Sağlık Bakanlığına Bağlı Kurum ve kuruluşlarda idareci olarak görev almak isteyenlerin merkezi sistemle yapılacak yazılı sınavda başarılı olanların Sağlık Kuruluşlarında sözleşmeli idareci olarak sözleşme imzalayarak görev alabilmesi hakkında Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı, Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi, Türkiye Kamu Sen Kocaeli İl Temsilcisi Ömer Çeker Şube de basın açıklaması yaptı.
Sağlık Bakanlığı Ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 Kasım 2011 tarih ve 28103 sayılı Resmi Gazetede yayınlaması ile Sağlık Bakanlığında amir pozisyonunda görev alacak olan idareciler sözleşmeli olarak görev yapmaya başladılar.
Bu kişilerde liyakat ve ehliyet şartı aranmadı. Siyasi referanslarının kartvizitinin ağırlığı dikkate alınarak, sözleşme imzalandığı için gelinen noktada sağlık sistemi alarm vermeye başladı. Sağlık Bakanlığının işin vahametinin farkına varılması neticesinde dağınıklığı ve çok başlılığı ortadan kaldırma adına gerekli adımları atarak dağınık görüntüyü ortadan kaldırmak suretiyle bakanlığı tek çatı altında toplaması isabetli olmuştur.
Sağlık hizmetlerini planlayacak sevk ve idare edecek idarecilerin kurumların başlarına getirilmesi yöntemindeki sıkıntı ve sorunlar ise halen devam etmektedir.
Adeta Kangren olmuştur.
Kurumlarda sözleşmeli görev yapacak amir pozisyonunda olacak İl Sağlık Müdürleri, Müdür Yardımcıları, Başhekim, Başhekim Yardımcıları, Hastane Müdürü, Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürü v.s. gibi kadrolara yapılacak atamaların Sağlık Bakanlığının Görevde Yükselme Sınavı ile atama yapması gerektiğini uzun süredir sendika olarak her platformda ifade ediyoruz.
Sağlık Kurum ve kuruluşlarına yönetici kadrolarına şartsız, sınavsız ve keyfiyete göre, siyasi şahsiyetlerin kartvizitin ağırlığına göre atama yapılması sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan yetişmiş, deneyimli kamu çalışanlarının kurumlarda bir üst pozisyona yükselme umutlarını yok etmekte, kamu yönetimine olan inanç ve güvenlerini sarsmaktadır.
Buda kurumda görev yapanları kurumlara küstürmektedir.
Kamu görevlisi olmayan sadece dört yıllık üniversite diploması olan siyasi şahsiyetlerin kartvizitinin referansına binaen sağlık kurumlarına yönetici olarak atanmaları neticesinde sağlık kurumlarını yönetmesi veya yönetmeye çalışması kurumları, kurum çalışanlarını ve kurumdan hizmet alan vatandaşlarımızın kaliteli ve hızlı sağlık hizmeti almasında sıkıntıların çıkmasına sebebiyet vermektedir.
Sağlık Bakanlığı yeni dönemde eskinin bu kötü alışkanlığından kurtularak idareci atamalarında yeni bir düzen getirmesi şarttır.
Tüm bunlar göz önüne alındığında yapılacak olan tek şey, sağlıkta orta ve alt düzey yönetici (amir) atamalarının tamamının merkezi sistem ile yazılı sınav şartının getirilmesi olacaktır.
Belli bir birikimi, kamu tecrübesi olan, sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan çalışanlar arasında adaletli şekilde yazılı merkezi sınav sistemi ile yapılarak hak edene hakkı, teslim edilmek suretiyle, iş ehline verilmelidir.
Sağlık teşkilatında dört yıllık üniversite bitiren hatta alanında yüksek lisans veya doktora yapan kamu çalışanlarının sayıları yeterince vardır.
On binlerce sağlık çalışanı görevde yükselme sınavını beklerken, birilerinin hiçbir objektif değerlendirmeye tabi tutulmadan duyuru veya sınav yapılmadan kurum dışından bile getirilerek sözleşme imzalamak suretiyle sağlık kurumlarda yönetici (amir) yapılması haksızlıktır ve kul hakkına girmektedir.
Sağlık çalışanlarının temel beklentileri liyakat, ehliyet esası doğrultusunda adaletin tesis edilmesidir.
Sağlık Kurum ve Kuruluşları, objektif ve rekabete açık bir sınavda başarılı olmuş, mesleklerinde yetkin insanlar tarafından yönetilmelidir.
Bizim talebimiz ülkemizin ve devletimizin menfaatidir. Beklentimiz ise adaletin tesis edilmesi, ehliyet, liyakat ve tecrübenin temel kriterler olmasıdır.
İşler bu seferde liyakatsizliğe kurban edilmeden ehline verilmelidir.
Ömer Çeker
Türk Sağlık Sen Şube Başkanı
Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi
Türkiye Kamu Sen Kocaeli İl Temsilcisi