ADSM’de Görevli Hemşireler Mağdur Edilmemeli.

ADSM’de Görevli Hemşireler Mağdur Edilmemeli.

Ülkemizde kamu kurumlarında amirlik yapan idarecilerin kurumu sevk ve idareleri esnasında sergilemiş oldukları olumsuz tutumları yüzünden Kamu kurumlarında “özellikle sağlık kuruluşlarında” her gün yeni bir mağduriyet yaşanmaktadır. Bu tür bir anlayışın son mağdurları Ağız Diş Sağlığı Merkezlerinde “ADSM” de görev yapan hemşirelerdir.

 

            ADSM’de hemşirelerin standart kadrolarının iptal edilerek başka hastanelere tayinleri yapılmak istenmektedir.  Amirler tarafından zamanında sertifika verilerek veya atamaları ADSM’re yapılan hemşirelerin yıllarca burada hizmet vermelerini sağlayan Kurum yöneticileri bugün anlaşılmaz bir şekilde sizin sertifikanızın önemi yok, yıllardır buralarda edindiğiniz tecrübenin değeri yok, hastanelere geri dönün demektedirler. 

           Plansız, programsız ve keyfiyete göre yapılan personel istihdam politikasının faturası sağlık çalışanlarına çıkarılmaktadır. Geçmişte yapılan usulsüzlüğü yine usulsüzlükle düzeltme yolu seçilmiştir.

           ADSM’de yıllarca  hizmet vererek belli bir tecrübe sahibi olan hemşireler ve diğer sağlık çalışanlarının rızaları dışında “RESSEN' başka kurumlara nakil istemeye mecbur tutulmalarından dolayı hem çalışan mağdur olacak hem de kamu hizmetinin sekteye uğraması nedeniyle kurum zarara uğrayacaktır.  Uzun yıllardır ADSM’de görev yapan hemşire ve diğer sağlık çalışanları başka hastanelerdeki tedavi süreçlerine alışmalarında sıkıntılar görülme ihtimali yüksektir.

           Bu düzenlemenin görüldüğü gibi hiç kimseye faydası olmayacaktır. Kamu yararı ile de bağdaşmayan bu işten bir an önce vazgeçilmelidir. Bu işin haklı ve mantıklı bir sebebi yoktur. 

          Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun da bu konuda alınmış resmi bir kararı olmadığı halde Kocaeli Kamu Hastaneleri Kurumu ADSM’ye yazı yazılarak hemşirelerin il içi tayin yapması istenmiştir. PDC’ye uyumu esas alan personel politikasına hiç dikkat edilmez iken ADSM’deki hemşireler için bunun uygulanması da tuhaftır. Tuaf olduğu kadarda manidardır. 2016 yılında ilimizdeki ADSM’de  PDC göre istihdam  “Bulunması gereken' Ağız Diş Sağlığı Teknikeri – Teknisyen sayısı yaklaşık 75  olması gerekir iken bu sayıda ağız diş sağlığı teknikeri- teknisyeni ADSM de bulunmadığı halde konularında yetişmiş hemşireleri kurumlar arası zorunlu göç’e tabi tutmak kamu oyuna izah edilemez. Mevcut personeli zorunlu olarak başka kurumlara gönderildiğinde buralardaki hizmetin vatandaşa kimler tarafından verileceği de meçhuldür. Yoksa bu seferde hastanelerdeki yandaş  

            Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin sürdürülmesinde özveri ile görev yapmış personeli bir çırpıda mağdur etmek hakkaniyet ve adalet ilkesi ile ters düşmektedir.

            Sadece Personel Dağıtım Cetveli “PDC' gerekçe gösterilerek bu işlemin yapılması yanlıştır. Sertifakalı memurun sertifikasına uygun çalıştırılması gibi mahkeme kararları ortadadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 3. maddesinde “Bu kanunun temel ilkeleri şunlardır: Sınıflandırma: A) Devlet kamu hizmetleri görevlerini ve bu görevlerde çalışan Devlet memurlarını görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre sınıflara ayırmaktır. Kariyer: B) Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanını sağlamaktır. Liyakat: C) Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır.' hükmü düzenlenmiştir. Uzmanlaşılan bir görevde daha başarılı bir şekilde devam etme fırsatı bulan sağlık çalışanlarının tekrar hemşireliğe döndürülmesi yanlış olacaktır.

           Kısacası neresinden tutulursa elde kalan bu işten geri dönülmelidir. 

           Çalışanlar mevcut görevlerine devam etmelidir.

            ADSM de görev yapan hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının merak etmiş oldukları soruların yetkililer tarafından cevaplandırılmasında fayda var.

          1- Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunca, söz konusu uygulama talebinin hayata geçirilmesi için Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bir resmi yazı gönderilmiş midir?

          2 -Mevcut personeli zorunlu olarak başka kurumlara gönderildiğinde buralardaki hizmet vatandaşa kimler tarafından verilecektir ? Yoksa bu seferde hastanelerdeki yandaşlar geçici görevle ADSM’mi görevlendirilmesi yapılacak.? 

          3 - İlgi tarih ve sayılı yazınızda belirtilen kurumlarda hemşire unvanı ile görev yapan personelin il içi tayin isteyerek Başka hastanelere gitmesinin Kocaeli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğince istenmesinin hukuki dayanağının Personel Dağıtım Cetveli “PDC' düzenlemesi dışında, başka bir hukuki dayanağının olup olmadığının cevaplanması kamu vicdanını rahatlatacaktır.

             Sendika olarak bu konuda mağduriyet yaşayan sağlık çalışanları için örnek dilekçeler hazırladık. Çalışanlar bu talepleri ile ilgili başvurularını kurumlara yaparak mağduriyetlerine karşı hukuk mücadelesini başlatabilirler. Ağız Diş Sağlığı Merkezlerinde görev yapan zorunlu olarak göç tabi tutulan hemşire ve diğer sağlık çalışanları üyemiz olsun veya olmasın dava açmak istediklerinde sendika avukatlarımız ve Türk Sağlık Sen olarak dava açma sürecinde kendilerine her türlü hukuki desteği sağlayacağız. 

BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN