Şube Başkanımız Ömer Çeker, toplu sözleşmeler üzerine bir basın açıklaması düzenledi
TÜRK SAĞLIK SEN KOCAELİ ŞUBE BAŞKANI ÖMER ÇEKER VE TÜRK BÜRO SEN ŞUBE BAŞKANI RIFAT OYPAN İLE BİRLİKTE 19.08.2015 TARİHİNDE YAPILAN “GÖLGE OYUNU İLE MEMURU OYALIYORLAR' BAŞLIKLI BASIN AÇIKLAMASI METNİ
GÖLGE OYUNU İLE MEMURU OYALIYORLAR
2013 yılında Memur- Sen Toplu sözleşme masasında Kamu Çalışanlarına yaşattığı hezimetin bir yenisine daha imza atmak için gölge oyununa devam etmektedir. 30/05/2015 tarihinde Hükümet İle Türk İş arasında 2016 - 2017 yılları için yapılan toplu sözleşmede 2016 yılının birinci altı ayı için % 6 İkinci altı ayı için % 5, yıllık toplamda % 11,3 zam + 100 TL iyileştirme ve 500 lira denge ödeneği ve enflasyon farkı verilmiştir. 2017 yıllı için yılının birinci altı ayı için % 3 İkinci altı ayı için % 3 ve enflasyon farkı ve sosyal haklardaki artışlar için iki yıllık toplu sözleşme imzalanmıştır.
Kamu işçine bunu veren Hükümet memura gelince üvey evlat muamelesi yapmış ve yüzde 4’lük komik bir zam teklifinde bulunmuştur.
2013 yılındaki Toplu Sözleşme Masasında hükümetin önerdiği zam teklifinin daha düşüğüne evet diyen bir muhatabın bu senede toplu sözleşme masasında yetkili sendika olarak bulunması önerilen düşük zammın temel bir nedendir. Toplu sözleşme masası varken Toplu Sözleşme görüşmelerinin ikinci oturumu öncesi 12 Ağustos 2015 tarihinde Hükümetin paydaşı Malum Sen yöneticileri Başbakan Davutoğlu’nu ziyaret ederek basına kapalı bir toplantı gerçekleştiriyorlar. Bu toplantıda Toplu Sözleşme görüşmelerine başkanlık eden Çalışma bakanı Faruk Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da hazır bulunduğu bir toplantı yapılıyor.
Kamu çalışanlarının sorunlarını kamuoyu önünde Toplu Sözleşme masası yerine kapalı kapılar ardında görüşmeyi ve pazarlığı tercih eden Malum Senciler ve temsil ettikleri zihniyetin ne yapacağı belli olmuştur. Hükümetin paydaşı ve ortağı olan Malum Sen’cilerin toplu sözleşme masasında sergilemiş oldukları tavırları memurlara Toplu Sözleşme masasında hüsran yaşatacaklarının net belirtilerini ortaya koymuşlardır.
Yetkili olmakla övünen ama etkisizliği nedeniyle de memuru perişan eden Malum Sen Toplu Sözleşme masasına giderken 2016 yılı için yüzde 16 zam, 2017 yılı için yüzde 14 zam+taban aylığa zam, refah payı ve enflasyon farkı istemiştir.
Hükümet ise 2016 yılı için yüzde 4+4 ve2017 yılı içinde yüzde 3+3 önermiştir. Bunu reddeden ve kabul edilemez bulan memur-sen bir sonraki toplantıda ise 2016 yılı için ilk altı aylık zammın yüzde 4’den yüzde 5 çıkmasını ise müzakere edilebilir bulmuştur.
Bu nasıl bir hak savunmasıdır anlamak mümkün değildir.
Yüzde 4’ü anlamsız bulup yüzde 5’i müzakere edilebilir nitelikte bulmak nasıl bir akıl ve mantık hesabıdır. Yoksa kapalı kapılar ardından ikna mı edilmişlerdir?
Kamu alışanlarının geçmişte toplu sözleşmedeki masasında kayıplarının telafisi görmezden gelinmektedir. 2014 Temmuz verilerine göre sağlık çalışanlarının ciddi kayıpları vardır. Örnek; Pratisyen hekimin ömür boyu kaybı aylık 219 TL. Yıllık 2628 TL, Hemşire, Ebe, Sağlık Memuru vs, aylık 160 TL. Yıllık 1920 TL, Memur, aylık 146 TL. Yıllık 1752 TL, Hizmetli aylık 128 TL. Yıllık 1526 TL. Bu ekonomik kayıplar ömür boyudur. Sağlık Çalışanlarının bu hak kayıplarının telafi edilmesi için Malum Sen’in bir caba içerisinde olmayışlarını anlamak mümkün değildir.
Malum Sen’ciler tam bir teslimiyet içinde hükümetin her dediğine evet diyerek, kamu çalışanlarının ve Sağlık İş kolunda hizmet üreten sağlık çalışanlarının sorunlarını toplu sözleşme masasına taşımayarak hükümetin karın tokluğuna çalışan modern köleler oluşturmasına yardım etmektedir.
Sağlık çalışanlarının döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması, Yıpranma payı, Fazla mesai yapılmaması, sağlıktaki özelleşmelere son verilmesi, taşeron ve sözleşmeli personel çalıştırılmak suretiyle sağlık hizmeti alımına son verilmesi, Kamu dışı çalıştırılan personelin kadroya alınması gibi konuları toplu sözleşme masasına taşınmamıştır. Sağlık çalışanları artık gerçekleri görmelerinin zamanı gelmiştir.
Toplu sözleşme masasında çözüme kavuşması gereken ekonomik ve sosyal taleplerimiz olan, ek ödemelerin emekliye dahil edilmesi, iş tanımlarının yapılması ve eşit işe eşit ücret anlayışının hayata geçirilmesi, 4/B ve 4/C çalışanlarının kadroya geçirilmesi, gelir vergisi olanlarının düşürülmesini, görevde yükselme sınavlarındaki sözlü sınavların kaldırılması, fazla mesai ücretlerinin ödenmesi ve çalışma saat ücretlerine göre ödenmesi, 657 sayılı DMK’nun 232 ve 233. Maddelerindeki istisnaların kaldırılması, tüm memurlara servis imkanının sağlanması, öğle yemeğinin kamu işçilerinde olduğu gibi memura ücretsiz verilmesini istiyoruz.
20 milyon insan için bir puan artırıldı. Bu kişi başına yıllık brüt 80 TL, aylık net yaklaşık 5 TL’ye denk gelir. Memur-Sen kişi başı 5 TL için mi bu teklifi müzakere edilebilir bulmuştur? Bu müzakere göstermektedir ki Toplu Sözleşme Masası içi hava ile doldurulmuş büyük bir balondan ibarettir.
Görünen köy kılavuz istemez yine memur-sen ve yine bir gölge oyunu sahnelenmektedir. Efelikleri bir gün süren, 6 aylık yüzde 1’lik artışa bastırdık aldık diyecek kadar yörüngesini şaşıranlardan bir hayır gelmeyeceği ortadadır. Kamu çalışanları bunlardan mutlaka hesap sormalıdır. Aksi takdirde bu sene masaya memurun kolayca işten atılmasını sağlayacak çalışan kavramı getirilmesini bile teklif eden memur-sen nedeniyle kamu çalışanları iş güvencelerini kaybedeceklerdir.
Kamu Çalışanları kendi geleceklerini kendileri inşa etmelidirler. Siyasi iradeden emir alan, Haksızlıklar karşısında susan, toplu sözleşme masasında çalışanın yanında değil de işverenin yanında yer alan sendikalara değil de her platformda çalışanın yanında olan sendikalara üye olmaları gerekliliği bir kez daha bu toplu sözleşme masasında ortaya çıkmıştır.
Rıfat OYPAN Ömer ÇEKER Şube Başkanı Şube Başkanı