Sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik TBMM Sağlık Komisyonunda kabul edilen düzenlemeler hakkında yerel Ekspres Gazetesinden Ayhan DUMAN'a açıklamalarda bulunduk.
Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi amacıyla hazırlanan yasa tasarısı TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda kabul edildi. Yasa tasarısının meclis komisyonunda onaylanmasının ardından gözler TBMM’ye çevrilirken, yasa tasarısında Sağlıkta Şiddetin önlenmesini sağlayacak maddelerin bulunmaması kamuoyunda tepkilere neden oldu. Konuya ilişkin CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, Gaziantep - Kilis Tabipler Odası Genel Sekreteri Doğan Eroğulları ve Türkiye Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, gazetemize değerlendirmelerde bulundu.
Sağlık alanında yaşanan şiddet olayları her geçen gün artarken, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi amacıyla hazırlanan yasa tasarısı görüşmeleri tamamlandı. Yasa tasarısına ilişkin görüşmelerin ardından tasarı komisyondan geçerken, tasarıda sağlıkta şiddeti önleyecek maddelerin yer almaması tepkilere neden oldu. CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Genel Sekreteri Doğan Eroğulları ve Türk Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, Sağlıkta Şiddetin önlenmesi noktasında yasa tasarısında herhangi bir madde olmadığını savundular.
“ÇUVAL YASA”
Yasa tasarısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, “Hazırlanan tasarının yalnızca adı Sağlıkta Şiddet Yasası, sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik hiçbir madde olmayan bir çuval yasadır. Adının Sağlıkta Şiddeti Önlemesi yasası olması yalnızca toplumu yönlendirmeye yönelik bir algıdan ibaret. Sağlıkta Şiddet ile ilgili yalnızca 24. Madde var, bu maddede de herhangi bir değişiklik yok. Sağlıkta şiddet olayında kişi doğrudan Savcılığa sevk edilecek. Daha önce kişiler, karakola gönderiliyordu, şimdi Savcılıktan karar çıkacak. Karakollar karar mercii değil, kişilerin serbest bırakılmasına Savcılık karar veriyor. Olay olduğu anda sağlıkta şiddet olayın kişiler Savcılığa sevk edilecek. Adına şiddet yasası dendi ama hekimlere ve sağlık çalışanlarına ölüm fermanı verildi” dedi.
“DAĞ FARE BİLE DOĞURAMADI”
Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Genel Sekreteri Doğan Eroğulları, “Mecliste yapılan görüşmeleri Tabiler Odası olarak takip ettik. Sağlık camiası tarafından kabul görmeyecek bir tasarı ortaya çıktı. Önümüzdeki süreçte tasarı meclis gündemine gelecek, Genel Kurul görüşmelerinde tepkilerin dikkate alınacağı ve vekillerin sağduyulu davranacaklarına inanıyoruz. Bu konu tüm sağlık paydaşları ile birlikte ele alınması gereken bir konudur. Meclisten geçmeyeceğini umut ediyoruz, meclisten geçmesi halinde tüm sağlık paydaşları olarak bir araya gelerek ortak bir tavır sergileyeceğiz. Sağlıkta Şiddeti önlemeye yönelik bir düzenleme getirmiyor, dağ fare bil doğuramadı” şeklinde konuştu.
“ORTAK AKIL HAREKETE GEÇİRİLMELİ”
Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, “Sağlıkta Şiddetin önlenmesi konusunda Ortak Akıl harekete geçirilmeli. Hükümet çoğunluk elinde, anti demokratik bir uygulama ile ‘benim yaptığımız doğrudur’ anlayışıyla hareket ediyor. Sağlıktaki şiddetten herkes muzdarip, çözüm noktasında uygulamaya gelindiğinde icra merciinde bulunan merciler, farklı sesleri duymazdan geliyorlar. Bu yaklaşımla çözüm bulma şansımız yoktur. Bu işin tarafları var, meslek odaları, Tabip Odaları ile bir araya gelinerek bunların fikir ve görüşleri alınır. Belki bakanlığın göremediği meseleleri, bu kuruluşlar görebiliyordur. ‘Benim dediğim olacak’ mantığıyla hareket edildiği sürece yol kat edemeyiz. Sağlıkta şiddeti önlemek adına zaman zaman suni müdahaleler yapılıyor. Yapılan müdahaleler yeterli olmuyor. Sağlıkta şiddetin tarihine baktığımızda Cumhuriyetimizin kuruluşundan 2002 yılına kadar yalnızca bir doktor şiddete kurban gitmiş. 2002 yılından günümüze geldiğimizde 13 sağlıkta şiddet olaylarında doktor hayatını kaybetti. Çalışma koşullarının ağırlığından dolayı tıp fakültesi öğrencisi intihar ediyor. Sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik müdahaleler yapıldı ancak yeterli değil. Siyasiler popülist söylemlerden vazgeçerek reel konulara değinmeliler.”
“ACİLLERDE YAŞANAN YOĞUNLUKLARA ÇÖZÜM BULUNMALI”
Şiddet olaylarının daha çok acil servislerde meydana geldiğini ifade eden Kazak, “Şiddet olaylarının büyük bir bölümü acil servislerde meydana geliyor. Acillerdeki yoğunluğa çözüm bulunmadığı sürece şiddetin önüne geçilmesi mümkün değil. Yıllardan bu yana, şiddeti uygulayan kişi ceza almalı, diyoruz. Ceza olmadığı sürece hiçbir gelişme olmaz. Sağlıkta Şiddet Yasası ile ilgili STK’ların, farklı seslerin göz ardı edilmemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
A.DUMAN