9 Eylül Üniversitende Eylemdeydik

9 Eylül Üniversitende Eylemdeydik

 Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde hemşire eksikliği nedeni ile yaşanan sıkıntıları ve üniversitede çalışan sağlık personelinin sorunları ve talepleri ile ilgili 17.12.2014 tarihinde hastane klinikler girişi PTT önünde basın açıklaması yapıldı. Ardından Başbakanlığa faks çekilerek imza kampanyası başlatıldı. Sağlık Bakanına ve Maliye Bakanına sorunlarımızı ve taleplerimizi dikkate almadığı için kırmızı kart gösterildi. Şube Başkanımız Yasemin Zengin şunları dile getirdi;

Sağlık sistemi içeresinde yer alan sağlık kuruluşlarından biri olan Üniversite Hastaneleri 3. basamak sağlık kurumu olma nedeni ile en komplike vakaların tedavi edildiği ve başvurduğu ileri düzeyde sağlık hizmeti sunan kuruluşlardır. Eğitim ve araştırma yapan kuruluş olma sıfatı ile de önemli bir rol üstlenmiştir.
 
3. Basamak sağlık hizmeti veren Üniversite Hastanesi çalışanlarının sorunları ise yıllardır artan iş yükü fazlalığı, komplike hastaların müracaat ettiği son kurum olma sıfatından dolayı takip edilen hastaların uzun tedavi süreleri, riskli hasta gurubunun çokluğu, çalışma şartları ve koşullarının ağırlığı, personel yetersizliği ile içinden çıkılmaz bir hal almış ve çalışanları tükenmişlik noktasına kadar getirmiştir.
 
Gelinen son nokta ortadadır. Dokuz Eylül Üniversitesi gibi köklü sağlık ve eğitim kurumu bugün itibari ile hemşire yetersizliği nedeni ile yatak kapatma noktasına gelmiştir.1060 Yatak kapasitesine sahip kurumda hemşire eksikliği nedeni ile 60 yatak kapatılmış ve sağlık hizmeti alımına sekte vurulmuştur. Kurumun eleman ihtiyacını giderememesi ve yetkili mercilerin bunlara duyarsız kalması nedeni ile hemşire eksikliğinden dolayı artan iş yükü de eklenince kurumda hemşire istifaları başlamış ve hemşire açığı giderek büyümüştür.
 
Bu durum kurumun sağlık hizmeti sunmasında ve hastaların sağlık hizmeti almasında inanılmaz aksaklıklara sebep vermiştir. Yatak kapatarak sağlık hizmeti veremeyen kurumda, gelirde orantılı olarak düşmüştür. Görünen odur ki hemşire eksikliği giderilmediği takdirde gün geçtikçe istifa eden hemşire sayısı artacak ve buna paralel olarak ta yatak kapatma oranında artma olacaktır.
 
Yetkililerin Üniversite Hastanesi çalışanların seslerine artık kulak vermesini istiyoruz ve kurumun verdiği hizmetin özelliği de göz önüne alınarak Üniversite Hastanesi çalışanlarının taleplerine acilen çözüm üretilmesini istiyoruz.
 
 
TALEPLERİMİZ
 
1. Hemşire eksikliğinin acilen giderilmesi.
 
2. Üniversite hastanelerinde tedavi gören ve bakım verilen hastaların düzeyi, Yoğun bakım izlem düzeyi gerektiren hastalardır. Hemşire planlamasının buna göre hesaplanması ve açığın giderilmesi.
 
3. Maaş ve döner sermaye ödemelerimizin sunduğumuz hizmetin gereği ve kurumun özelliği (3. Basamak) dikkate alınarak artırılması.
 
4. Yıllık izinlerde döner sermaye kesintisinden vazgeçilmesi.
 
5. Bir sağlık çalışanın yıllık izinlerinin tamamını kullanamamasından dolayı, parçalı aldığı yıllık izinlerde döner sermaye kesintisinden kaynaklı maddi kaybın fazla olmasından dolayı yeni bir düzenleme ile bu duruma son verilmesi.
 
6. Döner sermaye yönetmeliğindeki dağıtım oranlarında adilane bir iyileştirme yapılması.
 
7. Ek göstergelerin 3600’ e çıkarılması.
 
 8.Döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması için düzenleme yapılması.
 
9. Yüksek lisansını ve doktorasını bitiren hemşirelerin, bu durumlarının maaş, derece ve kademlerine yansıtılması. Uzman hemşire kadrolarının verilmesi.
 
10. Üniversite hastanesi çalışanlarına da Sağlık Bakanlığı Hastanesindeki emsalleri gibi eş durumu tayinlerinde düzenleme yapılması.
 
 
 
11. İşin ve hizmetin gerekliliği, komplike hastalara verilen hizmetten dolayı tüm birimlerin özellikli birim statüsünde kabul edilmesi için yeni bir düzenleme yapılması.
 
12. Fiili hizmet ve risk tazminatı verilmesi.
 
13. Nöbet tutmanın yıpranma payındaki etkisinin göz ardı edilmemesi ve nöbetten çıkma süresi ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması, düzenlemede kurum inisiyatifinden ziyade kişi tercihinin göz önüne alınması
 
14. Nöbet ücretlerinin adil bir oranda artırılması.
 
15. Adil ücret, insanca yaşam şartlarının sağlık çalışanları için acilen oluşturulması.
 
Unutmamalıdır ki kaliteli bir bakım sistemi ancak mutlu bir sağlık çalışanı ile elde edilebilir. Sağlık çalışanları olarak karşılanamayan taleplerimiz ve insani çalışma ortamlarının sağlanamaması ancak mutsuz sağlık çalışanları ile hizmeti sağlayacaktır ki bundan da verim beklemek imkansızdır. Teşekkürler…

BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN