GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİK

GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİK

Türk Sağlık-Sen Gaziantep Şubesi olarak;

Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda 2019 yılı bütçesi hakkında yapmış olduğu konuşması ile ilgili yerel Ekspres Gazetesinden Ayhan DUMAN'a açıklamalarda bulunduk.

“Mülteciler, sağlıkta yükü arttırıyor”

“Ülkeyi yönetenlerin Sivil Toplum Kuruluşlarının seslerine kulak vermeleri gerekiyor. Sivil Toplumun yaptığı eleştiriler ve öneriler dikkate alınmalı ve Ortak Akıl hayata geçirilmeli”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2019 yılı bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada, 2019 yılında 25 bin sağlık çalışanı alınacağını açıkladı. Koca’nın açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türk Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, Suriyeli Mültecilerin yoğun yaşadığı Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Kilis’te sağlık çalışanlarının iş yükünün çok yüksek olduğunu ve yapılacak atamalarda bu illerin ön planda tutulması gerektiğini söyledi. STK’ların yöneticilerin fark etmediği konularda öneri ve eleştirilerde bulunduğunu ifade eden Kazak, “Ülkeyi yönetenlerin Sivil Toplum Kuruluşlarının seslerine kulak vermeleri gerekiyor. Sivil Toplumun yaptığı eleştiriler ve öneriler dikkate alınmalı ve Ortak Akıl hayata geçirilmeli” diye konuştu.

Suriyeli Mültecilerin yoğun olarak yaşadığı Gaziantep, Hatay, Kilis ve Şanlıurfa’da bulunan sağlık kurumlarında yoğunluklar yaşanıyor. Yoğunlukların yaşadığı hastanelerde hizmet veren sağlık çalışanları bu kentlerde çalışmak istemezken, kamuda hizmet veren uzman hekimlerin özel hastanelere geçiş yaptığı iddia ediliyor. 400 bin mültecinin görev yaptığı Gaziantep’te kamu hastanelerinin yoğunluğu tartışma konusu olurken, sağlık personellerinin iş yükü daha da arttı. 2 milyonun üzerinde Türk nüfusa sahip Gaziantep’te resmi rakamlara göre 400 bin mülteci nüfusun eklenmesi, kent nüfusuna dahi zorlukla yeten hastanelerin mevcut kapasitelerinin çok üzerinde hizmet vermelerine neden oluyor.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI TÜKENMİŞLİK SENDROMU YAŞIYORLAR”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2019 yılı bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada, 2019 yılında 25 bin sağlık çalışanı alınacağını açıkladı. Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarını değerlendiren Türk Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, yapılacak sağlık personeli atamalarından Suriyeli Mültecilerin yoğun olarak yaşadığı Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis ve Hatay gibi illere öncelik verilmesi gerektiğini söyledi. Kazak, “Gaziantep’te bulunan hastanelerde hizmet veren sağlık personellerimiz çok yoğun şekilde çalışıyorlar. Sağlık personellerine ilişkin planlamalar yapılırken, kentlerin nüfuslarına göre yapılıyor. Gaziantep’in de aralarında bulunduğu Şanlıurfa, Kilis ve Hatay gibi illerde Suriyeli Mültecilerin çok yoğun şekilde yaşadığı herkes tarafından biliniyor. Sayın Bakan tarafından 25 bin sağlık personeli kadrosu ataması yapılacağı belirtildi. Bu planlama yapılırken elbette ki tüm illerimize bu kadroların orantılı bir şekilde dağıtım yapılması adaletli olmakla birlikte, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Kilis gibi illerde yoğun iş yükü nedeniyle sağlık çalışanları bu kentlerde kalmak istemiyorlar. O nedenle açıklanan 25 bin kadro atamasında bu dört ilin göz ardı edilmemesi gerekiyor. Sağlık çalışanları tükenmişlik sendromu yaşıyorlar, iş yükü inanılmaz derecede fazla.”

KADIN DOĞUM UZMANLARI KAMUDA KALMIYOR

Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesine değinen Kazak, “Gaziantep’te özellikle Kadın Doğumda uzman doktorlarımız çalışmak istemiyorlar. Elde edilen bilgilere göre Kadın Doğum Uzmanları kamudan özel sektöre geçiş yapıyorlar. Planlama yapılırken, branş hekimlerinin de bu bölgeye ataması yapılmalı. İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarına göre Türkiye’de 380 bin Suriyeli çocuk dünyaya geldi. Resmi rakamlara göre Gaziantep’te 400 bin mülteci yaşıyor. Kadın Doğum Hastanesinden bize gelen bilgilere göre, Kadın Doğum Hastanesinde yapılan doğumların yarısının Suriyeli Mülteci kadınlar tarafından yapıldığı ifade ediliyor. Hastaların yarısını da mülteci aileler oluşturuyor. Kamu adına göre yapan arkadaşlarımızın yükünün hafifletilmesi gerekiyor. Maddi ve manevi anlamda sağlık çalışanlarına destek olunması gerekiyor. Sağlık çalışanlarına destek olunmalı ki vatandaşlara daha iyi hizmet verilsin. Bu noktada sağlık çalışanlarının haklarının düzenlenmesi için Ortak Aklı hayata geçirmeye ihtiyacımız var. Ülkeyi yönetenlerin Sivil Toplum Kuruluşlarının seslerine kulak vermeleri gerekiyor. Sivil Toplumun yaptığı eleştiriler ve öneriler dikkate alınmalı. STK’lar yöneticileri göremediği pek çok hususu yakından görerek, gerekli uyarılarda bulunuyorlar.”

ÖZEL HASTANELERDE CEPTEN SAĞLIK HARCAMALARI ARTIYOR

Kazak, “Sağlık Bakanımız, geçtiğimiz gün TBMM Genel Kurulunda Sağlık Bakanlığı Bütçesine ilişkin bazı açıklamalarda bulundu. Vatandaşların cepten yaptığı harcamaların yüzde 16 seviyesinde olduğunu ve bunu düşürmek için çalıştıklarını söyledi. Bu noktada özel ve kamu hastaneleri bağlamında vatandaşların yaptığı cepten harcamaları değerlendirmek gerekiyor. Sağlık Bakanı yapılan harcamaların kamu da mı yoksa özelde mi yapıldığını belirtmemiş. Elimizde net rakamlar olmamakla birlikte Sayın Bakanımızın ifade ettiği oran doğru olabilir ancak özel sektörde bu harcamaların bunun çok üzerinde olduğunu düşünüyorum. Özel hastanelerde vatandaşların cepten yapmış olduğu harcama oranının yüzde 16 seviyesinin çok üzerinde olduğunu düşünüyorum. Sağlık hizmetlerinin tamamen ücretsiz olabilmesi için sağlık bütçesinin çok güçlü olması gerekir. Dünya genelinde sağlık hizmetlerini ücretsiz olarak veren az sayıda ülke bulunuyor.”

AİLE HEKİMLERİ 4 BİN 500 HASTAYA BAKIYOR

Aile Hekimlerinin durumuna ilişkin sözlerini sürdüren Kazak, “Sürekli olarak saha çalışmaları yapıyoruz. Aile Sağlığı Merkezlerine ziyarette bulunuyor. Oldukça yoğun şekilde çalışan Aile Hekimliklerimiz bulunuyor. 4 bin 500 hastaya bakan aile hekimlerimiz bulunuyor. Bakanlığın hedeflediği bant 2 bin 500 civarında olurken, 4 bin 500 civarında hastaya bakan aile hekimlerimiz var. Aile Hekimlerinin iş yükü, 2010 yılından bu yana bir hayli fazlalaştı. Aile hekimlerinin hem maddi anlamda sorunları çözümlenmeli hem de baktıkları hasta sayıları ile ilgili standartların oluşması gerekiyor. 4 bin 500 hastaya bakabilmek kolay değil. Bakanlığın yapmış olduğu çalışmaların yeterli olmadığını düşünüyoruz.”

ŞEHİR HASTANELERİ İLE İLGİLİ ÇOK FAZLA SPEKÜLASYON VAR

Şehir Hastaneleri ile ilgili olarak Bakan Koca’nın yaptığı açıklamaları değerlendiren Kazak, “Şehir Hastaneleri ile ilgili olarak çok fazla spekülasyon var. Bu kadar söylentiye gerek yok, Şehir Hastaneleri ile ilgili sözleşmeler ortaya konularak bu sor işaretleri giderilebilir” diye konuştu.

A.DUMAN

BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN