Vali Bey'i Ziyaret Ettik

Vali Bey'i Ziyaret Ettik

Gaziantep Şubesi; Şube Başkanı Kemal KAZAK, Başkan Yardımcıları Gazi SÖKMEN, Ramazan ABBASOĞLU, Mehmet AKMAZ, Uğur ALTAY ve İnce Cumali DEMİR’den oluşan heyetle, görevine yeni başlayan Gaziantep Valisi Sayın Ali YERLİKAYA’yı makamında ziyaret ettik.

Sıcak bir ortamda geçen ziyarette, Şube Başkanımız Kemal KAZAK; Vali Sayın Ali YERLİKAYA’ya yeni görevinde başarılar diledi.

Ayrıca; Gaziantep’in sağlık alanında yaşadığı sorunları hakkında bir rapor takdim etti.

Vali Sayın Ali YERLİKAYA’da ziyaret nedeniyle; Türk Sağlık-Sen heyetine teşekkür ederken; sivil toplum örgütlerinin ülkelerin gelişiminde ve demokratikleşmesinde önemli bir rol oynadığının altını çizdi.

O sebeple; Gazi şehrin daha yaşanabilir bir kent olması için zaman zaman sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler yapacağını belirtti.

Şube Başkanımız Kemal KAZAK’ın takdim ettiği rapor. 

Gaziantep’in Sağlık Sorunları:

1-Hastane İhtiyacı;

Kentimiz bölge illerine de sağlık hizmeti veren bir il pozisyondadır. Bu nedenle, bölgemizde bulunmayan Sağlık Bakanlığına bağlı, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Hastanesi,Akıl ve Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi, Göz Hastanesi ile Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi ihtiyaçlarının acilen giderilmesi gerekmektedir.

2-Personel yetersizliği;

Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğine göre,  kentimiz birçok unvan itibariyle en alt grup olan (d) grubunda yer almaktadır. 

OECD ülkeleri arasında kişi başına en az doktorun bulunduğu ülke Türkiye’dir. Gazi şehrimizde Türkiye ortalamasının daha da gerisindedir. OECD ülkelerinde1000 kişiye düşen hekim ortalaması 3.1, Türkiye’de 1.5,  ilimizde ise 1’dir.

Hemşire açısından bakıldığında OECD ortalaması 1000 kişiye 9 Hemşire düşerken, Türkiye’de 1.7, şehrimizde ise 1.3’dir 

Ayrıca özellikle bazı branşlarda (Gastroentoloji, Endokrinoloji ve Metabolizma, Allerji, Hemotoloji, Nefroloji, Çocuk Psikiyatrisi, Çocuk Kardiyolojisi,Çocuk Nefrolojisi, Çocuk Nörolojisi ve Çocuk Onkolojisi uzmanı ) büyük sıkıntılar yaşanmaktadır.

Bu kadar personel yetersizliğinin yanı sıra şehrimizde ikamet eden yaklaşık 400 bin Suriyeli mülteciler nedeniyle de sağlık çalışanlarının iş yükü daha da artmıştır.

3-Yatak oranı;

OECD ülkelerinde 1000 kişiye 4.8 yatak düşerken, Türkiye’de 2.5, ilimizde ise 2’dir. Yatak ortalamasına bakıldığında ülkemiz OECD ülkeleri arasında sondan 2. durumundadır.

4-Yenidoğan bebek ölümü oranı;

OECD ülkelerinde Bebek ölüm oranı 1000’de 4 iken, ülkemizde 1000’de 7.5, şehrimizde ise 1000’de 7’dir.

Yenidoğan bebek ölümlerinin OECD ülkeleri seviyesine çekilmesi için, Kuvöz sayısının ve Neotoloji Uzmanı sayısının arttırılması gerekmektedir.

5-Çocuk Hastanesi;

2.5 milyon nüfusu olan şehrimizde sadece bir Çocuk Hastanesi bulunmaktadır. Mevcut Çocuk Hastanesinin de şehrimizin hem gelir seviyesinin yüksek hem de çocuk sayısının az olduğu bir bölgede olması nedeniyle; dar gelirli vatandaşlarımız sıkıntılar yaşamaktadırlar.

O sebeple; vatandaşlarımızın gelir seviyesinin düşük hem de çocuk sayısının yüksek olduğu bir bölgeye en az bir Çocuk Hastanesi daha yapılması gerekir.

6-Kadın Doğum Hastanesi;

Mevcut Cengiz Gökçek Kadın Doğum Hastanesinin de fiziki anlamda yetersiz olması nedeniyle; daha modern bir Kadın Doğum Hastanesi yapılmalıdır.

7-Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi;

Kamu adına şehrimizin en yoğun hastanesi pozisyonunda olan ve kırk yamalı bohçaya dönen Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesinin de yıkılarak kentimize yakışır modern bir hastane yapılması sağlanmalıdır.

8-Ulaşım;

Ayrıca; Cengiz Gökçek Kadın DoğumHastanesi ile Çocuk Hastanesinin bulunduğu bölgeye hizmet veren hali hazırdaki toplu taşıma araçları yetersiz kalmaktadır.

Yerel yöneticiler ile koordinasyon sağlanarak bu bölgeye sağlanan ulaşım araçları sayısı arttırılmalıdır.

 

Ayrıca; toplu taşıma araçlarında bazı meslek gruplarına yapılan indirimli tarife uygulaması sağlık çalışanlarına da yapılmalıdır.

 

9-Ana oteli;

Kentimizin bölge halkının sağlık sorunlarına hitap eden bir il olmasıve bölgemiz insanlarının da gelir seviyesinin düşük olması nedeniyle; fiziki imkânı yeterli olan hastanelerimizin yanına Ana Oteli yapılmalıdır.

 

10-Sosyal tesis;

Sağlık Çalışanlarının aileleriyle birlikte yemek yiyebileceği, çay içebileceği hiçbir sosyal tesisin olmaması ve sair sebepler nedeniyle, kentimize gelen sağlık çalışanlarının da konaklayabileceği misafirhane bulunmaması nedeniyle; misafirhanesi de bulunan bir sosyal tesise ihtiyaç vardır.

 

 

 

11-Kreş;

Çok zorlu şartlara rağmen, hem sağlık hizmeti sunan, hem de annelik gibi kutsal bir görevi ifa eden bayan çalışanlarımızın çocukları için kreş ihtiyacı bulunmaktadır. Bu ihtiyacın ivedilikle çözülmesi gerekmektedir.

 

12-Ödül;

Her türlü olumsuzluğa, personel yetersizliğine ve Suriyeli mültecilerin de getirdiği iş yükü dikkate alınarak,fedakârca çalışan sağlık çalışanlarına her yıl için bir aylık ikramiye verilmesi sağlanmalıdır.

 

13-Yatırm;

Türkiye’nin 6.büyük şehri olan ilimizde kamu sağlık yatırımları çok yetersizdir. Sürekli göç alan şehrimize sağlık alanında yeni yatırımlar kazandırılmalıdır.

 

 

 

Kemal Kazak

Türk Sağlık-Sen

Gaziantep Şube Başkanı 

BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN