Türk Sağlık- Sen Gaziantep Şubesi olarak; kamuda hekim açığı hakkında yerel Sabah Gazetesinden Hüseyin KARATAŞ'a açıklamalarda bulunduk.
Devlet hastanelerinde görev yapan hekimler, hasta yoğunluğu, şiddet, ekonomik sıkıntı ve yanlış sağlık politikalarından dolayı özel hastaneleri tercih etmeye başladı. Dolayısıyla şehrimizde bazı branşlarında doktor sıkıntısı yaşandığı ifade ediliyor
Gaziantep’te ve birçok ilde devlet hastanelerinde görev yapan doktorların özel hastanelere geçtiğini ifade eden Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, “Şehrimizde ki devlet hastanelerinde Kadın Doğum Uzmanı, Çocuk Cerrahisi Uzmanı ve Pratisyen Hekim gibi bazı branşlarda ciddi hekim açığı var” şeklinde konuştu.
Doktorların itibarları ve saygınlıkları yok
Yanlış sağlık politikalarının hastaneleri ticarethaneye, hastaları da müşteriye dönüştürdüğünü vurgulayan Kazak, “Hatay, Şanlıurfa, Kilis ve Gaziantep’te Suriyeliler yoğun olarak yaşıyor. Dolayısıyla bu şehirlerde görev yapan doktor, ebe, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının iş yükü daha da fazla. Doktorların itibarları yok, saygınlıkları yok. Bir doktor günde 100-150 arası hastaya bakıyor. Hak ettiklerinin altında ücret alıyorlar. Aldıkları ücret maaş eksenli değil de performans eksenli olması nedeniyle emekli olduklarında aldıkları ücretin yüzde 75’ini kaybediyorlar. Dolayısıyla fırsatını bulan doktor anında özel hastanelere gidiyor. Özel hastaneye giden doktorun hasta sayısında azalma oluyor, itibar ve saygınlığı artıyor ve hak ettiği ücrete yakın maaş alıyor” dedi.
STK’ların sesine kulak verilmeli
ortak akıl hayata geçirilmeli
Suriyeliler’in yoğun olarak yaşadığı illerin sağlık çalışanları açısından daha cazip hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Kazak, “Sağlıkta şiddetin en aza indirilmemesi, döner sermaye sisteminin kırk yamalı bohçaya dönmesi, ele geçen ücretin emekliliğe yansıtılmaması ve binlerce sağlık çalışanın yıpranma payında hayal kırıklığına uğraması doktorların özel hastanelere geçmesinde en büyük etkenlerdir. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı sivil toplum kuruluşlarının sesine kulak vermeli ve ortak akıl hayata geçirilmeli” değerlendirmesinde bulundu.
Vatandaşın ve sağlık çalışanının kucaklaşacağı yeni bir sağlık sistemi inşa edilmeli.
Vatandaşın ve sağlık çalışanının kucaklaşacağı yeni bir sağlık sisteminin inşa edilmesinin kaçınılmaz olduğunu açıklayan Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, konuşmasına şöyle devam etti: “Sağlıkta şiddeti önlemek için yasalar çıktı, ama çok yetersiz. 2002 yılına kadar sadece bir doktor görevi başında öldürülürken, son 17 yılda 12-13 doktor görevi başında öldürüldü ve çalışma koşullarının ağırlığından intihar eden tıp öğrencileri oldu. Ne oldu da son 17 yılda sağlıkta şiddet bu kadar arttı? Bunun nedeni uygulanan yanlış sağlık politikalarıdır.” Hüseyin Karataş