Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet günden güne artarak devam etmektedir. Eskişehir, Ankara, Kütahya illerini kapsayan bir araştırmada, Şiddete en sık pratisyen hekimler ve hemşireler uğramaktadır.En sık Acil Servislerde çalışanlar şiddete maruz kalmaktadır.
Yapılan araştırma Son bir yıl içinde en az bir kez şiddete maruz kalma oranı %49 .5 olarak belirtilmiş Olguların %48.3 ’inin 1-5 kez arasında şiddete maruz kaldıkları, Kadınların şiddete uğrama sıklığının daha yüksek olduğu saptanmıştır (%60’a %40). sözel şiddetin %72.4 fiziksel şiddetin %11.7 olduğu, silah, bıçak veya kesici delici aletlerin %0,3 oranında kullanıldığı belirtilmiştir. Çalışmada değinilen bir başka nokta da; çalışanın şiddete uğrama sırasında, genellikle yardım alamadığıdır.
Bizler vatandaşın sağlık çalışanına uyguladığı şiddetin önlenmesi konusunda bilimsel çalışmalar yaparak, “Şiddetin çözüm olmadığını” kamuoyuna anlatmaya uğraşırken,bir doktorun beraber çalıştığı arkadaşlarına, sahip bulunduğu nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle sözlü saldırılarına şahit olduk.
Bu sözlü şiddet olayı geçtiğimiz günlerde ne yazık ki Yunus Emre Devlet Hastanesi Ameliyathanesin de yaşanmış, yaşanmaya devam etmektedir. Ameliyathane çalışanı bayan üyemiz Op.Dr. Orhan Kalaycı tarafından sözlü şiddet ve hakaretlere (küfüre) maruz kalmıştır. Üyemiz bu sözlü şiddet ve hakaretler sonrasında idareye yazılı şikâyette bulunmuş hakaretleri yapan doktor hakkında işlem yapılmasını istemiştir.
Başhekim Mustafa Karagülle ; bunun ameliyat esnasında yaşanabilecek şeyler olduğunu telkin ederek olayı kapatmak istemiş olsa da şikayette ısrar edildiğinden, soruşturmayı açmak zorunda kalmıştır.Sonuç itibariyle ameliyathanede icra edilecek operasyon sağlık çalışanlarının birbirlerine manevi şiddet uygulamasını meşru kılmamaktadır. Yapılan soruşturma sonucu çıkan, kanunlarda olmayan İKAZ kararı utanç verici, adaletten uzak, evlere şenlik denecek bir karardır. Yasalarda verilecek ceza açıkken, sudan bahanelerle verilen İKAZ ı kabul etmemiz mümkün değildir. Yunus Emre Devlet Hastanesinde “ Adalet Terazisi” rafa kaldırılmış; “ Hemşehricilik ve Adam Kayırma Terazisi” ortaya çıkmış, aklımız da soru işaretleri doğmasına sebep olmuştur.
Sn. Başhekime sorularımız vardır…
1-Soruşturma esnasında hemşeriniz , arkadaşınız olan doktor lehine bir müdahaleniz olmuş mudur ? Hemşehrilerinizin eşlerini ve yakınlarını özellikli birimlerde görevlendirdiniz mi?
2-Soruşturmayı yapan doktor olayın tam tersiyle karşılaşıp bir sağlık çalışanı doktora hakaret etseydi yine aynı cezayı verir miydi?
3-Soruşturmaya konu olan doktor arkadaşınızı hastanede daha önce yapılan ameliyatları ilk kez yapıyormuşçasına sosyal medyada reklamını yaptınız mı ?
4-Vicdanınız rahat mı? Uyuyabiliyor musunuz?
Bu olay burada kalmayacak yargıya da taşınacaktır. Buradan başta Sağlık Müdürümüz
Sn. Uğur BİLGE olmak üzere Sn. Valimiz Özdemir ÇAKACAK ‘ ı bu konuları araştırmaları konusunda göreve davet ediyoruz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Hüseyin KARARMAN
Şube Başkanı