Türk Sağlık-Sen tarafından hastanelerde alınan muayene katılım payının vatandaşın cebine yansıması ile ilgili bir araştırma yapıldı.
Türk Sağlık-Sen, tarafından yapılan araştırmaya göre muayene başına 5 TL katılım payı alındığı devlet ve üniversite hastanelerinde 2015 yılının ilk 9 ayında 305 milyon 336 bin muayene yapıldı.
Muayene başına 12 TL katılım payı alındığı özel hastanelerde ise 2012 yılında 62 Milyon 799 bin muayene yapıldı.
Hastanelere yapılan başvuruların yüzde 30’unun katılım payı alınmaması gereken durumlar olarak değerlendirildiğinde 9 ayda vatandaş; devlet ve üniversite hastanelerinde muayene olduğu için 1 milyon 68 bin TL katılım payı ödedi. Vatandaşın 9 ayda özel hastanelerde muayene olduğu için ödediği katılım payı ise 527 Bin TL oldu.
Toplam 368 milyon 165 bin muayenenin yapıldığı 9 ayda vatandaşın cebinden yaklaşık 1 Milyon 595 TL vatandaşın cebinden hazineye katılım payı olarak gitti.
2017’de Muayene Katılım Payı ve Reçete Parası olarak yaklaşık 5 milyar TL vatandaşın cebinden çıkacak.
Muayene katılım payları ile ilgili değerlendirmede bulunan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “ 2015’te muayene katılım payı ve reçete ücreti olarak vatandaşın cebinden yaklaşık 3.7 Milyar TL çıkmıştı. 2016 yılının ilk 9 ayında sadece muayene katılım bedeli 1.5 Milyar TL’yi geçti. Her yıl muayenelerin arttığı ve bu sene muayene katılım paylarının yüzde 20 ile yüzde 60 arasında zamlandığını dikkate aldığımızda 2017’de vatandaşın cebinden muayene ve reçete parası olarak yaklaşık 5 milyar TL çıkacaktır. “ dedi.
Muayene katılım payının kaldırılması gerekirken zamlanmasının haksızlık ve yanlış olduğunu dile getiren Türk sağlık-sen Genel Başkanı Önder Kahveci “Muayene katılım paylarının tamamen kaldırılması gerekirken, yüzde 60 varan oranlarda zam yapılması kabul edilemezdir. Bu zamlar Türkiye’de sağlığı ulaşılabilir bir kamu hizmeti olmaktan çıkarmanın ilk adımıdır. SGK’ya sağlık sigortası primini her ay düzenli yatıran vatandaşından üstüne birde muayene katılım payı alması büyük bir haksızlık ve yanlışlıktır. Devlet tarafından verilen sağlık hizmeti bir kamu hizmeti olarak ücretsiz olmalıdır. Paralı olması kabul edilemezdir.' şeklinde konuştu.