Gaziantep Şube Başkanımız Kemal KAZAK, Suriye’den gelen mülteciler nedeniyle, iş yükleri artan sağlık çalışanlarının ödüllendirilmesi gerektiği yönünde Şehit Dr. Ersin Arslan toplantı salonunda bir basın açıklaması düzenledi. KAZAK şu ifadelere yer verdi:
Değerli Basın Mensupları;
Resmi rakamlara göre Suriye’den ülkemize gelen 2,7 milyon mültecinin, yaklaşık %50’si Gaziantep, Hatay, Kilis ve Şanlıurfa illerinde yaşamaktadır.
Bilindiği üzere bu mültecilere verilen kamu hizmetleri, bu illerde görev yapan memurlar eliyle yürütülmektedir. Dolayısıyla, bu illerde görev yapan memur arkadaşlarımızın iş yükünde de bir hayli artış yaşanmaktadır. Bu iş artışını en yoğun yaşayan kamu çalışanlarının başında da sağlık çalışanları gelmektedir.
Bununla birlikte, Gaziantep’te görev yapan sağlık çalışanları, personel yetersizliğine rağmen, hem şehrimizde yaşayan vatandaşlarımıza hem de bölgemiz insanına sağlık hizmeti sunmaktadır.
Hal böyle iken, beş yıl öncesine kadar tercih edilen bir il olan Gaziantep, bugün Suriye’den gelen 400-500 bin mülteci nedeniyle; sosyal dengelerin bozulduğu, yaşam kalitesinin düştüğü, çalışma şartlarının ağırlaştığı, pahalı ve yoğun göç alan bir il olmuştur. Gaziantep’e atanan bir sağlık çalışanı güvenli, huzurlu ve mutlu olur iken, şimdi can ve mal güvenliği için, biran önce gitmenin hesabını yapar olmuştur.
Sayın Bakan, bilesiniz ki; şehrimizdeki sağlık çalışanları tükenmişlik sendromu yaşamaktadır. Çok zor şartlarda ve kısıtlı imkânlara rağmen, özveriyle ve fedakârca hizmet sunan sağlık çalışanlarına bugün sahip çıkmayacaksınız ne zaman sahip çıkacaksınız?
Hem Genel Başkanımız Sayın Önder KAHVECİ’nin ve hem de bölgedeki Şube Başkanlarımızın sesine ne zaman kulak verecek ve sağlık çalışanlarının feryadını ne zaman duyacaksınız?
Ülkemizin yüz akı olan bölgedeki sağlık çalışanlarının mali durumlarında iyileştirme yapmak için, ne zaman adım atacak ve ne zaman sağlık çalışanlarının da Bakanı olacaksınız?
Artık yeter!
Türk Sağlık-Sen olarak; iş yükleri bir hayli artan, bölgedeki sağlık çalışanlarının taltif edilmesi gerektiğini buradan bir kez daha yineliyoruz.
Bu arkadaşlarımızın ödüllendirilmeleri için de,
1- Ek Ödeme Yönetmeliğine göre döner sermayeli sağlık kurum ve kuruluşlardan kesilen hazine payının %15’ten %1’e çekilmesi,
2- Ek ödeme yönetmeliğine göre Genel Sekreterin yetkisinde olan döner sermaye dağıtılma oranının %50’den %65’e çıkartılması.
3- Kalkınmada öncelikli illerde uygulanan gelir vergisi indirimi oranının ve her iki yıla bir kademe verilmesinin bu bölgedeki devlet memurlarına da uygulanması,
4- Ek ödeme yönetmeliğinde belirtilen tavan katsayılarının yükseltilmesi,
5- Bölgede 2 yıl görev yapan sağlık çalışanlarına bir defaya mahsus istediği bölgeye veya ile tayin hakkı verilmesi,
6- Aile hekimliği sisteminde görev yapan sağlık çalışanlarının mesai saatlerinin, diğer kamu çalışanları gibi 40 saate çekilmesi ve aile hekimliğinin ruhuna uygun çalışma şartlarının sağlanması,
7- Aile hekimliği ücret yönetmeliğine bir madde eklenerek, Suriye’den gelen mültecilerden bakılan her hastaya ayrıca bir ücret verilmesi, şeklinde olmalıdır.
Saygılarımla.