21- 28 Nisan tarihleri arası ebeler haftası olması nedeniyle Türk sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker yazılı açıklama yaptı.
Sağlık çalışanlarına yıpranma payı için verilen sözlerin havada kaldığı, şiddetin “Terör’ün” her gün arttığı, döner sermayelerin yok edildiği bir çalışma ortamında 21-28 Nisan Ebeler Haftasını karşılıyoruz.
Ebelerimizin büyük ekseri yatı kendi görev tanımları dışında çalıştırılmakta veya çalışmaya zorlanmaktadırlar. Ebelere meslek tanımlarının dışında iş yaptırıldığı halde bir çok haktan da mahrum bırakılmaktadırlar. İş yeri hemşireliği ve Aile Danışmanlığı yapma hakkı bir çok meslek gurubuna verildiği halde ebeler bu haktan mahrum bırakılmıştır. Ebelere de iş yeri hemşireliği ve Aile Danışmanlığı yapma hakkı verilmelidir.
Ebeler hastanelerin tüm birimlerinde çalıştırıldığı halde tayin isteklerinde PDC bahane edilerek tayin hakları kısıtlanmaktadır. Hastanelerde görev yapan tüm ebelerimize hemşirelik yetki belgesi verilmesi için yeni bir yasal düzenleme yapılmalı, ebelik kanunu çıkarılmalıdır. Ebelere karşı yapılan usulsüz uygulamalar ebeleri sağlık teşkilatının zencisi konumuna getirmiştir. Sağlık Bakanlığı bu duruma son vermelidir. Vekil ebe ve hemşireler, kamu dışı Aile Sağlığı Çalışanı gibi istihdam modelleri ile güvencesiz ve düşük ücretlerle çalışmaya mahkum edilmektedir.
Kadın ve Doğum hastaneleri başta olmak üzere anne ve bebek sağlığı hizmetinde yoğun bir gayret sarf etmekte ve aşırı bir iş yüküne maruz kalmaktadırlar. ülkemizdeki 79.814.871 nüfusa 53 Bin ebe hizmet vermektedir. İlimizde ise 1.871.456 nüfusa yaklaşık 1150 Ebe hizmet vermektedir.
Ülkemizde Bir yılda 1.5 Milyonun üstünde doğum gerçekleşmiştir. Rakamlar dikkate alındığında ebe arkadaşlarımızın nasıl bir özveri ile çalıştıkları daha iyi anlaşılmaktadır. Ebelerimiz daha pek çok sorunla çalışma hayatını sürdürmekte fakat çözüm adına bir türlü adım atılmaması nedeniyle de ümitsizliğe kapılmakta, tükenmişlik sendromu yaşamaktadırlar.
Doğum sırasında anne ve bebeklerde meydana gelen, istenmeyen durumlarla ilgili ne yazık ki birçok ebe arkadaşımız tazminatlarla karşı karşıya kalmakta, mahkemelerde uğraşmaktadırlar. Başta ebelerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanları da mesleki mali sorumluluk sigortası kapsamına alınmalıdır.
Sağlık çalışanlarının sorunlarını görmezden gelinmesi ve haklı taleplerine sırt çevrilmesi artık son bulmalıdır. Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada sağlıkta dönüşümün ikinci aşamasının çalışmalarının yaklaşık bir ay içerisinde kamuoyunun karşısına çıkacaklarını ilan ederek, sağlık çalışanlarının özlük haklarının ve çalışma şartlarının iyileştirilmesine yönelik de çalışmaların yapılacağını belirtmiştir.
Özellikle belirtmek isteriz ki ebeler ve sağlık çalışanları artık söz değil icraat görmek istemektedirler. Yıpranma payının bile 3 yıldır söz verilmesine rağmen sürüncemede bırakılması bizlerin zihinlerinde olumsuz bir örnek olarak durmaktadır. Umut ederiz ki Sağlıkta ikinci faz veya dönüşüm sağlık çalışanları için sorunların çözüldüğü ve taleplerinin yerine getirildiği bir süreç olur. Biz bu sürecin en yakın takipçisi olarak çalışanlar adına cesurca mücadelemizi sürdüreceğiz. Sözlerin takipçisi, yapılacak düzenlemelere de çalışanlar adına dahil olma gayreti içinde olacağız.
Siyasi iradeden beklentimiz sorunların çözümü adına ebeler haftasında ilk adımları görmektedir. Yurdun dört bir yanında görev yapan 53 Bin ebe arkadaşımızın sesine kulak verilmelidir.
Bu düşüncelerle Fedakârlık gerektiren mesleğin cefakar çalışanları olan tüm ebe arkadaşlarımızın Ebeler Haftasını kutluyor, çalışma hayatlarında kolaylıklar ve güzel yarınlar diliyoruz.
Ömer ÇEKER
Şube Başkanı