Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2016 Kasım ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.
Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Kasım 2016 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.349,78 TL olarak hesaplandı.
Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4.769,04 Lira olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %0,17 oranında arttığını ortaya koydu.
Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre %0,21 oranında yükseldi ve 1.804,95 Lira olarak hesaplandı. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2016 yılı Kasım ayında 1.795,17 Lira olarak tahmin edildi.
Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Kasım 2016 verilerine göre günlük 35,37 TL olduğu belirlenirken, Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.061,10 TL oldu.
Kasım 2016 itibarı ile ortalama 2.703,84 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %39,24’ünü oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 734,07 TL olarak belirlenen kira gideri ise Kasım 2016 ortalama maaşının %27,15’ine denk geldi.
Buna göre bir memur, ortalama maaşının %66,39’unu yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memurun; ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Kasım 2016 maaşından geriye yalnızca 908,76 TL kaldı.
KONCUK: ÇARŞI, PAZAR YANGIN YERİNE DÖNMÜŞTÜR
Kasım ayı Asgari Geçim Araştırması sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Dolarda yaşanan hızlı artış, ele geçen ücretlerde erimeyi daha da hızlandırmış, iğneden ipliğe kadar gelen zamlar ise elde kalanı da alıp götürmüştür' dedi. Koncuk, “2016 yılını uğurlamaya hazırlandığımız şu günlerde, Konfederasyonumuzun Ar-Ge Merkezi tarafından düzenli olarak açıkladığımız aylık asgari geçim rakamlarına göre, yıl boyunca kaybeden çalışan kesim Kasım ayında da farklı bir tabloyla karşılaşamamıştır.
Masrafların zirve yaptığı kış aylarıyla birlikte, döviz kurlarında yaşanan hareketlilikler toplumun her kesimine darbe vurmuştur. Özellikle dolarda yaşanan hızlı artış, ele geçen ücretlerde erimeyi daha da hızlandırmış, iğneden ipliğe kadar gelen zamlar ise elde kalanı da alıp götürmüştür.
Çarşı ve pazarda yangın her geçen gün daha da büyümekte, her gün artırılan vergiler vatandaşın belini iyice bükmekte, yanan bu ateş toplumu kasıp kavurmaktadır. Ülkemizde üstü örtülse de çok şiddetli bir ekonomik krizin yaşandığı apaçık ortadadır.
Hal böyleyken, aldıkları üç kuruş zam ile hayatlarını idame ettirmeye çalışan kamu çalışanları için hayat tam anlamıyla bir kâbusa dönüşmüştür. Yaşanan bu ekonomik sıkıntıların 2017 yılına çok daha büyük etkilerle sirayet edeceği düşünüldüğünde, adına zam denilen artışın şimdiden uçup gittiği görülmektedir' dedi.