Kamu Kurumları Kimsenin Özel Mülkü Değildir

Kamu Kurumları Kimsenin Özel Mülkü Değildir

KOÜ Bağlı faaliyet gösteren Araştırma Ve Uygulama Hastanesinde görev yapan personele keyfi mesai uygulaması dayatması hakkında Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker Şubede basın açıklaması yaptı.

         Kamu çalışanlarının mesai saatleri ve ne zaman nasıl çalışacakları kanunlarla açıkça düzenlenmiştir.        

          Kamu Çalışanlarının haftalık  mesai saati 40 saattir. Kamu çalışanları hafta içi çalışırlar. 24 saat çalışmanın esas olduğu birimlerde ise nöbet usulüne göre bir çalışma düzeni uygulanmaktadır.

         Kamu Çalışanlarının nasıl çalışacakları kanunlar ve mevzuatlarla belirlenmiştir. Keyfe keder çalıştırma, ben yöneticiyim istediğimi gibi çalıştırırım diye bir anlayış kabul edilemez. Hem de yasal anlamda sorunludur. İlimizin güzide kurumlarından biri olan KOÜ Bağlı faaliyet gösteren Araştırma Ve Uygulama Hastanesinde görev yapan personele keyfi mesai uygulaması dayatması yapılmaktadır.

        Adeta Ortaçağdaki uygulamaları aratmayacak cinsten,

       Oysaki Üniversiteler ve bağlı kuruluşları bilimin, fennin, demokrasinin, İnsan hak ve hürriyetlerinin, çalışma barışının nasıl geliştirilmesi ve yaşatılması için çalışmalar yapan her alanda topluma örnek olacak, örnek uygulamaların hayata geçirildiği yer olması gerekir.

      Toplum olarak umarız usulsüz yapılan bu mesai uygulamasında üst düzey yöneticilerinin haberi yoktur. Onlardan habersiz bazı kendini bilmez kanun ve yönetmelikten haberi olmayan sözüm ona idareciler bu lüzumsuz hatayı yapmıştır. Üst düzey yöneticilerde bu basın açıklaması ve kuruma yapmış olduğumuz  başvurudan sonra haberleri olurda sorunlu mesai uygulamasını kaldırırlar, kanun ve yönetmenliğe uygun işlem tesis ederler.

           657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Çalışma saatleri“ başlıklı 99. Maddesi: “Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir.

           Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir. Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka günler olarak tespit edebilir.' Şeklindedir.

Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir. Bakanlar Kurulu, yurt dışı kuruluşlarda hizmetin gerektirdiği hallerde, hafta tatilini Cumartesi ve Pazardan başka günler olarak tespit edebilir.' Şeklindedir.

            Yine aynı kanunun “ Günlük çalışma saatlerinin tespiti' başlıklı 100. Maddesinin 1.fıkrası ; “ Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca, illerde valiler tarafından tespit olunur. Şeklindedir. İlgili düzenlemelerden de anlaşılacağı üzere genel uygulama CUMARTESİ ve PAZARIN TATİL olarak düzenleneceğidir.

Zira, idarenin çalışanların haklarını koruması Anayasada güvence altına alınan sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir. Zira Sosyal devlet, kişi ve toplum yararı arasında denge kuran, toplumsal dayanışmayı üst düzeyde gerçekleştiren, güçsüzleri güçlüler karşısında koruyarak, eşitliği, sosyal adaleti sağlayan, çalışma hayatının gelişmesi için önlemler alarak çalışanları koruyan devlettir' . Sosyal adalet ilkesine ve devletin çalışanları koruma yükümlülüğüne aykırı gerçekleşen bu durumun düzeltilmesi çalışanların mağduriyetinin giderilmesi gerektirmektedir.  Aksi bir düşünce Anayasamızın 10.maddesinde hüküm altına alınan :" Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar." ilkesine ters düşecektir.

          Kamu görevlilerinin çalışma ve tatil günleri kanunlar ile düzenlenmiştir. Kamu kuruluşları kimsenin özel mülkü değildir. Buralarda hukuk askıya alınırsa çalışma barışı bozulur, işyerinde huzur biter. Hizmetin kalitesi ve çalışanın verimliliği de düşer.

         Ortaçağ anlayışı ile hukuku yok sayarak usulsüz uygulamalara imza atan bazı idareciler akıl almaz işlere kalkışmaktadırlar. KOÜ bağlı faaliyet gösteren Araştırma ve Uygulama Hastanesinde  böylesine bir durum yaşanmaktadır.

          Geçtiğimiz günlerde  ilgili konu yerel basına yansımıştır. Sendikaya da çok sayıda şikayet gelmiş ve konu hakkında yaptığımız araştırmada konunun doğru olduğunu gördük. Burada görev yapan sağlık çalışanlarının bazıları hafta sonu çalıştırılmakta ve hafta içi izin kullandırılmaktadır.

          Mana ve maksadı henüz çözülemeyen ve sağlık hizmetlerine de hiçbir katkısı olmayan bu usulsüzlüğün niçin yapıldığına dair idare tarafından bir açıklama yapılmamıştır.

        Market veya alışveriş merkezi işletiyor gibi hafta sonu çalıştırıp hafta içi izin kullandırmak ve 2 günlük hafta sonu iznini mahvetmek hiç kimsenin hakkı ve haddi değildir. Personelin hafta sonu iznini hiç kimse kendi keyfine göre yok edemez.

         Buna ne kanunlar ne de yönetmelikler izin vermektedir. Üniversite hastanesi yönetimi buna son vermelidir. Memurların iznini kafalarına göre düzenlemekten vazgeçmelidirler. Sayın rektörü de göreve davet ediyoruz. Usulsüz uygulamanın ortadan kaldırılması için hassasiyet göstermeli olaya müdahil olmalı ilgililer hakkında gerekli süreci başlatmalıdır.

          Aksi takdirde ilgili idareciler hakkında görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusu dahil olmak üzere hukuki süreci başlatacağımızı bilmelidirler. Bu uyarılarımızın dikkate alınarak hem hukuksuz ve insani olmayan işlem sonlandırmalıdır.

 

                                                                                                   Ömer ÇEKER

                                                                                                 Şube Başkanı

BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN