Türkiye Kamu-Sen olarak hükümetin emeklilere dini bayramlarda ikramiye verilmesi kararının memurları da kapsaması için 3 Mayıs 2018 Perşembe günü (Bugün) saat 21.00’da #İkramiyeMemurundaHakkı başlığıyla sosyal medyada kampanya başlatıyoruz.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Hükümetin emeklilere Bayram İkramiyesi verilmesi yönündeki karara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Emeklilere Bayram İkramiyesi verilmesini olumlu bulduklarını ancak ikramiye hakkından memurların da faydalandırılması gerektiğini ifade eden Genel Başkan Önder Kahveci, Türkiye genelinde sosyal medya üzerinden “İkramiye Memurun da Hakkıdır' başlığı ile bir kampanya başlattıklarını duyurdu.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Hükümet, emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında 1000’er TL Bayram İkramiyesi verileceğini açıkladı. Bu, her ne kadar miktarı yetersiz olsa da sayıları 12 milyonu bulan emeklilerimiz açısından son derece olumlu bir karar oldu.
Türkiye Kamu-Sen olarak 2010 yılından beri emeklilere ve memurlara dini bayramlarda ikramiye verilmesi konusunu toplu pazarlıklar başta olmak üzere bütün platformlara taşıdık, tartışılmasını sağladık, sürekli kamuoyu gündeminde tuttuk. Talebimizi her dile getirişimizde bütün kesimlerden son derece olumlu geri dönüşler aldık. Ancak çeşitli gerekçelerle memurlara ve emeklilere Bayram İkramiyesi verilmesi konusundaki önerimiz bugüne kadar bir türlü hayata geçirilmedi.
Bugün ise Hükümetin açıklamış olduğu programa göre yalnızca emeklilere Bayram İkramiyesi verilmesi söz konusu olmuştur. Emeklilere ikramiye verilmesi olumlu ancak bir o kadar da eksik bir uygulama olacaktır.
Hükümet 12 milyon emekliye yılda iki defa 1000 TL ikramiye verirken, sayıları 3 milyon dolayında olan kamu görevlilerini göz ardı etmemeli, çalışanlarımızı bu haktan mahrum bırakmamalıdır. Emeklilere verilecek ikramiyenin yıllık maliyeti 24 milyar TL’yi bulmaktadır. Kamu görevlilerine aynı miktarda verilecek ikramiyenin maliyeti ise yalnızca yıllık 6 milyar TL olacaktır.
Hükümet tarafından tam 300 milyar TL tutarındaki kamu alacakları, vergi barışı kapsamına alınmaktadır. Çeşitli indirim ve aflar yoluyla kamu bütçesinde on milyarlarca liralık ek maliyet oluşturulurken yalnızca 6 milyar TL maliyet oluşturacak bir ödeme ile 3 milyon kamu görevlisi, aileleriyle birlikte yaklaşık 12 milyon vatandaşımız da mutlu edilmelidir.
Yıllardır ifade ettiğimiz üzere çalışan kesim arasında enflasyondan en fazla etkilenenler memurlar ve kamu görevlileri olmaktadır. En son imzalanan toplu sözleşmelerde dahi işçilerle memurlar arasında büyük bir uçurum oluşturulmuştur. Kamu işçileri yıllardır ikramiye almaktayken, memurlarımızın bu haktan faydalanamaması hakkaniyete ve adalete de aykırıdır.
Yurdumuzun en ücra köşelerine kadar hizmet götüren ve vatandaş memnuniyetini sağlayan kamu görevlilerimiz, alınan her karar sonrasında kendilerini dışlanmış ve unutulmuş hissetmektedir. Emeklilere ikramiye verilirken memurların bu uygulamanın dışında tutulması kararıyla, kamu görevlileri bir kere daha hayal kırıklığına uğramışlardır.
Bu bakımdan memurların da Bayram İkramiyesi alması, kamu görevlilerinin yıldan yıla eriyen alım gücünün hiç olmazsa bayramlar vesilesi ile bir nebze olsun yükseltilmesini sağlayacak, çalışma barışına ve adaletin tecellisine katkıda bulunacaktır. Adalet de bunu gerektirir.
Memurların ikramiye kararının dışında tutulmasının maliyet ve kaynak dahil olmak üzere hiçbir mantıklı gerekçesi yoktur. Bayram öncesinde Hükümet, 3 milyon kamu görevlisini unutmamalı, memur ailesini boynu bükük bırakmamalıdır.
Türkiye Kamu-Sen olarak yıllardır gündemde tuttuğumuz bu talebimizin Hükümet ve kamuoyu nezdinde bir kere daha duyarlılık oluşturması amacıyla bugün sosyal medya üzerinden bir kampanya başlatma kararı almış bulunuyoruz.
Bütün kamu görevlilerimizi ve vatandaşlarımızı, Bayram İkramiyesinin bütün memurları da kapsayacak şekilde genişletilmesi için “İkramiye Memurun da Hakkıdır' başlığı ile gerçekleştireceğimiz kampanyamıza destek vermesini bekliyoruz.