Yenimahalle Devlet Hastanesinde Acil Serviste görevli bir hemşire arkadaşımızın şiddete uğramasının hastane önünde yaptığımız eylemle protesto ettik. Eylemde bir basın açıklaması yapan Şube Başkanımız Ahmet Kılıkoğlu sağlıkta şiddetin katlanılmaz bir hal aldığını ifade ederek sağlıkta şiddetin sona ermesi için ağır cezalar ve caydırıcı düzenlemelerin hayata geçmesini istedi.
Şube Başkanımızın yaptığı açıklamanın tam metni:
Sağlıkta Şiddete Ağır Cezalar Gelmeli
Sağlık çalışanlarının can güvenliğinden emin bir şekilde hizmet vermesini engelleyen, çalışana adeta bugün eve sağlam dönebilecek miyim tedirginliğini yaşatan sağlıkta şiddet artık katlanılamaz bir hal almıştır.
Öyle ki; yaptığımız araştırmalarda sağlık çalışanlarının yüzde 70’i şiddete uğramışlardır. Beyaz kod verilerine göre son iki yılda sözlü veya fiziksel şiddete uğrayan sağlık çalışanı sayısı 20 bin 159’dur. Bu tablodan daha da vahimi şiddetin artarak devam etmesidir. Beyaz koda 2012 yılında ayda 721 şiddet vakası
bildirilmiş. 2013 yılında 721 vaka 890'a, 2014 yılında ise ayda 976 vakaya yükselmiştir. Bu şiddet olaylarından biride ne yazık ki Yenimahalle Devlet Hastanesinde yaşanmış acil serviste bir hemşire arkadaşımız hasta tarafından şiddete uğramıştır.
Türk Sağlık-Sen olarak yaşanan bu çirkin olayı bir kez daha kınıyoruz. Şiddete karşı hiçbir şey yapmayanları da kınıyoruz. Bizim bu tepkimiz, tüm uyarılarımıza rağmen gerekli tedbirlerin bir türlü alınmayışınadır. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların elini kolunu sallaya sallaya dolaşmalarınadır
Kıymetli Basın Mensupları;
Bizler uzun süren eğitim hayatımıza, yoğun tempolu bir eğitimle devam edip, sadece insanlara sağlık hizmeti vermek adına sahalarda çalışmaya başladık. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığını korumayı görev bildik. Sahalarda hasta ve hasta yakını psikolojisini anlayarak, fedakarlıkla hizmet sunmaya çalıştık. Ama ne yazık ki fiziksel ya da sözel şiddetin yaşanmadığı gün kalmadı. Bu konuda kanun uygulayıcılardan; sağlık çalışanını koruyan, hasta ve hasta yakınlarını şiddet uygulamaktan caydıran daha kesin önlemler almalarını bekliyoruz.
- Güvenli çalışma ortamları yaratılmalıdır. Sağlık yöneticileri ve siyasi yetkililer, sağlık sorunlarının nedeni olarak hekimleri ve sağlık çalışanlarını görmek ve gösterme tutumundan vazgeçmeli, gerçekçi politikalar üretmelidir.
- Sağlık çalışanlarını hedef gösteren ve itibarsızlaştıran uygulamalardan bir an önce vazgeçilmelidir. Sağlık çalışanlarına şididet uygulayanlara kamunun sağlık hizmetini belirli bir süre ücretli vermesi gibi caydırıcı düzenlemeler yapılmalıdır.
- Sağlık çalışanına yönelik saldırıya karşı suçun yeniden tanımlanmalı ve bu suçlara verilecek cezalar ağırlaştırılmalıdır.
Değerli Basın Mensupları;
Sorunun çözümü için gerekli adımlar atılmasa daha çok şiddet olayları yaşanmaya devam eder. Biz Türk Sağlık-Sen olarak şiddete uğrayan arkadaşımıza tekrar geçmiş olsun diyor ve onların her zaman yanlarında olduğumuz ifade ediyoruz. Biz artık devlet göreve diyor ve şiddete çözüm, şiddeti uygulayanlara ağır ceza istiyoruz.
Hepinize teşekkür ediyor Saygılar sunuyorum