Talebimiz Karşılık Buldu; Kurumlar Arası Geçici Görevlendirilenlerin Mağduriyeti Çözülüyor

Talebimiz Karşılık Buldu; Kurumlar Arası Geçici Görevlendirilenlerin Mağduriyeti Çözülüyor

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının ardından kurumlar arası geçici görevlendirilenlerin mağduriyet yaşamaması adına Cumhurbaşkanlığı’na yaptığımız başvuru karşılık buldu. TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda söz konusu mağduriyeti gideren bir düzenleme kabul edildi.

Sendikamız tarafından 3 Mart tarihinde Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü’ne bir başvuru yapılarak Anayasa Mahkemesinin kurumlar arası geçici görevlendirmeyi sonlandıran iptal kararının 04/06/2025 tarihinde yürürlüğe girmesi ile birlikte personelin kurumlar arası geçici görevlendirmesine imkân tanıyan bir düzenleme kalmayacağı hatırlatılmıştı. 


Başvuruda kurumlar arası geçici görevlendirmelerle personel eksikliği uzmanlık gerektiren iş ve işlemlerin yapılması ile personelin verimli olabilmesi ve can güvenliği gibi durumlar nedeniyle yapıldığı vurgulanmıştı.

Çeşitli mazeretlerle kurumlar arası geçici görevlendirme yoluyla görevlendirilen birçok personel bulunduğu hatırlatılarak çözüm istenmişti. 

Başvurumuzun ardından TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda bu hususla ilgili bir düzenleme yapıldı. Söz konusu düzenleme yaşanan mağduriyeti giderecek olup, sorunsuz bir şekilde TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmasını beklemekteyiz. Sendikamız TBMM sürecini titizlikle takip etmeye devam edecektir.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda Kabul Edilen Madde:

MADDE 24- 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 25 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Kuramlar arası geçici görevlendirme

EK MADDE 25- Hâkim ve savcılar ile bu meslekten sayılanlar hariç olmak üzere, statülerine bakılmaksızın bir kadro veya pozisyona dayalı olarak kamu kurum veya kuruluşlarında istihdam edilenler, kuramlarının muvafakatiyle bir yılı geçmemek üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilebilir. Bu süre birer yıl olarak uzatılabilir.

Kamu kurum veya kuruluşlarının emrine geçici görevlendirilenler mali ve sosyal hak ve yardımlarını kuramlarından alırlar. Bunlar bu şekilde görevlendirildikleri süre boyunca kuramlarından aylıklı izinli sayılırlar.

Kuram veya kuruluşların kadro veya pozisyonlarına geçici görevlendirmenin yapılabilmesi için, görevlendirileceklerin ilgili mevzuat uyarınca kadro veya pozisyona asaleten atanmada aranan, asaleten atanmada sınav şartı aranılan kadro veya görevler için bu sınavlara girebilme hakkının elde edilmiş olması dahil, tüm şartları bir arada taşımaları gerekir. Bu şekilde görevlendirilenler görevlendirildikleri kadro veya pozisyon için öngörülen mali ve sosyal hak ve yardımlardan emsali personel gibi faydalandırılır. Bunlar geçici görevlendirildikleri süre boyunca kuramlarından aylıksız izinli sayılırlar. Bunların Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilişkileri kendi kuramlarındaki statüleri dikkate alınarak devam ettirilir.

Geçici görevlendirilenlerin özlük haklan devam eder ve bu süreler terfi ve emekliliklerinde hesaba katılır. Terfileri başkaca bir işleme gerek kalmaksızın süresinde yapılır. Bunların geçici görevlendirildikleri kurumda geçirdikleri süreler kendi kuramlarında geçirilmiş sayılır. Akademik unvanların kazanılması için gerekli şartlar saklıdır.

Bu maddeye göre görevlendirilenler, görevlendirildikleri kuramların mevzuatına uymakla yükümlüdür.

Toplamda altı ayı geçen görevlendirmelerde personelin muvafakatinin de alınması şarttır.

Kanunlarda yer alan geçici görevlendirme hükümleri saklıdır.

Bu madde kapsamında geçici görevlendirme yapamayacak kurum ve kuruluşlar ile görevlendirmeye ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanınca yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenir.”


BİZİ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN