Sağlıkta şiddet dur durak bilmeden bütün hızıyla devam ediyor.
Son on gün için de Harran Üniversitesi başta olmak üzere görevli Doktor Ahmet Yalçın hasta yakınları tarafından kaldırım taşı ile yüzünden ve kafasından ağır yaralandı. Akabinde İstanbul 112 Acil ambulans sürücüsü Erkan Açıkay görevi başında ağır saldırıya uğradı. Bu da gösteriyor ki sağlık bir ekip anlayışı ve işidir. Sağlıkta yapılacak olan her düzenleme hukuki ve sosyal anlamda bütün çalışanları dengeli bir şekilde kapsamalıdır. Çünkü bütün olumsuzluklardan her kesim zarar görmektedir. Biz Türk Sağlık Sendikası olarak şiddetle alakalı başta TBMM olmak üzere girişimlerde bulunduk, çalıştaylar yaparak çözüm önerilerimizi sunduk, bazı konular da mesafe kat edilmiş olmasına rağmen yeterli olmadığını düşünüyoruz ve ŞİDDETE SIFIR TOLERANS istiyoruz. Bu şahıslar karakolda ve Adliye’de asla iyi hal veya iyi hal kanaatiyle değerlendirilmemeli, cezası uygulanmalıdır. Güvenlik personeli sayısı ve yetkisi artırılmalı, refakatçılar bölük bölük hastayla içeri alınmamalıdırlar.
Ayrıca Türk Sağlık Sendikamızın önerilerinden biri olan, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan şahısların Acil Sağlık Hizmetleri haricindeki hizmetlerden yararlanmaları geçici olarak sigorta kapsamından çıkartılarak ücretli sağlanmalıdır.
Kamu spotu ile sağlık çalışanlarına müdahale edilmemesi noktasında çalışmalar yapılmalıdır. Sağlık çalışanlarına uygulanan bu vahşeti şiddetle kınıyoruz, vatandaşlarımızın da bu şiddetten dolayı mağdur olduklarının bilincinde olarak sağlık çalışanlarının yanında yer almasını ve desteklemelerini bekliyoruz.
Sağlık çalışanlarının ruhsal ve fiziki sağlığını yıpratan bu olaylar gayri insani mesai saatleri ve nöbetleri ileri ülkeler seviyesini yakalamalıdır. Hastanelerde 130 saate varan fazla mesailer bir an önce tedbirler alınarak aşağıya çekilmelidir. Sağlık personeli kendi mesleği ile ilgili işini yapmalı, Hemşire, şoför ve büro memuru olarak hastanede görev yapmamalıdır.İş yükümüzün ağırlığı fazla mesailer,24 saat usulü çalışmalar hafta sonları,bayram tatillerinde yoğun mesailerimize rağmen 5 yıla bir yıl yıpranma payı sözü,yerine getirilmemiş geçmişe yönelik bir düzenleme yapılmadığından kadük kalmış ve çalışanları hayal kırıklığına uğratmıştır.Yine aynı torba yasada emeklilik maaşlarındaki düzenleme ile ayırım yapılarak Hekim dışındaki çalışanlar görmezden gelinmiştir.Bu da çalışanların moral ve motivasyonunu bozmuş ve hakkaniyeti göz ardı etmiştir.Konuyla ilgili TBMM de Genel Merkezimizin yapmış olduğu mücadele aynı şekilde devam edecek adil,adaletli sosyal haklarımızın alınması hususunda girişimlerimiz sürecektir.
Ahmet BOZKURT
Türk Sağlık Sen Şb.Bşk.
Kamu-Sen Aydın İl Temsilcisi