık Hizmetleri Taşeronlaştırılamaz

Acil Sağlık Hizmetleri Taşeronlaştırılamaz

Gün geçmesin ki, Sağlık Bakanlığında Yeni bir uygulamaya geçilmesin, çalışanlar yeni bir problemle karşılaşmasın. Halk Sağlığında; Aile Hekimliğinde nöbet problemi, Kamu Hastanelerinde bir hastaneye üç günde atanan üç başhekim ve liyakatsiz atamalar, il Sağlık Müdürlüğünde 112 Acil’lerde taşeronlaştırma çalışmaları ve benzer onlarca problem.
Soruyoruz; Sayın Sağlık Bakanım Mehmet Müezzinoğlu siz ve önceki Sağlık Bakanımız Recep AKDAĞ, problem çözmeye mi geldiniz? Problem olmaya mı geldiniz?
 
Sivil toplum kuruluşlarıyla ülkeyi yöneteceğiz diye iktidara geldiniz. Sivil toplum kuruluşlarını yok saydınız. Sağlık politikalarını Çevrenizde ki üç beş kişiyle yönlendirmeye çalışıyorsunuz. Türk Sağlık-Sen olarak her zaman söyledik yine söylüyoruz; Devletin Milletin Menfaatine olan, olacak olan hiçbir uygulamanın karşısında olmadık. Olmayız da.
 
Ülkemizde kesintisiz 7/24 hizmet veren, sağlık hizmetleri sunumunun temel taşlarından biri olan '' acil sağlık hizmetleri'' nin yemek, güvenlik, icap nöbet ücretleri, barınma vb. pek çok problemi var iken; 112 hizmetlerinin, bir genelge ile taşeronlaştırmak istenmesi yürüyen bir sisteme bozmaktan başka bir işe yaramayacaktır.
 
Sendikamız Türk Sağlık Sen tarafından 18-20 kasım 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen '' acil sağlık hizmetleri çalıştayı'' ile 81 ilden katılan 112 personelinin sıkıntılarının sesi olmaya çalıştık. Çalışanların '' yemek, barınma, güvenlik, döner sermeyenin emekliliğe yansıtılması vb. Sıkıntıların çözülmesi için bakanlığımızdan çalışma beklerken bu sıkıntıların rafa kaldırılıp, daha büyük bir sorun için adım atmaları çok manidardır.
 
Taşeron personel ile hizmet veren kuruluşlarda ki güvenlik zafiyetleri göz önündedir. Taşeron ile hizmet veren kuruluşlarda çalışanların hakları gasp edilmekte ve olması gerekenden daha fazla hizmet alınmak istenerek çalışanlar köleleştirilmektedir. ATT ve Paramedik arkadaşlarımız acil sağlık hizmetleri kadrosunda memur olarak görev yapmak yerine bir inşaat firmasının taşeron işçisi olarak çalıştırılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Taşeron ile ATT ve Paramedik arkadaşlarımız birer köle haline getirilmek istenmektedir. Ayrıca taşeron şoför adı altında açılan ihalenin ihtiyaç halinde ambulansın arka kabinde görev yapacak personeli de kapsamasını içerdiği görülmektedir.bunun adı taşeron şoför değil 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin özelleştirilmesidir.
 
Taşeronlaşmayla birlikte, aynı işi yapan, ancak aynı ücreti almayan meslek gurupları oluşacak, buda çalışma huzurunun bozulmasına, iş veriminin düşmesine sebep olacaktır. 112 de görev yapan arkadaşlarımız meslektaşları ile eşit şartlar altında görev yapmak istemektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk çelik bir açıklamasında ''taşeronlaşmanın devlete maliyeti daha fazladır'' sözü durumu açıklamaktadır.
 
Acil sağlık hizmetlerinde taşeronlaşmanın ertelenmesi kabul edilemez. Bu konu, seçim arifesinde seçim malzemesi yapılacak bir konu değildir. 112 ye taşeron şirketler aracılığıyla personel alımı tamamıyla gündemden kaldırılmalıdır.
 
Bilinmelidir ki; Sağlık kurumlarımızda çalışan sağlık çalışanlarımızın yaklaşık 1/3 kadar taşeron çalışan personel bulunmaktadır. Bilgi işlem, temizlik, güvenlik, yemek vb. hizmetlerde çalışan arkadaşlarımız ne kadar çok şirket değişse de ekonomik ve sosyal haklarını yargı kararıyla almaktadırlar. Dolayısıyla her yönden taşeron sağlık personeli çalıştırmanın izah edilebilir bir mantığı yoktur
 
112 Acil Sağlık Çalışanları olarak bizler, yeni doğan bir çocuğun ilk çiğliği, vefat eden bir insanın son nefesiyiz.

BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN