Sağlık Sistemimizin Üvey Evlatları

Sağlık Sistemimizin Üvey Evlatları

Gaziantep Şube Başkanı Kemal KAZAK, sağlık sistemimizin üvey evlatları konulu bir basın açıklaması yaptı. KAZAK şu ifadelere yer verdi:

Sağlık sistemimizin bir ekip işi olduğu başta Sağlık Bakanı olmak üzere bütün bürokratlar ve sağlık idarecileri tarafından sürekli dile getirilse de uygulamada bunun doğru olmadığını bütün sağlık çalışanları bilmektedir.

Bilindiği üzere 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. Maddesi “Tesis Edilen Sınıfları” belirlemektedir. Sağlık sistemimizde bu sınıflardan ağırlıklı olarak;

1) Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı
2) Genel İdare Hizmetleri Sınıfı
3) Yardımcı Hizmetler Sınıfı 
Bulunmaktadır.

Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfında; Hekim, Ebe-Hemşire, Teknisyen, Sağlık Memuru, Eczacı, Diyetisyen vb. sağlık lisansiyerleri unvanı ile çalışılmaktadır.

Genel İdare Hizmetleri Sınıfında; V.H.K.İ, Memur, Ambar memuru, Taşınır kayıt yetkilisi ve Şoför unvanında çalışılmaktadır.

Yardımcı Hizmetler Sınıfında ise; Terzi, Berber, Gassal ve Teknisyen Yardımcısı unvanı ile çalışılmaktadır.

Sistemde çalışan her personelin görev tanımları, alacakları her türlü ücret, mali ve sosyal hakları kanun, yönetmelik, yönerge ve genelgeler ile belirlenmiştir.

Bugün gerek Genel İdare Hizmetleri Sınıfında gerekse Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan arkadaşların sorunlarının bir kısmından söz edeceğim.

Hali hazırdaki mevzuata göre Genel İdare Hizmetleri Sınıfı içerisinde bir unvanda 4 yıllık bir üniversite mezunu olarak görev yapan personelin ek göstergesi 2200’dir. Bu oranın Sağlık Hizmetleri Sınıfında 4 yıllık bir üniversite mezunu olarak görev yapan bir personelin ki gibi 3000’e yükseltilmesi gerekmektedir.

Yine Yardımcı Hizmetler Sınıfı içerisindeki bir unvanda 4 yıllık üniversite mezunu olarak 1. Derecenin 4. Kademesinden maaş alan bir personel hem ek göstergeden faydalanamamakta, hem de 3’lük kadro alamadığı için Yeşil Pasaport hakkından da mahrum bırakılmaktadır.

Bu sınıf içerisindeki unvanda görev yapan bütün çalışanların hem ek göstergeden faydalanmaları sağlanmalı hem de şartları taşıyanlara memurluk unvanı verilmeli ve bu mağduriyetleri sonlandırılmalıdır.

Yetkililer tarafından sağlık hizmetlerinin bir bütün olduğu ifade ediliyor ise; bu sözde kalmamalı uygulamada da hayata bulmalıdır.

Biz Türk Sağlık-Sen olarak; diyoruz ki; 
Hekimimiz, Ebemiz Hemşiremiz, Teknisyenimiz, Sağlık Memurumuz, Eczacımız ve sağlık lisansiyerimiz ne kadar kıymetli ve önemli ise; Veri Hazırlama Kontrol İşletmenimiz, Memurumuz, Ambar Memurumuz, Taşınır kayıt yetkilimiz, Şoförümüz, Terzimiz, Berberimiz ve Gassalımız da o kadar kıymetli ve de önemlidir.

Sağlık Hizmetleri Sınıfındaki unvanlarda görev yapanlar sağlık hizmetini sunarken, diğer sınıftaki çalışanlar altyapıyı oluşturur.

Bir hastayı tedavi etmek ne kadar önemli ise; o hastaya kullanılan tıbbi ve sarf malzemesini temin etmekte o kadar önemlidir.

Bir hastayı ameliyat etmek ne kadar önemli ise; o hastaya steril bir alan sağlamakta o kadar önemlidir.

Bir hastaya serum ve ilaç ne kadar önemli ise; o serum ve ilacı satın alabilmekte o kadar önemlidir.

Acil bir vakaya müdahale ne kadar önemli ise; o hastayı zamanında hastaneye yetiştirmekte o kadar önemlidir.

O halde, sağlık hizmetlerinin bir bütün olarak tescillenmesi adına; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisinin seçim beyannamesinde bazı memurların ek göstergelerinde düzenleme yapılacağı ifadeleri sınıfı ve unvanı ne olursa olsun kamuda görev yapan bütün memurları kapsamalıdır.

Yapılacak bu düzenleme de seçimleri beklemeden, çıkarılacak bir KHK ile hayata geçmelidir.

Kemal KAZAK
Türk Sağlık-Sen
Gaziantep Şube Başkanı

 

BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN