Ocak Ayı Maaş Artışları Hakkında Basın Açıklaması Yaptık

Ocak Ayı Maaş Artışları Hakkında Basın Açıklaması Yaptık

Ocak ayı maaş artışlarımızı 15.01.2018 tarihi itibari ile aldık. 2017 Ağustos ayında yapılan toplu sözleşmeye göre 4+ enflasyon farkı olarak %5.69’luk artışımız yapıldı.

Çorbayı 50 Krş.’a içen,  Fırın Kebabını 3 TL.’ ye, Kuyu Tandırı 4 TL.’ ye yiyen milletvekili emeklisinin artışı ise 1.026 TL. oldu. Gerçek enflasyonun fazla olduğu bu dönemde, açıklanan enflasyon oranında zam yapılması gerçekçi değildir. Kaldı ki enflasyon oranında zam, sıfır zam anlamına gelmektedir. Enflasyon rakamlarının üzerine refah payı ilavesi olmadığı müddetçe, kişi başına düşen milli gelirden pay almadığımız müddetçe maaşlarımız günden güne eriyerek, alım gücümüz azalmaktadır. Çok para kazanandan az vergi, bordrolulardan fazla vergi alınması çalışanı zor durumda bırakmıştır. 2017 yılında vergi dilimlerinin yükseltilmesi ile birlikte başta asgari ücretli olmak üzere, kamu çalışanlarının aylık gelirlerinden Mart ayı itibari ile kesintiler artarak devam etmekte,maaşlardaki Temmuz artışı kamuda çalışan memurlar tarafından hissedilmemektedir.

              Son yıllarda sağlık çalışanlarının ekonomik kayıpları, döviz ve altın vs. kıyaslandığında ciddi anlamda kayıpları ortaya çıkmaktadır. Sağlık çalışanlarının maaşları, maaş + sabit ek ödeme ve ek ödeme şeklinde emekliliğe yansımayan bir sistemle devam etmektedir. Sağlık çalışanlarının maaşları bir bütün olarak ele alınmalı, emekliliğe yansıyacak şekilde düzenleme yapılmalı, döner sermaye ödemelerinde yeniden düzenlemeler yapılarak adaletli ve hakkaniyetli bir çalışma barışı ortamı sağlanmalıdır. 1. ve 2. basamakta mesai dışı icap nöbetleri için çalışanların mağduriyetinin giderilmesi için Sağlık Bakanlığı yeniden günün şartlarına ve hizmetin esaslarına uygun hizmet veren personeli mağdur etmeden yapmış oldukları hizmetin hakkını vermeleri için bir an önce düzenleme yapmalıdır.

               Yine yaklaşık dört yıl önce Sayın Cumhurbaşkanımızın meydanlarda dile getirdiği fiili hizmet (yıpranma payı) her ne kadar toplu sözleşme de, Memur-sen tarafından ciddi anlamda talep edilmemiş olsa da, sağlık çalışanlarının bu haklı talebi, KHK ile çıkarılarak sağlık çalışanlarına verilen bu söz ve haklı beklenti moral ve motivasyon anlamında da önem kazanacaktır.

                Sonuç olarak sağlık çalışanlarının temel konusu olan, fiili hizmet, (yıpranma payı) sabitlerin maaşın içine alınması ve emekliliğe sayılması, döner sermaye alamayan sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi, özellikli birim kategorisinde olduğu halde bunun dışında tutulan birimlerin bu kategoriye alınması gibi bir dizi önlemlerin toplu sözleşme dönemini beklemeksizin hayata geçirilmesi sağlık çalışanlarının haklı talebi ve beklentisidir.Bu talepler bir an önce karşılık bulmalıdır.

BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN