Sağlıkta yaşanan şiddet her geçen gün artarak devam etmektedir. Yine Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına sözlü hakaret ve şiddet olayı devam etmektedir. Son olarak bir doktor arkadaşımız nöbetinde sözlü hakaretlere uğramış ve darp edilmiştir. Yıllardır sağlıkta şiddetle ilgili sayısız raporlarımız olmasına rağmen hiçbir önlem alınmamıştır. Bu durumun sağlık çalışanlarının motivasyonunu ve moralini bozduğu açıkça ortadadır.
Değerli Basın Mensupları; Değerli Sağlık Çalışanları;
Sağlıkta şiddetin, cinayetin önüne geçmek için ne zaman tedbir alınacak merak ediyoruz. Yöneticiler bu konuda duyarlı olmalı, çalışanlara yapılacak bu tür saldırıların önüne geçmek veya bu saldırıları engellemek için gerekli önlemleri almalıdırlar. Hastanede çalışma koşulları düzeltilmeli, güvenli ve huzurlu bir yerde görev yapmak sağlık çalışanlarının da hakkıdır.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin asgariye indirilmesi bakımından daha caydırıcı ve etkin cezaların yer aldığı bir mevzuat değişikliğine gidilmesi için Türk Sağlık-Sen olarak Sağlık Bakanlığı'nın girişimlerde bulunmasını istedik. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı’na başvurumuzu da yaptık. Bakanlıkla tüm sivil toplum örgütlerinin bir araya getirilerek ortak bir çalışma yapılmasını istedik. Fakat ne yazık ki şimdiye kadar somut bir adım atılmadı. Yaşanan bu vahim olaylar sonrasında artık herkes şapkasını önüne koymalı, düşünmeli ve harekete geçmelidir.
Özellikle vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi için yoğun bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Televizyonlarda kamu spotlarından, hastanelerde hasta ve hasta yakınlarına sağlıkta şiddetle ilgili broşürler verilmesi gibi sosyal çalışmalar gerçekleştirilmelidir. Artık sağlıkta şiddetin ve cinayetin son bulmasını istiyoruz.
Bu kadar sıkıntı çeken sağlık çalışanları, maalesef ; birde hastanede yer değişikliklerine maruz kalıyor, torpilli ve torpilsiz diye ikiye ayrılıyor. Sendikal ayrımlar yapılıyor ve açıkçası mobbing uygulanıyor. Hastanemizde hangi servise çıkarsanız çıkın bir mutsuzluk söz konusudur. Düşük ücretler, sağlık çalışanının motivasyonunu kırıyor, mensubiyet duygusunu azaltıyor, her ne hikmetse bilindiği halde sağlık bakanlığı ve hastaneler tarafından hiç bir önlem alınmıyor.
Her ne yaparsanız yapın Türk Sağlık-Sen olarak dik duruş göstererek her türlü baskılarınıza boyun eğmeyeceğimizi haksızlık karşısında dimdik duracağımızı buradan kamu oyuna duyuruyoruz.
Geçen yıl, toplu sözleşme masasında tam bir rezalet yaşanmış, memurun hakları masada yandaş sendika ve hükümetle birlikte gasp edilmiştir. Haziran ayında aldıkları zam ortadan kaldırılmış, memurun enflasyondan kaynaklanan farkları kaldırılmış, taban maaşa 1 yıl boyunca sadece 123,00 lira verilerek memur enflasyon karşısında resmen ezdirilmiştir. 4 Nisan cumartesi günü Ankara’da bu durumu protesto etmek için Türkiye geneli olarak on binlerce sağlık çalışanlarıyla Ek zam istiyoruz diye hükümete uyarıda bulunduk. Neresinden tutarsanız tutun sorunlar yumak olmuş, sağlık çalışanlarının motivasyonu bozulmuştur.
Buradan sağlık çalışanları olarak Sağlık Bakanlığına sesleniyoruz. Bir an önce sağlık çalışanlarının sorunlarına köklü çözüm yapılacak yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesini, hemşire eksikliğinin ve diğer personel eksikliklerinin giderilmesini, yoğun çalışma koşullarının hafifletilmesini, sağlıkta şiddetin önüne geçilmesini ve döner sermaye ek ödemelerinin emekli maaşa yansıtılmasını, sağlık çalışanlarının yıpranma payının bir an önce verilmesini, bu vesileyle emekli olan memurların insanca yaşayacağı bir ücrete kavuşturulması gerektiğini buradan ifade ediyoruz.
4/Cli, 4/Bli sözleşmeli gibi kadrolarla değil, tamamının 657 sayılı devlet memurları kanunu çerçevesinde değerlendirilmesini, taşeron sisteminin ortadan kaldırılmasını ve görevde yükselme unvan değişikliği sınavlarının düzenli sınavlarla yapılmasını talep ediyoruz. Sağlık çalışanlarının tüm branşlarda lisans tamamlama haklarına kavuşturulmasını ve bu konuda YÖK le yapılacak olan protokolün bir an önce yapılmasını talep ediyoruz. Ücretlerinde iyileştirme ve ek zam taleplerimizin dikkate alınmasını istiyoruz. Aksi takdirde eylemlerimiz, iş bırakma ve hatta süresiz iş bırakma eylemlerine gidebileceğini buradan siz değerli basın mensupları nezdinde kamu oyuna duyuruyoruz.
Hepinize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.
Şenol ATICI
Türk Sağlık-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı