Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Kanal B’de “Güncel” Programına Konuk Oldu

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Kanal B’de “Güncel” Programına Konuk Oldu

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Kanal B’de canlı yayınlanan Güncel Programına katılarak gündemin ve çalışma hayatının önemli konularını değerlendirdi.

Yaşanan ekonomik sıkıntının kamu çalışanlarını ve emeklileri ciddi maddi kayba uğrattığını belirten Kahveci, maaşların yüzde 66’sının barınma ve gıda harcamalarına gittiğini açıkladı. Enflasyona bağlı ücret artışı yerine refah payı uygulamasına geri dönülmesi gerektiğini vurgulayan Kahveci konu hakkında görüşlerini şu şekilde açıkladı:

“Kamu çalışanları ekonomik gelişmeler ve vergi dilimleri ile birlikte çok fazla kayba uğradı. Zaman geçmeden bir iyileştirme şart oldu. Yıl sonunu beklemeden memurlara ve memur emeklilerine yapılacak iyileştirme, ekonomik anlamda piyasaların rahatlamasını sağlayacaktır. Bir taraftan ekonomik sıkıntılar yaşanırken, diğer taraftan temel harcama kalemlerine yapılan zamlar sabit ve dar gelirlileri zor durumda bırakıyor. Kamu çalışanlarının maaşlarının yüzde 66’sı barınma ve gıda harcamalarına gidiyor. Önümüzdeki dönemde kamu çalışanlarına enflasyona bağlı ücret artışı konusunda değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Geçmiş yıllarda uygulanan refah payı uygulamasına geri dönülmesi zaruri hale geldi.”

Seçim beyannamesinde yer alan 3600 ek gösterge konusundaki düzenlemenin de bir an önce bütün kamu çalışanlarını kapsayacak şekilde çıkartılması gerektiğini kaydeden Genel Başkan,”ek gösterge sorunu bütün kamu çalışanlarının sıkıntısıdır” diyerek şunları söyledi:

“3600 ek gösterge bir vaat olarak kalmamalı ve tüm kamu çalışanlarını kapsamalı. Sayın Cumhurbaşkanına bu konuyu sordum, yerine getirileceğini ifade etti. 2019 yılına kalmadan, yasama yılı açılır açılmaz bu konunun çözüleceğine inanıyorum. Bu düzenlemenin bütün kamu çalışanlarını kapsayacak şekilde genişletilerek çıkartılması için de çaba sarf ediyoruz. Bu önemli konunun yasalaşırken mutlaka sosyal taraflarla bir araya gelinerek yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye Kamu-Sen olarak da bu konuda çalışma yapıyoruz.  Ek gösterge sorunu bütün kamu çalışanlarının sıkıntısıdır. Topyekûn bütün kamu çalışanlarını kapsayacak adil ek gösterge düzenlemesi yapılmasını istiyoruz.  4 meslek gurubu değil tüm kamu çalışanları bu konuya dahil edilmelidir. Aynı zamanda emeklilerimizi de kapsamalıdır.”

GENEL BAŞKAN: YERLİ ÜRETİME DESTEK İÇİN YERLİ ÜRÜNLERİN VERGİLERİ AŞAĞI ÇEKİLMELİDİR

Yerli üretime teşvik için Türkiye Kamu-Sen olarak ciddi çalışma yaptıklarını söyleyen Genel Başkan Kahveci, yetki mercilerin bu konuda ciddi adımlar atması gerektiğini vurgulayarak “yerli üretime destek verilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Aracımız farkındalık oluşturmak. Yerli ürünlerin vergileri aşağı çekilmeli ve insanımız bu ürünleri kullanmaya teşvik edilmeli. Okullarda yerli malı bilinci yeniden aşılanmalıdır. Birçok ülke yerli üretimi teşvik ediyor, bizde bu yolda ilerlemeliyiz. Kampanyamıza tüm milletimizi destek vermeye davet ediyorum. Biz meselelere milli noktadan bakıyoruz. Bir fiyat avantajı sağlanarak yerli malı tüketilmesi noktasında ciddi adımlar atılmalıdır” dedi.

Sözleşmelilerin kadroya alınması hususunda yapılan dilekçe kampanyasının da takipçisi olduklarını kaydeden Kahveci,  “Türkiye Kamu-Sen olarak iş güvencesiz bir çalışma modeline tamamen karşıyız. Ailelerin bütünlüğü bizler için önemli, bunu göz ardı edemeyiz. Türkiye Kamu-Sen tek bir istihdam politikasını destekliyor” diyerek konuşmasını şu sözlerle tamamladı;

“Türkiye Kamu-Sen mülakata kökten karşıdır. Mülakat ile doğru insana ve doğru sonuca ulaşmak mümkün değildir. Mülakat sübjektif bir değerlendirmedir. Hükümet mutlaka bu sistemi kaldırmalıdır. Daha sağlıklı yönetici atama sistemi getirilmelidir.  Sayın Cumhurbaşkanına bu görüşlerimi ifade ettim. İnsanların kafalarında mülakat deyince başka şeyler oluşuyor. Bu sistem kalkmalı. Bu gerçekleşene kadar tavrımız devam edecektir.”