MEMURLARIN VERİMLİLİĞİ OYLANACAK

MEMURLARIN VERİMLİLİĞİ OYLANACAK

Türkiye Kamu-Sen Gaziantep İl Temsilciliği olarak; e-nabız uygulamaları hakkında yerel Doğuş Gazetesinden Nerve SARAÇ'a açıklamalarda bulunduk.

MEMURLARIN VERİMLİLİĞİ OYLANACAK

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, memurlar için yeni bir döneme geçişi işaret etti. Şimdiye kadar e-nabız uygulaması ile doktorların verimliliğine puan veren vatandaşlar, kamu görevlilerinin tamamının performansına yıldız verebilecek. Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi Kemal Kazak, uygulamaya kabul edilir olmadığını belirterek karşı çıktı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile TBMM Dilekçe Komisyonu tarafından tüm kamu çalışanlarının oylanabileceği bir sisteme geçileceği duyuruldu. Uygulanacak sistem ile vatandaşların, kamu çalışanlarının verimliliği derecelendirmesine ilişkin olarak Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi Kemal Kazak soru işaretlerini yanıtladı. Kazak, e-nabız uygulamasına benzetilen yeni uygulamayı vatandaşların etkin kullanamayacağını belirterek, “Bu uygulama dünya genelinde uygulanabilecek bir sistem. Lakin ülkemiz bu sistemi uygulayabilecek pozisyonda mı? Doğru tespit yapabilmek lazım. Toplumun okuma yazma seviyesi, kültür seviyesi, kamuda görev yapan memur arkadaşlarımızdan beklentileri, hangi şartlarda kamuya gidilmesi gerektiği net anlamda ortaya konulmadan bu uygulamanın kargaşaya yol açacağını düşünüyorum. 112 çağrılarında dahi yüzde 75-80’e varan asılsız çağrılar mevcut. Buradan alınan örnek şu ki; vatandaşımız henüz hazır değil” dedi.

25 VATANDAŞA 1 MEMUR DÜŞÜYOR

Vatandaş tarafından verimliliği puanlanacak olan kamu çalışanının kamudaki iş yüküne değinen Kazak, “Uluslararası Ölçüm firmalarının ortaya koyduğu standarda baktığımızda ülkemizde bir kamu görevlisine düşen vatandaş sayısıyla, batı ülkelerindeki kamu görevlilerinin hizmet verdiği vatandaş sayısı arasında büyük farklar var. Batı ülkelerine oranla kamu görevlisi sayımız çok daha az pozisyonda. Fakat üretilen iş Türkiye’de daha fazla. Hükümet Avrupa standardındaki memuru istiyor, fakat iş yükü Avrupa standartlarının çok üzerinde. Gelişmiş ülkelerde 12-16 vatandaşa 1 kamu görevlisi düşerken, ülkemizde ortalama 20-25 vatandaşa 1 kamu görevlisi düşüyor. Uygulanacak sistemle bunun çıktıları en kadar doğru olabilir? Okuma yazma oranımız yüzde 100 değil. Sistemin doğru anlatılması gerekiyor. Hükümet böyle bir düzenleme yapmak yerine daha ivedi sorunlara odaklanmalı” ifadelerine yer verdi.

KAMU GÖREVLİLERİ TÜKENMİŞLİK YAŞIYOR

Kamu çalışanlarının motivasyonlarının önemine dikkat çeken Kazak, sözlerini şöyle sürdürdü; “Özellikle sağlık alanında çalışan kamu görevlilerimiz tükenmişlik sendromu yaşıyorlar. İş yükleri, mobbing, sözleşmeliler nedeniyle bölünen aileler ve daha birçok sorunun düzeltilmesi gerekiyor. İnsanlara olağan bir çalışma hayatı sunulduktan sonra verimlilik ölçülmesi doğru olur. Gaziantep’te halen okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımız var. Şuan şu ortamda bu sistemin kabul edilmesi mümkün değil”.

BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN