Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Rıtvan Mutlu, görüşmeleri sona eren toplu sözleşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yaklaşık 3 milyon kamu görevlisi, 2 milyon emekli ve aileleri ile birlikte toplam 20 milyon vatandaşımızın beklentileri bu toplu sözleşmede de gerçekleşmedi.
Her anlaşma sonrası olduğu gibi, bu anlaşmayı da “Tarihi başarı olarak niteleyen sözde yetkili konfederasyon 2016 yılı için yüzde 6+5, 2017yılı için ise yüzde 3+4’e evet dedirtildi!
2013 yılında imzalanan toplu sözleşmenin vatandaşlarımızın 2014ve 2015 bütçesinde yarattığı tahribat giderilmeden atılan bu imza önümüzdekibelirsiz dönem için tarihi bir leke olacaktır.
Dolar kurunun zirve yaparak 3 TL’yi bulduğu, altının gramfiyatının 110 TL’ye ulaştığı, 2014 yılı enflasyonun bile yüzde 8,2 olduğu budönemde geçmiş yıl kayıplarımızı, emeklilerimizin beklentilerini, hizmetkollarında çözüm bekleyen yüzlerce sorunu göz ardı ederek atılan bu imzamemurlarımız ve emeklilerimize 2016-2017 yıllarının da kaybedileceğinin en açıkbir göstergesi oldu.
Burada bir konfederasyonla kurgulanmış olan oyun sergilenmiştir.Şunu çok net söyleyeyim, Memur-Sen konfederasyonunun her hangi bir teklifiimzalamama iradesinin olduğunu biz zaten düşünmüyorduk. Bunu net olaraksöylüyorum, son dokuz ayda dolar karşısında ortalama memur maaşında eksi 13azalma var. Ortalama memur maaşı ile 9 ay önce alınan çeyrek altında da eksi9,3 oranında azalma var. Son 9 aydaki ekonomik tablo dolar ve altın karşısındabu şekilde.
Sizlere enteresan bir bilgi vermek istiyorum, Memur-Sen ne istedi, neye imza attı? Benbunun basının da kamuoyunun da gözünden kaçtığını düşünüyorum. Memur-Sen masayaoturmadan önce seyyanen 150 TL brüt zam istedi, 2016 yılı Ocak ve Temmuz aylarıiçin yüzde 8+8 zam istedi. Yan ödeme puanlarının yüzde 50 oranındaartırılmasını istedi. 2015 büyümesinin yüzde 50’sinin 2015 büyüme hedefi yüzde4, dolayısıyla bu yüzde 2 yapar, 2016 yılında gerçekleşen büyümeoranlarının tamamını istedi. Bu da yüzde 5, hükümetin hedefi. Kıdem aylığı,gösterge rakamının 20’den 100 e çıkarılması da Memur-Sen’in talepleri arasında.
Ortalama memur maaşı için ise yüzde 31.7 zam istiyordu. Burakamlar 2017 yılı için ise en düşük devlet memuru maaşı için yüzde23.8, ortalama memur maaşı için ise yüzde 22.9 zam talebi anlamınageliyor. 2016 yılı için en düşük devlet memuru maaşına yüzde 33.2 isteyenbir konfederasyon yüzde 11’lik bir zammı bu masada tarihi başarı olarakilan ediyor. Yani yüzde 33.2’nin 3’te biri oranında bir zam alabilmişler amadiyorlar ki, “Biz tarihi başarı elde ettik' sayın Ali Yalçın, 2017 yılında da3+4’ü tarihi başarı olarak sunuyor. 2017 yılı için Yüzde 23.8 en düşük devletmemuru maaşına zam istemişler, almış oldukları yüzde 7’yi başarı olarak takdimediyorlar, bu nasıl kabul edilebilir?
Memur-Sen seyyanen zam konusundayeterince ısrarlı olmadığı için bu toplu sözleşmeyle maaşlar arasındaki uçurumdaha da büyümüştür. En yüksek devlet memuruna 900 TL, en düşük devlet memuruna200 TL zamma evet demek skandaldır.
Sağlık çalışanlarına, diğer nöbet tutan memurlara nöbet ücretinerede? sağlık çalışanlarının komik nöbet ücretleri ile nöbet tutturulmasızorunluluğu sizi hiç ilgilendirmiyor mu? Nasıl bir sendikacılık bu?
“Fazla çalışmalar konusunu çözeceğiz'diyorlar, nasıl çözeceksiniz? Bakın şu anda, 657 sayılı Devlet MemurlarıKanununda “Fazla çalışmalar izne çevrilir' diyor, memura fazla çalışmakarşılığı izin verilmediği gibi parasal karşılığı da ödenmiyor, Siz kanunun bumaddesinin değiştirilmesi için bir mutabakata vardınız mı? Bu nasıl birbaşarıdır?'
4-C’lilerin kadroya geçirilmesi ileilgili net bir karar alınmamış, ödenecek ek ödemenin de mahkemeyle kazanılmışhakların çok gerisinde kaldığını, bunun bir hak gaspı olduğunu belirtmekisterim. “ 4-C’lilerle ilgili çalışma yapacaklarmış. Ne olduğu da belli değil,sayın Bakan önce “4-C’lileri sözleşmeli yapacağız' dedi, ardından “Kadrolu yapabiliriz'dedi. Daha neye karar verdiklerini dahi bilmeyen bir toplu sözleşme. Ne zamanyapacaksınız? Kimse kimseyi aldatmasın. 4-B’lilere kadro nerede? Vekil ebelere,Niye kadro demiyorsunuz? “4-C’lilere 150 TL ek ödeme verileceği kararabağlandı' diyerek sanki müjde veriyorlar. Oysa şu anda kamu kurumlarında endüşük ek ödeme rakamı hizmetliler için 560 TL’dir. Zaten 4-C’liler mahkemeyebaşvurduklarında kurumlarındaki emsalleri kadar ek ödeme alıyorlardı. Bu daaylık 450-500 TL’den az değildi. Yani 4-C’lilere verilen bir hak değil, aksine4-C’lilerden alınan bir hak söz konusudur.
Maaşzam oranları ve diğer konularda yapılan anlaşmalara bakıldığında bunları müjdeolarak nitelemek ve tarihi sözleşme gibi lanse etmek ancak memurlarındüşmanlarının yapacağı bir iştir. Çünkü ortada ne müjde vardır. Ne de tarihibir sözleşme. Yapılan havanda su dövülmesi, ipe un serilmesi olmuştur. 2013’tensonra 2015’te de kamu çalışanlarına ihanet devam etmektedir. Tek fark 2013’tehükümetin ilk teklifinden daha düşük bir zamma imza atılmamış olmasıdır. O daeski başkalarının marifetiydi. Onun rekorunu da kimse kolay kolay kıramaz. Tümbunların yanı sıra asıl mesele ise kamu çalışanlarının ne zaman bunlara durdiyeceği ve kendi hakkı ve hukukuna sahip çıkacağıdır.
HepinizeTeşekkür Ediyor Saygılar sunuyorum.