Türk Sağlık Sen'den Vekillere Mektup

Türk Sağlık Sen'den Vekillere Mektup

Askerlik kanunu ile bazı kanunlarda ve kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun teklifine İlişkin geçtiğimiz hafta Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker bugün itibariyle de konuyla alakalı milletvekillerine mektup gönderdi

Askerlik kanunu ile bazı kanunlarda ve kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmasına dair

kanun teklifine İlişkin Türk Sağlık Sen Genel Merkezi tarafından yapılan değerlendirmede yasa tasarısında ciddi eksiklikler olduğuna karar verildi. Herkese oranında iyileştirme yapılması gerektiğinin altı çizildi. Bu konuyla ilgili Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı’yı ziyaret etti. Ardından Plan Bütçe Komisyon Başkan vekili MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu’yu ziyaret etti.  Plan bütçe komisyonu üyeleriyle de görüşmeler yapıldı. Gerçekleştirilen toplantılarda yasa üzerindeki çekinceler iletildi.

VEKİLLERE MEKTUP GÖNDERİLDİ

Yapılan bu görüşmelerin ardından Türk Sağlık Sen Genel Merkezi  şube başkanlarına genelge gönderdi. Gönderilen genelgede şube başkanlarının kendi bölge milletvekillerine konuyla ilgili mektup göndermesi yönünde talimat verildi. Yurt genelinde geçtiğimiz Cuma günü milletvekillerine mektuplar gönderilmeye başlandı.  Bugün itibariyle de Türk Sağlık Sen Kocaeli Şubesi tarafından ilimizin milletvekillerine mektupları gönderiliyor.

“BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI”

“TBMM Başkanlığına sunulan tasarı sadece sağlık meslek mensupları ile sınırlı tutulmuştur” diyen Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, “Ayrıca Yıpranma payının geriye dönük olarak hesaplanmayacağı da görülmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde düzenlemenin olumlu, fakat beklentileri tam anlamıyla karşılamadığı açıktır. Yıllardır yıpranma payını bekleyen çalışanların makul ve adaletli bir hakka kavuşmaları temel beklentimizdir” diye konuştu.

İŞTE VEKİLLERE GÖNDERİLEN O MEKTUP

Sayın ; Kocaeli Milletvekili

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanun hükümleri çerçevesinde faaliyetini sürdüren sendikamız, Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Kamu Görevlileri kolunun en eski ve köklü sendikası olup; hizmet kolu dâhilinde bulunan kurum ve kuruluşlarda görev yapan personellerin ortak hak ve menfaatlerinin korunarak geliştirilmesi, daha etkin ve nitelikli kamu hizmetinin sunulması ve sosyal diyalogun sağlanması yönünde çaba göstermektedir. Bu anlamda Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine İlişkin Önerilerimize yer vermekteyiz.

A-Teklif Edilen Kanun Madde 4; İlgili teklifin 4. Maddesi ile tabip ve diş hekimi emeklilerine emekli aylıklarına ilaveten ek bir ödeme yapılması öngörülmektedir. Söz konusu maddenin gerekçesinde tabip ve diş hekimlerinin emekli aylıklarının aldıkları eğitimlerle ve yürüttükleri hizmetlerle mütenasip olmaktan uzak olduğu ve muadillerinin gerisinde kaldığı ifade edilmektedir. Bu durum, döner sermeye alan sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tüm çalışanlar için söz konusudur. Sağlık kurumlarında görev yapan personelin çalışırken aldıkları maaş ile emekli maaşları arasında %50’den fazla bir fark ortaya çıkmaktadır. Bu farkın büyüklüğü de döner sermaye gelirlerinin emekli aylığı hesaplanmasında dikkate alınmamasıdır. Bu mağduriyetin giderilmesi adına madde hükmünde belirtilmeyen sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tüm çalışan emeklilerine de ilave ödeme yapılması sağlanmalıdır.

B- Teklif Edilen Kanun Madde 10; İlgili teklifin 10. Maddesi ile insan sağlığı hizmetlerinde çalışan yalnızca sağlık mesleği mensupları için 1 yıllık çalışmalarına 60 gün fiili hizmet süresi zammı getirilmektedir. Madde gerekçesinde sağlık meslekleri ve sağlık hizmetlerinin oldukça yıpratıcı ve yüksek risk içerdiği ifade edilmektedir. Bu risk yalnızca bütün sağlık meslek mensupları için değil, sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tüm sağlık çalışanları için söz konusudur. Bu bakımdan maddenin kapsamı genişletilerek sağlık kurum ve kuruşlarında çalışan bütün personelin fiili hizmet zammından faydalandırılması hususunda gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

Zira yapılacak hesaplamada yıllık, mazeret, rapor gibi nedenlerle alınan izin sürelerin düşülerek fiili çalışılan sürelerin değerlendirilmesi nedeniyle 1 yıla 60 gün olan süre 1 yıla 30 gibi düşük bir yararlanmaya neden olacaktır. Bu nedenle 1 yıla 90 gün faydalandırılmasına yönelik yapılacak düzenleme ile fiili hizmet süresi zammından faydalanmanın daha işlevsel olması sağlanacaktır.

20) İnsan sağlığına ilişkin işler 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı Kanun, 25/2/1954 tarihli ve 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu ve 18/12/1953 tarihli ve 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun kapsamında sağlık meslek mensubu sayılan ve insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde veya sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanlar;         

Ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanımızın daha önceki beyanatlarında sağlık çalışanlarına her 5 yıl için 1 yıl fiili hizmet zammı verileceği belirtilmiş ve bu da her yıl için 90 gün fiili hizmet süresi anlamına gelmektedir. Ancak mevcut düzenleme ile bu süre 60 gün olarak belirlenmiştir. Bu bakımdan madde metninde yapılacak düzenleme ile hem fiili hizmetin kapsamı genişletilerek sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tüm çalışanlar dahil edilmeli hem de fiili hizmet süresi 90 gün olarak belirlenmesini diler, saygılarımızı sunarız.

BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN