Gaziantep’te kamu hastanelerinde her gün dünyaya gelen 10 çocuktan 8’inin Suriyeli olduğu ifade ediliyor.
En az, haftada 56 Suriyeli çocuğun dünyaya geldiği düşünülürse ayda 224 yılda ise 2 bin 688 Suriyeli çocuk dünyaya geliyor
Gaziantep’te resmi olarak 450-500 bin gayri resmi olarak 750 bin civarında Suriyeli’nin olduğu kaydedilirken, nüfusları da gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Gaziantep’teki kamu hastanelerinde dünyaya gelen her 10 çocuktan 8’inin Suriyeli olduğu vurgulanırken, nüfuslarının hızlı artması tedirgin olan vatandaşlar, şehrin demografik ve sosyal yapısının bozulmasından endişe ediyor.
Artış devam ederse Suriyeli nüfusu Gaziantep nüfusu geçecek. Suriye nüfusunun fazla olması nedeniyle sağlık çalışanlarının iş yükünün arttığına vurgu yapan Türk Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, “Suriyeli vatandaşların doğum oranı Türk vatandaşların doğum oranından yüksek olduğu söyleniyor. Doğum oranındaki artış devam ederse Suriyeliler’in nüfusu Gaziantep nüfusunu geçecek ve şehirdeki sosyal ve demografik yapıyı değiştirecek” uyarısında bulundu.
Sağlık çalışanlarının iş yükü arttı
Suriyeliler’in, yoğun olarak Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis ve Hatay’da yaşadığını belirten Kazak, Suriyeli nüfusunun fazla olması nedeniyle sağlık başta olmak üzere diğer kamu kurumlarında iş yükünün arttığına dikkat çekti. Kazak, “Elbab, ve Suriye’nin çeşitli yerlerinden ağır vakalar bu bölgelere sevk edilmektedir. Bir hastaneyi ziyaret ettiğimiz de Suriye’den çok fazla vaka geldiği ve yatakların dolu olduğu ifade edildi. Sağlık çalışanları ve hekimlerde kantarın topuzunun kaçtığını söylüyorlar” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Ben yaptım oldu mantığı ile sorunlar çözülmez.
Sağlık çalışanlarının Gaziantep’te kalmak istemediğini hatırlatan Türk Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, hizmet süresi dolanların tayinlerini istediklerini belirtti, konuşmasına şöyle devam etti: “Gaziantep’te hayat pahalılaşmış. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı Suriyeliler’in yoğun yaşadığı bölgeleri ayırmalı, çalışanlar ödüllendirilmeli, maddi ve manevi olarak düzenlemeler yapılmalı. Bu düzenlemeleri yaparken de sivil toplum kuruluşlarının sesine kulak verilmeli. Çünkü STK’lar ülkenin ve şehrin daha doğru yönetilmesini ister. Sağlık Bakanlığı “Ben yaptım oldu” mantığı ile hareket ettiği sürece sorunlar çözülemez.”
Sorunlar “Ortak akıl” ile çözülür
Şehirlerin demografik yapısının bozulmaması için Suriyeliler’in orantılı olarak başka şehirlere dağıtılması önerisinde bulunan Kazak, “Ziyaretlerde gözlemlediğimiz kadarıyla hastaların yüzde 30-40’ı Suriyeli. Sağlık Bakanımız ve hükümetimiz STK’ların sesine kulak versin. Yol gösterici eleştirilerimizi dikkate alsınlar. Hiç kimse her şeyi bilirim diye yol acıkmasın, bütün sorunlar “Ortak akıl” ile çözülür” ifadelerini kullandı. Hüseyin Karataş