Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde Hemşire Yetersizliğini Siyah Tişörtlerle Protesto Ettik

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde Hemşire Yetersizliğini Siyah Tişörtlerle Protesto Ettik

06.05.2015 Çarşamba günü, hemşire yetersizliği nedeniyle Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde Maliye Bakanlığı ve tüm yetkili birimleri siyah tişörtlerle protesto ederek, basın açıklaması yaptık.

Yaklaşık 2 yıldır Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde hemşire eksikliğine bağlı sorun ve sıkıntıların yaşandığı aşikardır. Sendikalarca ilgili birimler nezdine konu defalarca gündeme getirildi. Birçok kez konuya dikkat çekmek için eylem ve etkinlikler yapıldı.

Yeterli hemşire olmadığı ve kadro tahsis edilmediği için 3. Basamak hastaneler olan,  önemli bilim ve eğitim yuvası olarak kabul edilen üniversite hastanelerinde gelinen son nokta ise 9 serviste toplam 70 hasta yatağı kapatılmasına kadar gitmiştir. Hemşire eksikliği nedeni ile kurumda gittikçe artan iş yükü, eksiklik nedeni ile hasta bakımının devamlılığını sağlamak için yapılan kurum içi uygulamalar da kurumdan kaçışlara neden olmuştur. Kurumun ağır iş yükü ve şartlarına dayanamayan hemşirelerimiz ya istifa etmiştir, ya da daha insani koşullarda çalışabilecekleri hastanelere kaçış yolunu tercih etmiştir. Bu durum ise hemşire eksikliğinin kat kat artmasına neden olmuştur.

Sendika olarak, Maliye Bakanlığı’ndan kadro talebimiz, kurumdan ise kadro talebi karşılanana kadar kurum içi uygulamalarda düzeltilmeye gidilmesi yönündeki taleplerde ne yazık ki çözümsüz kalmıştır.

Rektörlükle yaptığımız görüşmelerde hemşire eksikliği için kadro talebinde bulunulduğu ve ihtiyacı giderecek en az 250 hemşirenin kuruma verilmesinin beklendiği ifade edilmiştir. Maliye Bakanlığı’nın açıktan atama kadroları açıklandı ve Dokuz Eylül Üniversitesi’ ne verilen kadro sayısı 37 olarak ifade edildi. Bu kadronun 7’sinin memur olarak alınacağı, 30’nun ise hemşire olarak kullanılacağı ifade edildi. 250 Kadronun ihtiyacı gidereceği bilinen bir kuruma 30 hemşire kadrosu verilmesi çalışanlarda tam bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Bu kadro yetersiz hemşire ihtiyacına asla çözüm değildir, çözümde olmayacaktır. Anlaşılan odur ki Maliye Bakanlığı ve yetkili diğer birimler üniversite hastanesi çalışanlarını görmezden gelmeye devam ediyor.

Şimdi buradan Maliye Bakanlığı’na, Sağlık Bakanlığı’na ve Başbakan’a soruyoruz;

1- Sizler üniversite hastanelerinin ağır çalışma koşullarından haberdar mısınız?

2- Üniversite hastanelerinde bir hemşirenin gece ve gündüz kaç tane hasta baktığından haberdar mısınız? Bir hemşirenin nöbet şartlarında ve gündüz şartlarında baktığı hasta sayısının 20-60 arası değiştiğini biliyor musunuz?

3- Üniversite hastanesinde yatan hastaların servis hastası olsa da bağımlılık düzeylerinin yoğun bakım izlem statüsünde olan hastalar olduğunu biliyor musunuz?

4- Üniversite hastanelerinde hemşire eksikliğinden ve yatak sıkıntısından entübe hastaların yoğun bakım yerine serviste takip edildiğinden haberdar mısınız?

5- Hemşire eksikliğinden yatak kapatan üniversite hastanelerine çözüm üretmeyi düşünüyor musunuz? Ve bu çözümde 30 hemşire kadrosunun 250 hemşire ihtiyacına çözüm olmayacağının farkında mısınız?

6- Üniversitede çalışan hemşirelerimizin hangi şartlarda çalıştığını gelip yerinde görmeyi düşündünüz mü?

7- Yeterli eleman olmadığı için ağır çalışma koşullarına dayanamayan hemşirelerimizin çoğunun genç yaşta kalıcı meslek hastalıklarına yakalandığını ve raporlu olduğundan haberdar mısınız?

8- Hemşirelerimizin izinlerinin verilmediğini, sürekli artı mesailerde çalıştığını biliyor musunuz?

9- Hemşirelerimizin eksik eleman nedeni ile sürekli mesaiye çağrıldığını, sosyal ve aile hayatı kavramlarının unutulduğunun farkında mısınız?

10- Hemşirelerimizin robot değil, insan olduğunu eksik hemşire ve ağır çalışma şartları, sürekli dayatılan form, yazı, çizi işlerinden hasta bakım merkezli değil, iş bitirme merkezli çalıştırıldıklarından haberdar mısınız?

11- Peki siz üniversite hastanelerini ve burada çalışan sağlık çalışanlarını ne zaman görmeyi ve seslerine kulak vermeyi düşünüyor musunuz?

12- Tüm bu soruların cevabını, hemşirelere vermeyi düşünüyorsunuz?

Sayın Bakan 30 kadronun sorun çözmeyeceğini bilmelisiniz, üniversite hastanelerinin 3. Basamak sağlık hizmeti veren kurumlar olduğunu bilmelisiniz, kaliteli bir bakımın ancak insani çalışma koşulları ile sağlanabileceğini bilmelisiniz. Bunları gidermediğiniz takdirde sağlık çalışanından mutlu ve verimli çalışmayı bekliyor olmanız hayal olacaktır. Buradan sizleri ve tüm yetkili mercileri uyarıyoruz. Yeterli kadro sayısını ve insani çalışma koşullarını üniversite hastanelerine sağlayın. Bu koşullar ve talepler sağlanmadığı takdirde tüm hemşireler olarak bundan sonra hizmet üretmeyeceğimizi ve sorun çözülene kadar iş bırakma da dahil her türlü eylem ve etkinlikleri düzenlemeden geri durmayacağımızı bilmenizi isterim. 

BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN