Türk Sağlık-Sen Gaziantep Şubesi olarak; sağlıkta yaşanan şiddet olayları başta olmak üzere, artan iş yükü ve diğer sorunlar hakkında yerel Ekspres Gazetesinden Ayhan DUMAN’a açıklamalarda bulunduk.
Sağlıkta yaşanan sorunları değerlendiren Kazak, “Sağlık çalışanlarının büyük bir kısmı çalışmak istemiyorlar. Bu uygulanan sağlık politikalarından ne sağlık çalışanları ne de vatandaşlar memnun değil” diye konuştu.
“NE SAĞLIKÇI, NE VATANDAŞ MEMNUN
Türk Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, Sağlık alanında yaşanan sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Sağlık çalışanlarının yoğun iş yükü altında çalıştıklarını belirten Kazak, 2005 yılından bu yana yaşanan sağlıkta şiddet olaylarında 11 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini söyledi. Kazak, “Sağlık Çalışanlarının sorunlarının dinlenmesi ve bunlara uygun olarak çözümler üretilmesi gerekiyor. Sağlık çalışanlarının büyük bir kısmı çalışmak istemiyorlar. Bu uygulanan sağlık politikalarından ne sağlık çalışanları ne de vatandaşlar memnun değil” diye konuştu.
Türk Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, sağlık sektöründe faaliyet gösteren çalışanların sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kazak, “Sağlık alanında bakıldığında Gaziantep zor bir şehir. Sağlık çalışanları inanılmaz bir iş yükü altında görevlerini sürdürüyorlar. Bu iş yükünün temel nedenine bakıldığında, durumun nedeni anlaşılacaktır.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI AÇISINDAN BÖLGEMİZ CAZİP HALE GETİRİLMELİ
Türkiye Cumhuriyetinde sağlık düzenlemesi mevcut kent nüfusuna göre yapılır. En yetkili ağızlar dahi Gaziantep’te 500 bin Suriyeli Mültecinin yaşadığını ifade ediyorlar. Bu durum sağlık çalışanlarının iş yükünün 4’te 1 oranında arttığını gösteriyor. Türk Sağlık Sen olarak, Gaziantep, Kilis, Hatay, Şanlıurfa gibi kentlerde sağlık çalışanlarını tutabilmek için bu şehirleri cazip hale getirilmesi gerektiğini ifade ettik. Önerilerimizi defalarca dile getirmemize rağmen, taleplerimiz ile ilgili bir sonuç alamadık. Sağlık çalışanlarını temsil eden kişiler olarak bizleri üzdü.
MUTLU ÇALIŞAN MUTLU TÜRKİYE
‘Mutlu Çalışan, Mutlu Türkiye’ sloganıyla yola çıkan sağlık çalışanlarımız, hak ettikleri değeri bulabilsin ki tedaviye gelen vatandaşlarımız da daha güzel hizmetler alabilsin. Çalışanların huzurlu olması anlamında yapılan hizmetler, vatandaşlarımıza pozitif anlamda büyük katkılar sunacaktır. Temennimiz yapmış olduğumuz çağrıların karşılık bulmasıdır.”
“SAĞLIKSIZ KOŞULLARDA HİZMET VERİYORLAR”
“112 Acil Servis araçlarının halen sağlıksız koşullarda hizmet veriyor. Neden-Sonuç ilişkisine bakıldığında yetkililer, kendilerine göre haklılıklarını ifade ediyorlar. Arsa bulmakta güçlük yaşandığını belirtiyorlar. Hizmet sunan sağlık çalışanlarının doğru şekilde vatandaşlara hizmet verebilmesi için çalışma koşullarının ve fiziki ortamlarının iyileştirilmesi gerekiyor. Çalışma ortamlarının sağlıklı hale getirilmesi gerekiyor. Türk Sağlık Sen olarak bu konuyu önemsiyoruz. Suriyeli Mültecilerin gelmesiyle birlikte iş yükünün yanı sıra asayiş olaylarında da bir artış meydana geldi. Her ne kadar kurumlarımızda tercümanlar bulunuyor olsa da zaman zaman bu arkadaşlarımız işlerin yoğunluğu nedeniyle yetişemeyebiliyorlar.”
“11 ARKADAŞIMIZ ŞİDDET OLAYLARINDA HAYATINI KAYBETTİ”
Sağlıkta şiddet konusuna değinen Kazak, “2012 yılında yaşanan olayda Gaziantep, Doktor Ersin Arslan’ı kaybetti. 30 yaşında Ersin Arslan aramızdan ayrıldı. Aradan geçen 7 yılda halen Sağlıkta Şiddet olayları yaşanıyor. Sağlık Bakanlığının yapmış olduğu çalışmalar, sağlık çalışanlarını tatmin etmiyor. Seçimden iki gün önce uygunsuz şekilde ilaç yazdırmaya gelen hastanın talebinin reddedilmesi sonucunda hekim arkadaşımız 10 kişinin saldırısına uğradı. Biz, Sağlıkta Şiddet olaylarının son bulması için kanuni olarak ciddi yatırımlar yapılması için hamleler yapılmasını bekliyoruz. Bu ülke daha kaç evladını Sağlıkta Şiddete kurban verecek? 2002 yılına kadar Sağlıkta Şiddet olaylarında yalnızca bir hekim hayatını kaybederken, 2002 yılından sonra 11 hekim arkadaşımız sağlıkta şiddet olaylarından dolayı hayatını kaybetti. İntihar eden sağlık çalışanları ve öğrenciler oldu.”
“BAŞKA ÇAREMİZ YOK”
“Sağlık çalışanları canından bezmiş durumdalar. Sağlıkta Şiddet olayları nedeniyle bıçak kemiğe dayandı. Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca’nın harekete geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Sayın Bakan yalnızca vatandaşların değil, sağlık çalışanlarının da bakanıdır. Vatandaşların sorunları ile ilgilendiği kadar sağlık çalışanlarının da sorunları ile ilgilenmelidir. Sorunların çözümlenmesi noktasında da ‘Ortak Akıl’a başvurmaktan başka çaremiz yok. Hiç kimse her şeyi bilemez. STK’lar, sendikalar, Sağlık Bakanlığı yetkilileri bir araya gelerek gerçekçi bir çalıştay yapılmalıdır. Bugün ülkemizin tamamına yakın hastanelerde performansa dayalı döner sermaye sistemi alınamıyor. Sabit döner sermaye sistemi uygulanıyor. Sağlık çalışanları ciddi anlamda gelir kaybı yaşıyorlar.”
CİDDİ BİR ÇALIŞMA YAPILMADI
“2012 yılında ’ı sağlıkta şiddete kurban verdiğimiz zaman tüm paydaşlar bir araya gelerek, Ortak Akılla hareket ettik. O dönemde iş bırakma eylemleri, yürüyüşler gerçekleştirdik. 2012 yılından bu yana Sağlıkta Şiddet konusu ile ilgili çok ciddi bir çalışma yapılmadı. Aylık olarak SABİM (Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi)’e yansıyan binlerce olay var. Doktorların bir kısmı utancından dolayı sözlü olan şiddet olaylarını bildirmiyorlar. 1988 yılında Edip Can Kürklü görevi başında uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. O dönemden 2005 yılına kadar tek bir sağlıkçı şiddet olaylarına kurban gitmedi. 2005 yılında başlayan cinayetler, günümüze kadar uzanıyor.”
ÇÖZÜM: ORTAK AKIL
Sağlıkta şiddetin nedenlerini sıralayan Kazak, “Sağlıkta Şiddet olayları, ne oldu da birden bire hortladı? Bunun bazı nedenleri var. Birincisi Temel Sağlık Sistemi, bakanlık ve hükümet yetkililerinin, ‘ben yaptım oldu’ mantığı olumsuz etkiledi. Yapılan uygulamalar tabanda doğru şekilde karşılık bulmadı. İkincisi ise; siyasilerin olumsuz söylemleri. Sağlık Politikaları üzerinden oy devşirme uygulaması nedeniyle şiddet olayları yaşanmaya başladı. Yeter artık, sağlık çalışanları canından bıktı. Sağlık Çalışanlarının sorunlarının dinlenmesi ve bunlara uygun olarak çözümler üretilmesi gerekiyor. Sağlık çalışanlarının büyük bir kısmı çalışmak istemiyorlar. Vatandaşlarda bu sistemden memnun değiller. Hastaneler ücretsiz olacak denilirken, her geçen gün katkı payları ve alınan ücretler artıyor. Tüm bu sorunların tek çözüm yolu Ortak Akıldır” diyerek sözlerini noktaladı.